Krangler dere om gaming hjemme?

Det kan bli dårlig stemning hjemme hvis man er uenige om hvor mye spilling som er greit. Her er noen råd til hvordan du kan snakke med familien din om det.

Håndkontroll til spill foran skjerm. Foto: Unsplash.
BRÅK? Det er moro å spille, men blir det bråk med de hjemme fordi du spiller for mye? Vi har gode tips for god stemning hjemme. Foto: Unsplash

96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter mellom 9 og 18 år spiller spill, ifølge Barn og medier- undersøkelsen 2018.

Mange bruker mye tid på spilling, og av de spurte i Barn og medier- undersøkelsen 2018, svarer 45 prosent av guttene som oppgir å ha spilt dagen før, at de brukte to timer eller mer på spillingen.

Slik skaper dere husfred

Det kan være en idé å bli enige med foreldrene dine om en "husfredavtale". Det første dere må gjøre er å finne ut om spillingen i dag går ut over noe som du må, eller burde få med deg.

Prøv å forstå hvorfor foreldrene dine er bekymret og lytt til det de har å si. De skal selvsagt også lytte til dine tanker og ønsker.

snakkomspill.no kan du og foreldrene dine finne Husfredavtalen. Denne avtalen inneholder tips til hvordan dere kan snakke sammen og komme fram til en god løsning som alle i familien kan leve med.

Spørsmål dere kan diskutere

 • Hvor mye er det rimelig at du får spille hver dag/uke hjemme?
 • Hvorfor kommer dere fram til akkurat denne grensen?
 • Ville grensene vært annerledes om det handlet om hvor lenge du fikk lov til å lese bøker eller tegne?
 • Skal du alltid forholde deg til de anbefalete aldersgrensene som er satt på spillene, eller kan dere sammen gjøre en vurdering av om et spill passer for deg eller ikke? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Når spiller jeg for mye?

Man kan lære mye av å spille dataspill samtidig som det gir mye glede til den som spiller. Men når tar spillingen overhånd? Når bør varsellampene lyse? Det er ikke alltid like lett å vite hva som er normalt og ikke, men her er noen typiske kjennetegn på at du kan ha et spilleproblem:

 • Du slutter med andre aktiviteter
 • Du kutter ut sosialt samvær med venner og familie
 • Du skulker skolen, dropper lekser, prøver og eksamener
 • Du spiller om natta og sover om dagen
 • Du prøver å slutte eller trappe ned utan å få det til
 • Du krangler med familien din om spillingen
 • Du får nye, usunne matvaner, eller spiser mer eller mindre enn før

Kjenner du deg igjen, bør du få hjelp. Snakk med foreldrene dine! Les mer om faresignal og hva du bør gjøre på hjelpelinjen.no. Der har de også en artikkel om hvordan spill påvirker hjernen din.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 04.11.2018

Offentlig og kvalitetssikret
Håndkontroll til spill foran skjerm. Foto: Unsplash.
BRÅK? Det er moro å spille, men blir det bråk med de hjemme fordi du spiller for mye? Vi har gode tips for god stemning hjemme. Foto: Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Mor og datter som snakker sammen.

Hvorfor er det aldersgrenser på spill?

Lurer du på hvorfor noen spill har høyere aldersgrense enn andre? Eller hva symbolene på spillet betyr?

Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox