Krangler dere om spilling hjemme?
Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

7 av 10 gutter og 4 av 10 jenter mellom 9 og 16 år spiller dataspill hver dag. En gjennomsnittlig norsk ungdom (9–16 år) bruker litt under to timer på dataspill på en vanlig dag. For gutter ligger snittet på rundt 2,5 timer, mens jenter bruker omtrent halvparten (kilde: Barn og medier 2014).
Slik skaper dere husfred
Det kan være en idé å bli enige med foreldrene dine om en "husfredavtale". Det første dere må gjøre er å finne ut om spillingen i dag går ut over noe som du må, eller burde få med deg. Prøv å forstå hvorfor foreldrene dine er bekymret og lytt til det de har å si. De skal selvsagt også lytte til dine tanker og ønsker.
På husfred.no kan du og foreldrene dine finne Husfredavtalen (bokmål) / (nynorsk). Denne avtalen inneholder tips til hvordan dere kan snakke sammen og komme fram til en god løsning som alle i familien kan leve med.
Forslag til spørsmål dere kan diskutere:
Hvor mye er det rimelig at du får spille hver dag/uke hjemme? Hvorfor kommer dere fram til akkurat denne grensen? Ville grensene vært annerledes om det handlet om hvor lenge du fikk lov til å lese bøker eller tegne? Skal du alltid forholde deg til de anbefalete aldersgrensene som er satt på spillene, eller kan dere sammen gjøre en vurdering av om et spill passer for deg eller ikke? Hvorfor? Hvorfor ikke?
Når spiller jeg for mye?
Man kan lære mye av å spille dataspill samtidig som det gir mye glede til den som spiller. Men når tar spillingen overhånd? Når bør varsellampene lyse? Det er ikke alltid like lett å vite hva som er normalt og ikke, men her er noen typiske kjennetegn på at du kan ha et spilleproblem:
- Du slutter med andre aktiviteter
- Du kutter ut sosialt samvær med venner og familie
- Du skulker skolen, dropper lekser, prøver og eksamener
- Du spiller om natta og sover om dagen
- Du prøver å slutte eller trappe ned utan å få det til
- Du krangler med familien din om spillingen
- Du får nye, usunne matvaner, eller spiser mer eller mindre enn før
Kjenner du deg igjen, bør du få hjelp. Snakk med foreldrene dine! Les mer om faresignal og hva du bør gjøre på hjelpelinjen.no. Der har de også en artikkel om hvordan spill påvirker hjernen din.
Kilde: Medietilsynet, Lotteri- og stiftelsestilsynet, Hjelpelinjen og husfred.no
Les også