Jeg og ei jente fra skolen snakker en del på Snapchat. Jeg kjenner henne ikke så godt, men hun er et år eldre enn meg og sykt fin.

En kveld sendte hun et bilde av seg selv i trusa og skrev: "Send nudes ;)" Jeg tenkte at det var en morsom greie, og sendte et bilde av meg selv i bokseren.

Så sendte hun et bilde av puppene sine og spurte om hun kunne se et bilde av meg uten bokser. Jeg sa først nei, men maste og sa det ville gjøre henne utrolig kåt, så til slutt sendte jeg.

Da jeg kom på skolen dagen etter, hørte jeg flere som snakket om at hun jeg chatta med hadde sendt nudes av en gutt. Jeg fikk helt noia. Hun hadde videresendt bildene til folk på skolen, og det virker som alle har sett de.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

«Noah (15)»

 

Bilder på avveie

Mange liker å dele bilder og filmer, og det kan føles spennende å sende et intimt bilde av seg selv til noen man flørter med eller til en kjæreste.

I mange tilfeller er dette helt uproblematisk, men dessverre kan det også skje at bildet du har sendt blir delt videre. Det kan være for å vise hva man har mottatt, skryte til kompiser, for gøy eller av helt andre grunner

Vurder om du vil anmelde

Hvis noen sprer nakenbilder eller andre intime bilder av deg, uten ditt samtykke, vil de kunne straffes for dette. Dette gjelder uansett om du har sendt bildene frivillig, eller om personen har fått tilgang til bildene ved å hacke seg inn på din mobil eller pc.

Det er straffbart å oppbevare og spre seksualiserte bilder av barn under 18 år. Dette følger av straffeloven § 311. Du kan lese mer om hva som er straffbart og hvorfor i denne artikkelen.

Hvis du ønsker å anmelde, kan du ringe politiet på 02800. De vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken. Du kan også møte opp på ditt lokale politikontor.

 

Fortell noen om det som har skjedd

Hvis et intimt bilde av deg er sendt videre til noen på skolen eller på andre måter havnet på avveie, bør du snakke med en voksen om det som har skjedd. Det kan være foreldre, kontaktlærer, helsesykepleier, eller noen andre voksne du stoler på. De kan hjelpe deg med å finne ut om dette er noe som bør anmeldes, eller om dere kan løse det på andre måter.

Selv om det kan føles både flaut og vanskelig å fortelle at du har sendt et nakenbilde av deg selv, er det likevel viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Du er ikke den eneste som har gjort dette.

Det å sende bilder av seg selv er ikke ulovlig, men å sende videre intime bilder av andre uten samtykke er ikke lov.

Hvis bildet ditt er delt videre på ulike nettsider, kan du lese mer her om hvordan du kan få det fjernet.

 

Hva må du tenke gjennom

Fordi bilder plutselig kan ende opp hos noen andre enn dem de var ment for, er det alltid lurt å gjøre seg opp noen tanker før du sender bildet.

Hvorfor ønsker du å sende bildet og hvilke konsekvenser det kan få hvis det havner på avveie? Hvordan ville det vært om bildet ble sett av noen andre? Kan du stole helt og fullt på personen du sender til? Tenk gjennom om bildet kan misbrukes i noen sammenheng, og om den risikoen er akseptabel for deg.

Men om du velger å dele et bilde, så husk uansett at hvis noen videresender og sprer dine private bilder, er det aldri din skyld. Det er den som deler bildene som gjør noe ulovlig.

Trenger du hjelp eller råd?

Slettmeg.no: Hvis du opplever at private bilder eller opplysninger du har lagt ut om deg selv på nettet blir misbrukt, kan du gå til nettstedet slettmeg.no. Der finnes informasjon, råd og veiledning. Du kan også kontakte dem via nettsiden.

Politiet: Dersom du ønsker eller vurderer å anmelde, vil politiet hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken. Ring politiet på 02800 for å komme til ditt lokale politidistrikt, eller følg denne lenken og skriv inn hvor du bor for å finne nærmeste politi.

Konfliktrådet: Megling i konfliktråd er en mulighet for deg som er involvert i en konflikt eller et straffbart forhold. Det er gratis, og dersom saken din løses her vil den ikke bli registrert på den ordinære politiattesten. Les mer på konfliktraadet.no og finn ditt konfliktråd.

Helsesykepleier: Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom om alt som du strever med. Helsesykepleiere forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt så fremt det ikke er fare for liv og helse.

Ung.no:ung.no/oss kan du både stille spørsmål selv - eller søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.

Her på ung.no finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.