Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Er det lov å sende dickpics?

Mann med mobil i sengen  (www.colourbox,com)
SAMTYKKE: Det er ikke lov å sende bilder av penisen din til folk som ikke ønsker det. Det regnes som seksuelt krenkende adferd.

Det er ikke lov å sende bilder av kjønnsorganet ditt til folk som ikke ønsker det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd og kan anmeldes.

Offentlig og kvalitetssikret
Mann med mobil i sengen  (www.colourbox,com)
SAMTYKKE: Det er ikke lov å sende bilder av penisen din til folk som ikke ønsker det. Det regnes som seksuelt krenkende adferd.

Å sende bilder av kjønnsorganer eller andre seksualiserte bilder til noen som ikke ønsker det, er ikke bare ugreit - det er faktisk ikke lov.

 

Må ha samtykke for å sende

Hvis du skal sende slike bilder til noen, må den du sender til ha gitt uttrykk for å ville ha det. Dette gjelder for både gutter og jenter som sender dickpics, hairy beaver pics o.l.

Hvis du ikke har samtykke fra den du sender til, går det under det som i straffeloven §298 heter seksuelt krenkende atferd offentlig eller uten samtykke. På samme måte som det ikke lov å blotte seg for andre offentlig, er det heller ikke lov med digital blotting.

Denne type handlinger kan straffes med fengsel opp til ett år.

Hvis den du sender bildet til er under 16 år, kan det regnes som seksuelt krenkende adferd overfor barn under 16 år og rammes av straffeloven §305.

Ovenfor barn under 16 år vil heller ikke et samtykke fra barnet frita fra straff. Det er ikke lov å sende barn under 16 år dickpics eller andre seksualiserte bilder selv om de har samtykket til å motta det.

 

Ubehagelig å motta

Det å motta et bilde av noens kjønnsorganer, eller filmer av noen som onanerer, kan oppleves veldig ubehagelig for en person som ikke har bedt om det.

Hvis du sender slike bilder til andre, bør du også tenke over hvor disse bildene kan ende opp. Hvordan hadde det vært hvis personen du sender til tar skjermdump (screener) eller lagrer bildet, og sender det videre til andre?

 

Har du fått dickpics? – Du kan anmelde

Hvis du har mottatt seksuelt krenkende bilder kan du anmelde det til politiet. Noter deg navn/ brukernavn, ta screenshot av bildene så du har bevis, og ta kontakt med ditt lokale politikontor.

Hvis du får slike bilder fra noen du kjenner, bør du si klart ifra til vedkommende at dette ikke er greit. Du kan også gi beskjed om at det han eller hun driver med er ulovlig.

Kilde: Straffeloven

 

Skrevet av redaksjonen i ung.no i samarbeid med jurister

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Er det lov å onanere til bilder av seg selv som barn?
Hei gutt 14! Takk for spørsmål. Det er to ting som du spør om: Hva skjer om en gjør noe som kan være ulovlig når en er 14? I Norge er den kri...