Mange ungdommer som skriver til ung.no lurer på om de har gjort noe ulovlig hvis de har delt nakenbilder av seg selv eller andre.

Her er det mange ulike lover og regler som det kan være vanskelig å holde oversikt over. Men hvis du sender, mottar eller deler nakenbilder, er det kjempeviktig å vite hva som er lov og ikke lov. Det kan du lese mer om nederst i denne artikkelen.

 

Kan få alvorlige konsekvenser

Hvis du sender bilder som det ikke er lov å sende eller dele, kan det få veldig alvorlige konsekvenser - både for personen på bildet og for deg som har delt det. Dette er det viktig å vite, så du ikke gjør noe du kan straffes for eller som rammer andre.

Om det du gjør er ulovlig eller ikke, og hvor alvorlig det er, kommer blant annet an på:

  • Om du har samtykke til å sende/ dele bildene (om den andre personen har sagt at det er greit)
  • Alderen til personen som er på bildet

* Hvis du er under den kriminelle lavalderen (15 år) kan du ikke straffes i situasjonene under, men politiet vil i mange tilfeller etterforske saken likevel. Foreldrene dine vil bli varslet og du kan bli kalt inn til avhør eller en bekymringssamtale. Selv om du er under 15 år kan politiet også beslaglegge mobiltelefonen din for å sikre elektroniske spor.

Lurer du på hva som er lov og ikke lov? Her er noen eksempler på ulike situasjoner:

Har delt nakenbilder/seksualiserte videoer av andre

Det er straffbart å dele nakenbilder eller videoer med seksualisert innhold videre. Hvis kjæresten din eller en du flørter med har sendt deg et bilde, har du ikke lov til å dele dette med andre - hverken folk du kjenner eller ukjente.

Du har heller ikke lov til å filme eller ta bilder av noen som er nakne, har sex eller gjør seksuelle ting og dele dette videre. Dette gjelder uansett om du sender direkte til noen få personer på Snapchat, deler i lukkede grupper, eller legger det ut et sted der alle kan se det.

Disse handlingene kan rammes av loven som sier at det ikke er lov å krenke privatlivets fred (§267), og bestemmelsen om retten til eget bilde (åndsverkloven § 45c) .

Hvis personen på bildet er under 18 år vil det regnes som distribusjon av materiale som seksualiserer barn (§311).

Det finnes mange eksempler på unge gutter og jenter som har delt denne type bilder og filmer uten samtykke, og som har blitt straffet for det. I tillegg til straffen du får, kan det ha store konsekvenser for fremtiden din, hva du kan jobbe med, hvor du kan reise o.l.

Jeg og kjæresten sender nakenbilder til hverandre

Hvis du og kjæresten din, eller en du flørter med, er enige om at dere vil sende nakenbilder til hverandre og begge er med på det, er det ikke ulovlig å gjøre det. Det som er viktig her er at begge har samtykket til det - altså sagt ja.

MEN: Hvis en av dere under 18 år, må du også lese avsnittet under neste overskrift.

Det er også viktig å vite at samtykket kan trekkes tilbake når som helst. Det er lov å ombestemme seg, og hvis personen sier at du må slette bildet, må du gjøre det med en gang. Gjør du ikke det, blir bildet ulovlig.

Selv om det kanskje ikke er straffbart å sende bilder i denne situasjonen, er det likevel lurt å tenke gjennom noen ting før du gjør det:

Vet du at kjæresten din, eller den du flørter med, ikke kommer til å dele bildene videre? Hvordan hadde det vært for deg om noen andre fikk se bildene du har sendt? Det er veldig lurt å tenke litt på dette før du eventuelt sender nakenbilder, selv om det er til en du stoler på.

Det er imidlertid ikke lov å dele disse bildene videre til andre.

Fått nakenbilder av en person under 18 år

Det er i utgangspunktet ikke lov å oppbevare nakenbilder eller seksualiserte videoer av en person under 18 år på telefonen eller dataen din. Det er fordi dette kan regnes som seksualisert innhold av barn (§311)

MEN: Hvis du har sendt bilder med en som er ca. like gammel med deg, begge er enige om at det er helt greit å sende bildene, og bildene er av en person mellom 16 og 18 år, vil du sannsynligvis ikke straffes for å ha slike bilder på telefonen eller dataen din.(§311)

Det som derimot er ulovlig, er å dele bildene videre. Dette er det strenge straffer for. Hvis du deler seksualiserte filmer eller nakenbilder av barn (personer under 18 år) er det veldig alvorlig og kan få alvorlige konsekvenser for deg i fremtiden. (§311 b)

Har sendt nakenbilder til en som ikke har bedt om det

Det er ikke lov å sende nakenbilder, seksualiserte bilder, dickpics eller lignende til noen som ikke har bedt om det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd (§298), og kan kalles for «digital blotting».

Er bildet eller videoen sendt til en person under 16 år, rammes det av straffelovens §305 som handler om seksuelt krenkende adferd ovenfor barn under 16 år .

Du kan lese mer om dette i denne artikkelen om dickpics

Har mottatt nakenbilder uten å ville ha det

Det er ikke lov til å sende deg nakenbilder uten at du har ønsket det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd, og kan anmeldes.

Det kan du lese mer om i denne artikkelen om dickpics.