Hvordan hjelpe en som deler noe vondt på nett

Det kan være vanskelig å vite hva man kan gjøre hvis man ser poster om for eksempel selvskading eller selvmordsplaner på sosiale medier. Her er noen tips til hva du kan gjøre hvis du ser noe sånt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.
ANSVAR: Husk at det ikke er ditt ansvar at en person får det bedre eller at den oppsøker hjelp. Foto: Colourbox.

Obs: Det kan være vanskelig å lese innhold som handler om selvmord og selvskading. Hvis du trenger noen å snakke med nå har vi samlet mange gode chattetjenester og hjelpetjenester som du kan kontakte.

NRK har tidligere skrevet om at det finnes skjulte grupper på Instagram der ungdom deler skumle bilder, blant annet om selvskading og selvmord, eller planer om det.

Selv om det ikke er ditt ansvar å sørge for at personen får hjelp er det flere ting du kan gjøre hvis du ser slikt innhold.

Du kan vise omsorg og foreslå hjelp

Hvis du ser at noen deler noe skummelt eller vondt kan du først prøve å sende en melding til personen og vise at du bryr deg. Du kan være en støtte og vise omsorg, men du skal ikke måtte behandle noen.

En slik melding kan være «jeg er bekymret for deg. Kanskje du skal snakke med noen som har erfaring og som kan hjelpe deg med det du strever med? Det kan være ….»

Eksempler på hvem/hva du kan foreslå som kan hjelpe:

 • Du kan foreslå at personen tar kontakt med helsesykepleier på skolen sin. En helsesykepleier kan man snakke med hvis man har det vanskelig, og de kan veilede personen mot riktig hjelp.
 • Du kan også foreslå at personen drar til fastlegen sin, som kan henvise videre til psykolog eller annen behandling. Da kan du også minne om at helsepersonell har taushetsplikt, og at ungdom kan bestille seg legetime uten at foreldrene må få vite det.

Leger skal ta folk sin psykiske helse like mye på alvor som den fysiske, og har god oversikt over hjelpetilbud som finnes.

 • Du kan også skrive at det virker som om personen trenger å prate med noen rundt seg om hvordan den har det.

Kanskje har den en venn, et søsken eller andre som den kan dele sine tanker og følelser med? Da kan du lenke til denne artikkelen om hvorfor det hjelper å snakke med noen om vanskelige ting.

Du kan også rapportere brukeren anonymt til nettstedet du ser innholdet. De aller fleste sosiale medier har en slik funksjon, og vil i mange tilfeller sende ut hjelpsom informasjon til brukeren som blir rapportert hvis de har delt bilder av f.eks. selvskading eller selvmordsplaner.

Ikke ditt ansvar å redde noen

Husk at det ikke er ditt ansvar at personen får det bedre eller at den oppsøker hjelp. Hvis du viser omsorg og prøver å hjelpe er det opp til personen selv å gjøre noe med situasjonen sin.

Du burde ikke ha dårlig samvittighet hvis praten ikke gikk som du hadde ønska, eller hvis sitasjonen til den du prøver å hjelpe ikke virker å bli noe bedre. Du har gjort det du kan og bør heller være stolt over at du tar ansvar og har gitt det å hjelpe personen et forsøk.

Redd for personens liv? Ta kontakt med politiet!

Hvis du tror at en person kommer til å ta sitt eget liv, eller ser at personen skriver om pågående vold og overgrep bør du melde fra til politiet. Mistenker du at noen har tanker om å ta sitt eget liv kan du skrive til personen at den bør dele dette med noen, og ikke gå med tankene helt alene.

Hvis du mener det er fare for personens liv, ring politiet på 02800. Virker situasjonen helt akutt kan du ringe 112 (hvis personen for eksempel sier at de skal ta sitt eget liv veldig snart).

#chatsafe er en veiledning for unge om hvordan å kommunisere trygt om selvmord på nett. Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), har samarbeidet med det australske forskningssenteret Orygen om den norske versjonen.

De har også laget en liste med ti tips til hvordan du kan kommunisere trygt om selvmord.

Trenger du noen å snakke med?

Å se innhold på sosiale medier som dreier seg om selvskading og selvmord kan være en stor påkjenning for deg, og kan føre til mange vanskelige tanker. Det er viktig at du tar vare på deg selv og snakker med noen om det du har sett hvis det plager deg.

Hvis du ikke føler at du kan snakke med noen av de rundt deg om det du har sett, finnes det mange chattetjenester og hjelpetjenester som du kan ta kontakt med. Du kan også alltid sende inn spørsmål til oss om det du har sett og få svar fra fagpersoner om hvordan du kan håndtere eventuelle følelser som dukker opp.

Deler du vonde ting på nett?

Hvis du er med i et lukket nettverk på sosiale medier der det deles poster om selvskading, selvmordsplaner/selvmorsforsøk bør du være bevisst på at du kan bli påvirket til å kopiere det du ser at andre gjør der, og at du kanskje ubevisst også legger ut verre og verre ting etter hvert for å få omsorg fra de andre der.

Du kan lese #Chatsafe sine ti beste tips til hvordan du kan snakke trygt om selvmord på nett og sosiale medier her.

Ofte merkes innhold i slike nettverk med «trigger warning», nettopp fordi det er en fare for å trigge at du kopierer eller vil overgå det innholdet du ser.

Selvmordstanker og selvskading er ofte et uttrykk for kaotiske og vanskelige følelser som man ikke har oversikt over, eller greier å regulere på noen annen måte. Det fine er at det er fullt mulig å gjøre noe med disse tankene og følelsene.

Det finnes mange gode kilder til omsorg og hjelp. Ditt liv er verdifullt, og det finnes mange mennesker som er klar til å hjelpe hvis du tar kontakt med dem.

 • Husk at fastlegen din har taushetsplikt, og at du kan bestille time dit uten at foreldrene dine trenger å få vite noe. Fastlegen din skal ta din psykiske helse like mye på alvor som din fysiske, og kan henvise deg videre til riktig behandling.
 • Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din om hvordan du har det. En helsesykepleier har også taushetsplikt, og kan lytte til og hjelpe deg.

Fakta

 • Du kan foreslå hjelp til den som legger ut noe vondt, men det er aldri er ditt ansvar om personen får det bedre, eller oppsøker hjelp.
 • Ta vare på deg selv. Snakk med noen, ta en pause fra skjermen eller slutt å følge innhold som får deg til å føle deg dårlig.
 • Hvis du trenger noen å snakke med anonymt finnes det mange chattetjenester og hjelpetjenester du kan kontakte.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no i samarbeid med psykolog.

Sist oppdatert: 01.07.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.
ANSVAR: Husk at det ikke er ditt ansvar at en person får det bedre eller at den oppsøker hjelp. Foto: Colourbox.

Fakta

 • Du kan foreslå hjelp til den som legger ut noe vondt, men det er aldri er ditt ansvar om personen får det bedre, eller oppsøker hjelp.
 • Ta vare på deg selv. Snakk med noen, ta en pause fra skjermen eller slutt å følge innhold som får deg til å føle deg dårlig.
 • Hvis du trenger noen å snakke med anonymt finnes det mange chattetjenester og hjelpetjenester du kan kontakte.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan kan jeg hjelpe en venn som har det vanskelig?

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Eller har en venn fortalt noe til deg som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

To jenter som sitter sammen i en hengekøye.

Hva er selvskading?

En som selvskader gjør det ofte for å takle følelsesmessig smerte eller kaos. Hvis du skader deg selv, kan det å sette ord på følelsene kan være til god hjelp.

Tenåringsjente med dreads i samtale med en voksen kvinne.

Hvordan takle selvmordstanker

Har du selvmordstanker, er det viktig at du snakker med noen om det. Selv om alt føles håpløst, finnes det løsninger.

Gutt i slutten av tenårene ser betenkt ut mens han hviler skateboardet sitt på en skulder.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente