Hvordan hjelpe en som deler noe vondt på nett

Hva gjør du hvis noen rundt deg poster om for eksempel selvskading eller selvmordsplaner på sosiale medier? Her er noen råd.

Sist oppdatert: 16.03.2023 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med psykolog.

Ung person som er bekymret over noe vondt en venn har postet på nettet
ANSVAR: Husk at det ikke er ditt ansvar at en person får det bedre eller at den oppsøker hjelp. Foto: Colourbox.

Obs: Det kan være vanskelig å lese innhold som handler om selvmord og selvskading. Hvis du trenger noen å snakke med nå har vi samlet mange gode hjelpetjenester du kan kontakte.

NRK har tidligere skrevet om at det finnes skjulte grupper på Instagram der ungdom deler skumle bilder, blant annet om selvskading og selvmord, eller planer om det.

Selv om det ikke er ditt ansvar å sørge for at personen får hjelp er det flere ting du kan gjøre hvis du ser slikt innhold.

Du kan vise omsorg og foreslå hjelp

Hvis du ser at noen deler noe skummelt eller vondt, kan du først prøve å sende en melding til personen og vise at du bryr deg. Du kan støtte og vise omsorg, men du skal ikke måtte behandle noen.

En slik melding kan være «Jeg er bekymret for deg. Kanskje du skal snakke med noen som har erfaring og som kan hjelpe deg med det du strever med? Det kan være ….»

Eksempler på hvem/hva du kan foreslå som kan hjelpe:

  • Helsesykepleier: En helsesykepleier kan man snakke med hvis man har det vanskelig, og de kan veilede personen mot riktig hjelp.
  • Fastlege: Leger skal ta folks psykiske helse like mye på alvor som den fysiske, og har god oversikt over hjelpetilbud som finnes. Legen kan henvise videre til psykolog eller annen behandling. Da kan du også minne om at helsepersonell har taushetsplikt, og at ungdom kan bestille seg legetime uten at foreldrene får vite det.

Kanskje har den en venn, et søsken eller andre som den kan dele sine tanker og følelser med? Da kan du lenke til denne artikkelen om hvorfor det hjelper å snakke med noen om vanskelige ting.

  • Du kan også sende denne oversikten over hjelpetjenester som personen kan kontakte.
  • Du kan også gjøre personen bevisst på at den psykiske helsen kan påvirkes negativt av å være en del av nettverk som deler mye vondt med hverandre.

Du kan også rapportere brukeren anonymt til nettstedet eller plattformen du ser innholdet på. De aller fleste sosiale medier har en slik funksjon, og vil i mange tilfeller sende ut hjelpsom informasjon til brukeren som blir rapportert hvis de har delt bilder av for eksempel selvskading eller selvmordsplaner.

Ikke ditt ansvar å redde noen

Husk at det ikke er ditt ansvar at personen får det bedre eller at den oppsøker hjelp. Hvis du viser omsorg og prøver å hjelpe, er det opp til personen selv å gjøre noe med situasjonen sin.

Du burde ikke ha dårlig samvittighet hvis praten ikke gikk som du hadde ønsket, eller hvis sitasjonen til den du prøver å hjelpe ikke blir noe bedre. Du har gjort det du kan og bør heller være stolt over at du tar ansvar og har gitt det å hjelpe personen et forsøk.

Redd for personens liv? Ta kontakt med politiet!

Hvis du tror at en person kommer til å ta sitt eget liv, eller ser at personen skriver om pågående vold og overgrep, bør du melde fra til politiet. Mistenker du at noen har tanker om å ta sitt eget liv, kan du skrive til personen at den bør dele dette med noen og ikke gå med tankene helt alene.

Hvis du mener det er fare for personens liv, ring politiet på 02800. Virker situasjonen helt akutt kan du ringe 112 (hvis personen for eksempel sier at de skal ta sitt eget liv veldig snart).

Trenger du noen å snakke med?

Å se innhold på sosiale medier som dreier seg om selvskading og selvmord, kan være en stor påkjenning for deg og kan føre til mange vanskelige tanker. Det er viktig at du tar vare på deg selv og snakker med noen om det du har sett hvis det plager deg.

Hvis du ikke føler at du kan snakke med noen rundt deg eller med noen som bemanner en hjelpetjeneste, kan du også alltid sende inn spørsmål anonymt til ung.no om det du har sett og få svar fra fagpersoner på hvordan du kan håndtere eventuelle følelser som dukker opp.

Deler du vonde ting på nett?

Hvis du er med i et lukket nettverk på sosiale medier der det deles poster om selvskading eller selvmordsplaner/selvmordsforsøk, bør du være bevisst på at du kan bli påvirket til å kopiere det du ser at andre gjør der, og at du kanskje ubevisst også legger ut verre og verre ting etter hvert for å få omsorg fra de andre der.

Du kan lese #Chatsafe sine ti beste tips til hvordan du kan snakke trygt om selvmord på nett og sosiale medier her.

Ofte merkes innhold i slike nettverk med «trigger warning», nettopp fordi det er en fare for å trigge at du kopierer eller vil overgå det innholdet du ser.

Selvmordstanker og selvskading er ofte et uttrykk for kaotiske og vanskelige følelser som man ikke har oversikt over, eller greier å regulere på noen annen måte. Det fine er at det er fullt mulig å gjøre noe med disse tankene og følelsene.

Det finnes mange gode kilder til omsorg og hjelp. Ditt liv er verdifullt, og det finnes mange mennesker som er klar til å hjelpe hvis du tar kontakt med dem.

  • Husk at fastlegen din har taushetsplikt, og at du kan bestille time dit uten at foreldrene dine trenger å få vite noe. Fastlegen din skal ta din psykiske helse like mye på alvor som din fysiske, og kan henvise deg videre til riktig behandling.
  • Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din om hvordan du har det. En helsesykepleier har også taushetsplikt, og kan lytte til og hjelpe deg.

Åpen

Helsa diSykdom
Ung person som er bekymret over noe vondt en venn har postet på nettet
ANSVAR: Husk at det ikke er ditt ansvar at en person får det bedre eller at den oppsøker hjelp. Foto: Colourbox.

Åpen

Helsa diSykdom

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?