Når du chatter eller møter andre på nettet er det viktig at du tenker på hvordan andre oppfatter det du skriver og gjør. Hvordan hadde du opplevd å motta det du skriver? Ville du ha likt å høre det du skriver til andre på nett? Eller ville du blitt lei deg?

Husk at nettet er åpent for alle. Hvis du chatter med noen som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller gjør deg utrygg, er det viktig å avbryte kontakten og si ifra til foreldre, lærer eller en annen voksen du stoler på.

 

 

Beskytt navnet ditt - lag et kallenavn

Gi aldri ut passordet ditt! På nettet kan alle lese det du legger ut på åpne sider. Derfor er det viktig at du bruker et kallenavn på nettet slik at du kan være anonym. Dette har du all rett til, og det beskytter deg mot at alle kan se hvem du er. Gi aldri ut passordet ditt til andre; selv ikke til vennene dine.

Husk likevel å tenke over hva du skriver, selv om du er anonym. Anonymitet gir deg ingen grunn til å skrive slemme ting til andre på nettet.

 

 

Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv

Mange nettsteder og mennesker du møter på nett ber om opplysninger fra deg. For eksempel om hvor du bor, hvilken skole du går på, e-postadresse eller bilder av deg. Mange nettsider er laget for at du skal treffe venner og kjente på din egen alder. Men husk at informasjonen du gir også kan leses av andre hvis nettsiden er åpen.

Det er lett for andre å kopiere bildene dine og legge dem ut på andre sider. Husk også at pengene du bruker på nett er ekte penger du må betale. Spør alltid den som betaler regningen om lov først. Å stjele en konto hvor det er brukt penger regnes som straffbart tyveri eller svindel.

Spør om lov fra andre før du legger ut bilder

Norges lover gjelder også for mobilnett og internett. Disse lovene sier for eksempel at du ikke kan ta bilder av andre og legge dem ut på nettet, eller sende dem via mobil uten at du har spurt de som er med på bildet om lov. Hvis du ikke spør om lov, kan du risikere å bli anmeldt til politiet og få bøter og straff.

Det som kan virke som et uskyldig og morsomt bilde for deg er kanskje ikke så gøy for andre, og det er viktig å ta hensyn til andres privatliv. Mange arbeidsgivere bruker nettet for å finne informasjon om personer som har søkt jobb hos dem, og da er det uheldig om de finner fyllebilder fra en fest eller lignende.

 

FAKTA

Nettet skal være et hyggelig sted å være!

Husk at nettet er åpent for alle. Hvis du chatter med noen som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller gjør deg utrygg, er det viktig å avbryte kontakten og si ifra til foreldre, lærer eller en annen voksen du stoler på.

 

Møte noen du har truffet på nett? Ikke dra alene!

Noen av de du treffer på nettet kan gi seg ut for å være en annen enn den de egentlig er. Hvis du bestemmer deg for å møte noen fra nettet på ordentlig er det derfor veldig viktig at du har med deg en voksen ved første møte. Møt din nye venn på et offentlig sted med mange mennesker.

Din nye nettvenn kan vise seg å være eldre eller yngre enn det han/hun sa. Da er det viktig å ikke være alene. Dersom du føler at du har blitt presset til å møte noen og du føler deg utrygg, må du snakke med en voksen person som du stoler på.

 

Vær kildekritisk!

Internett er demokratisk, og alle kan legge ut ting på nettet. Hvis du søker etter stoff til lekser eller annen viktig informasjon bør du alltid sjekke hvem som har laget nettsidene. Sammenlikne informasjonen du finner med andre sider, og se om opplysningene stemmer. Det er mange som synes det er gøy å legge ut falsk informasjon eller som har sterke meninger om en sak. Det kan føre til at du kommer over sider med masse tull, usannheter eller svært subjektive synspunkter.

Husk at internett ikke er et leksikon i seg selv - du må lære deg å lete etter de rette stedene.

 

 

Tenk deg om før du laster ned gratis filer og innhold

Mange nettsteder tilbyr deg å laste ned gratis programmer, spill, musikk og videoer. Noen av disse programmene har med seg virus og noen kan til og med spionere på det du gjør inne på nettet. Dette kan føre til at du blir svindlet for penger når du er innom nettbanken din eller når du bruker bankkortet ditt til å handle på nettet.

Du kan også få virus som kan ødelegge innhold på mobilen eller datamaskinen din. Sørg for å ha oppdatert virusprogram og brannmur på pcen du bruker til enhver tid.

 

Snakk med en voksen hvis du opplever noe ubehagelig på nett

Det hender dessverre at du kan oppleve ubehagelige og ekle ting på nettet. Da er det veldig viktig at du snakker med en voksen person om dette. Hvis du har blitt kjent med noen som oppfører seg på en skremmende måte, som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller til å møtes via webkamera, er det viktig å avbryte kontakten med en gang.

Snakk med en voksen! Det samme gjelder hvis personen ønsker å møte deg på ordentlig uten at du egentlig har lyst til det. På nettet finnes det også steder med stygge, ubehagelige og ulovlige bilder, filmer og tekst. Hvis du oppdager ting som du tror er ulovlig, må du melde det til politiet, eller på Kripos' sine internettsider: tips.kripos.no.

 

Mer informasjon om nettvett finner du bl.a. hos: