Hopp til hovedinnholdet

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Offentlig og kvalitetssikret
Trygg på nett (colourbox.com)

Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg

Når du chatter eller møter andre på nettet er det viktig at du tenker på hvordan andre oppfatter det du skriver og gjør. Dette gjelder også spesielt når du skriver meldinger eller kommenterer på andre sider. Hvordan hadde du opplevd å motta det du skriver? Ville du ha likt å høre det du skriver til andre på nett? Eller ville du blitt lei deg?

 

Nettet skal være et hyggelig sted å være!

Husk at nettet er åpent for alle. Hvis du chatter med noen som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller gjør deg utrygg, er det viktig å avbryte kontakten og si ifra til foreldre, lærer eller en annen voksen du stoler på.

 

Beskytt navnet ditt - lag et kallenavn (nick)

Gi ALDRI ut passordet ditt! På nettet kan alle lese det du legger ut på åpne sider. Derfor er det viktig at du bruker et kallenavn/nick på nettet slik at du kan være anonym. Dette har du all rett til, og det beskytter deg mot at alle kan se hvem du er. Gi aldri ut passordet ditt til andre; selv ikke til vennene dine.

Husk likevel å tenke over hva du skriver, selv om du er anonym. Anonymitet gir deg ingen grunn til å skrive slemme ting til andre på nettet.

Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv

Mange nettsteder og mennesker du møter på nett ber om opplysninger fra deg. For eksempel om hvor du bor, hvilken skole du går på, e-postadresse eller bilder av deg. Mange nettsider er laget for at du skal treffe venner og kjente på din egen alder. Men husk at informasjonen du gir også kan leses av andre hvis nettsiden er åpen. Det er lett for andre å kopiere bildene dine og legge dem ut på andre sider. Husk også at pengene du bruker på nett er ekte penger du må betale. Spør alltid den som betaler regningen om lov først. Å stjele en konto hvor det er brukt penger regnes som straffbart tyveri eller svindel.

Spør om lov fra andre før du legger ut bilder

Norges lover gjelder også for mobilnett og internett. Disse lovene sier for eksempel at du ikke kan ta bilder av andre og legge dem ut på nettet, eller sende dem via mobil uten at du har spurt de som er med på bildet om lov. Hvis du ikke spør om lov, kan du risikere å bli anmeldt til politiet og få bøter og straff. Det som kan virke som et uskyldig og morsomt bilde for deg er kanskje ikke så gøy for andre, og det er viktig å ta hensyn til andres privatliv. Mange arbeidsgivere bruker nettet for å finne informasjon om personer som har søkt jobb hos dem, og da er det uheldig om de finner fyllebilder fra en fest eller lignende.

Les også: "Regler for bruk av bilder på internett".

 

 

Møte noen du har truffet på nett? Ikke dra alene!

Noen av de du treffer på nettet kan gi seg ut for å være en annen enn den de egentlig er. Hvis du bestemmer deg for å møte noen fra nettet på ordentlig er det derfor veldig viktig at du har med deg en voksen ved første møte. Møt din nye venn på et offentlig sted med mange mennesker. Din nye nettvenn kan vise seg å være eldre eller yngre enn det han/hun sa. Da er det viktig å ikke være alene. Dersom du føler at du har blitt presset til å møte noen og du føler deg utrygg, må du snakke med en voksen person som du stoler på.

 

Vær kildekritisk!

Internett er demokratisk, og alle kan legge ut ting på nettet. Hvis du søker etter stoff til lekser eller annen viktig informasjon bør du alltid sjekke hvem som har laget nettsidene. Sammenlikne informasjonen du finner med andre sider, og se om opplysningene stemmer. Det er mange som synes det er gøy å legge ut falsk informasjon eller som har sterke meninger om en sak. Det kan føre til at du kommer over sider med masse tull, usannheter eller svært subjektive synspunkter. Husk at internett ikke er et leksikon i seg selv - du må lære deg å lete etter de rette stedene. Les mer om dette på emnet "Kildrekritikk" her på ung.no.

Tenk deg om før du laster ned gratis filer og innhold

Mange nettsteder tilbyr deg å laste ned gratis programmer, spill, musikk og videoer. Noen av disse programmene har med seg virus og noen kan til og med spionere på det du gjør inne på nettet. Dette kan føre til at du blir svindlet for penger når du er innom nettbanken din eller når du bruker bankkortet ditt til å handle på nettet. Du kan også få virus som kan ødelegge innhold på mobilen eller datamaskinen din. Sørg for å ha oppdatert virusprogram og brannmur på pcen du bruker til enhver tid.

 

Snakk med en voksen hvis du opplever noe ubehagelig på nett

Alphakrøll (colourbox.com)
Det hender dessverre at du kan oppleve ubehagelige og ekle ting på nettet. Da er det veldig viktig at du snakker med en voksen person om dette. Hvis du har blitt kjent med noen som oppfører seg på en skremmende måte, som presser deg til å oppgi personlige opplysninger eller til å møtes via webkamera, er det viktig å avbryte kontakten med en gang. Snakk med en voksen! Det samme gjelder hvis personen ønsker å møte deg på ordentlig uten at du egentlig har lyst til det. På nettet finnes det også steder med stygge, ubehagelige og ulovlige bilder, filmer og tekst. Hvis du oppdager ting som du tror er ulovlig, må du melde det til politiet, eller på Kripos' sine internettsider: tips.kripos.no.

 

Mer informasjon om nettvett finner du bl.a. hos:

 

Kilde: Trygg bruk / Medietilsynet


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Webbaserte lubba dag dab
1
14.11.2018 09:20:49
Im pickle rick
Hjelp
2
31.12.2017 16:00:56
Hei, jeg elsker et spill som heter Satsrstable/SSO nå er jeg eier av en klubb. Vi har SSO Instagram brukere der vi kan chatte sammen. Vi har en gruppe med alle som har SSO ig. En dag sa en jente at vi kunne si alder hva vi heter og litt om oss selv.. jeg var lott redd så sa ikke sandheten. Hun spurte og om vi kunne sende et bilde av seg selv, jeg sendte ikke bilde av meg men av søsteren min...til slutt fant hun instagrammen til søsteren min. Og hun begynte og kalle meg umoden, barnslig og dårlig venn...vet ikke hva jeg skal gjøre nå, tørr ikke logge inn på SSO for er redd for at hun har sagt det til de andre i klubben... hva skal jeg gjøre?
sso
1
15.02.2018 09:20:25
Kast hun ut av klubben og ignorer henne på spillet. Du kan også si ifra til sso hq ;)
:)
2
06.02.2018 16:41:08
Hør her, jeg sier nå at du må bare slutte å spille det spillet, det er ikke bra for deg nå som en jente vil ha opplysningene dine, så er dette ikke greit. Du må bare gå videre i livet, gjøre noe annet som hobby/være med venner eller se på TV, være med familien og så videre, da vil du lett glemme det. Håper dette var til hjelp!:) Lykke til:)
Ikke slutt med SSO!
1
07.02.2018 11:07:35
Nei, hør nå her du. Hvem enn ":)" var så bryr jeg meg ikke helt om hva du sa akkurat der, men "bare slutte å spille det spillet." er ikke noe man akkurat gjøre vettu. Jeg spiller det spillet og syntes det er kjempe gøy! Altså man betaler jo for det spillet osv. og jeg tror ikke hun/han akkurat vil slutte med det. iKkE KuLT.
:)
2
07.02.2018 16:22:16
Hvis du ikke slutte med spillet er det deg det går ut over, ikke meg. Jeg har ikke noe annet råd å gi deg nå som du ikke vil slutte med det.
Ikke slutt med SSO!
1
08.02.2018 10:35:07
Jeg er en annen person...
:)
1
08.02.2018 16:37:42
ok
Nett
7
12.04.2016 19:23:19
Jeg sier dette en gang.

Trygg på nettet? My ass

Hver eneste internett side i dag som er mer moderne bruker cookies. En cookie er på en måte en kapsel som blir sendt fra nettstede til din pc. Denne kapsellen har som oppdrag i å hente informasjon fra din pc tilbake til nettstede, sånn at administratorene på den nettsiden kan se hvem som har vært der. Men denne kapsellen er enkel å missbruke. Den henter IP adressen din (hvor du bor, lettere sagt kordinatene til der du er, og får infarmasjon fra pc-en din som hva navnet ditt er, mobil nummeret ditt og mye sånn informasjon som er tilknyttet til pcen din)..

Såg i sted feks at det var en som spurte om du ble overvåka når du ser på youtube, porno eller er på nettsider osv.. Jeg som 14 år var med i en hacker gruppe på det hidden wiki. Dette er et par år siden. Jeg selv gikk egentlig ikke så langt. Det værste jeg kan huske jeg gjorde var å få rundt 5 folk til å laste ned et virus jeg hadde. Det var en trojan.
En trojan er et av de mest skadelige virusene på nettet. Mange trojanere er veldig gamle og dårlige, mange skjønner aldri hvordan man får de til å funke (portforwarde, static ip/dynamic IP, nettblokk, virusblokk, firewall, kode..). I dag er de blitt mer kompliserte.. Mange premium hackere bruker vel sine egne. J
Det var den dagen jeg kom i kontakt med en greyhat hacker, jeg kjøpte noe av utstyret hans.
I dag har jeg funnet ut at 2 av de i gruppen ble arrestert med å bruke dette viruset til å samle et botnet på en vm med rundt 10,000 pc-er som de stjal kredittkort, penger, brukere, passorder, pass, og slo ut nett sider med ddos. Og med 10,000 folk under din kontroll,så har du nok kapasitet til å ødelegge en vandelig ruter..
Når jeg fikk vite dette forlata jeg gruppen og meldte meg alri igjen der. Hvordan det er der nå vet jeg ikke, men jeg har i allefall lagt fra meg de kunskapene jeg hadde på nettt. Jeg har enda utstyret til å kontrollere pc-er, se ut kameraet på pcene til folk, ta passorder, emailer, informasjon, ødelegge pcer, slå ut nettverk (ddos er ikke noe særlig vanskelig), osv..

Kort sagt. Det er også andre som meg som har dette utstyret, men som missbruker det. De sprer virusene sine over .exe og .doc filer (også se opp for batch, .com og andre filer).

Stay safe, and use VPN.
IKTISPOWER!
3
12.12.2016 19:18:04
Du er ikke annet enn en Script kiddie, i stedet for å bruke Darkcomet så lær deg å programmere virusene, trojaner i dette tilfellet selv. Jeg vil legge til at 99% av de gratis VPN som er der ute selger infoen de innhenter videre. En trojan er langt fra de farligste virusene som eksisterer. Alle typer virus kan være ille, like ille som en trojan. For det andre så vet jeg at du lyver, lo rått når du sa at de hadde 10k folk under kontroll. De hadde blitt tatt etter 1000 brukere fordi nettverksleverandøren ville sett det som veldig mistenkelig at noen har så mange tilkoblinger samtidig og rapportert det til videre etterforskning. Jeg vil også ta opp at en "Trojan" er noe som jeg kaller RAT "Remote Administration Tool". Slike softwares blir ofte brukt ulovelig og brukt uten at brukeren vet om det. Men jeg som jobber dagelig med IT er dette verktøyet veldig viktig for meg, jeg har rundt 300 stk jeg skal holde styr på, når de trenger hjelp så sender de meg en melding om problemet og jeg kan lett kontrollere datamaskinen dems med NanoCore som er en veldig stabil RAT og som jeg bruker på 100% lovelig vis. Ta det rolig folkens, ingen bryr seg om hva dere går inn på. Kanskje litt pinlig om noen fant ut av alt dere var inne på, men så lenge det ikke er noe ulovelig så er det ikke noe farlig. Cookies makes a better experience on the web, use cookies!
Taper fra skolen
6
30.04.2015 10:56:07
Send nudes gi faen
lel
3
14.09.2016 18:15:06
Gaad enig! Kan de lzm isje bare forstå d?
Badass
4
13.04.2015 14:14:25
jeg er smart :-)
swagmaster
7
10.10.2014 13:35:04
hei
6
17.06.2014 16:37:57
ALDRI legg ut bilder av deg selv lettkledd/naken. I deep web (ALDRI gå inn i Deep Web.) er det en side kalt The Pink Meth. som lager en konto til navnet ditt. linker FB kontoen din til den. Selv nakenbilder du sender på Snapchat/messenger.
Hei
3
23.09.2013 15:16:06
Og viss dem skal det så bare ta bilde av feset:D
Hei
4
23.09.2013 15:15:08
Man burde ikke la barn legge ut info om seg selv så jeg synes vi burde følge med på deres skype eller insta og alt det der så bli venn med ungen din i alt som har med skype og sånt.
jrg er ....... år
10
28.08.2013 09:16:26
ikke legg ut naken bilder
Synonym/Maren
6
07.08.2013 16:21:09
Blogger om hverdag, sunnhet, humor, trening, viktige temaer, tips og triks, med mer: www.synonym.blogg.no
Anne
5
21.07.2013 00:08:32
Min blogg heter anniskriver.blogg.no Der skriver jeg noveller og fortellinger :)
andrevalg
5
16.07.2013 18:59:02
Dette er min blogg ;) andrevalg.blogg.no
Elise
6
05.07.2013 23:23:58
Her er min blogg ;) http://elise-solberg.blogspot.no
småe problemer
6
08.06.2013 19:51:22
kjære alle som leser dette, har noen av dere viaplay ? Har nettopp skaffet meg det og lurer på hvordan man bytter til engelsk, gidder ikke å se barneserier på norsk. Og en ting til, noen som vet om noe bra man kan se på viaplay, har enda ikke funnet noe bra.
anonym
5
18.06.2014 01:07:51
Vel. Du kan prøve vpn. Som slenger ip'n din til ett annet land så pcn din trur du er fra de landene
Spral
5
28.08.2012 15:05:39
Useriøst å bruke fire t'er.
1998
12
13.02.2012 21:12:09
Å følge disse reglene er viktige! Selv prøver jeg så godt jeg kan å følge de, men det er ikke alltid jeg klarer det! Noen av disse reglene burde man ta mer hensyn til enn andre, f.eks. det med passord, eller at man må spørre før man legger ut bilde av noen andre. Jeg er enig, disse reglene kan oppdateres litt ovenfor alle de forskjellige muligheter man har til offentlige sider, men jeg er litt uenig også! Disse reglene er en basis, ikke en rett guide om hva du kan og ikke kan gjøre. Prøv å skjønn litt selv, selvom man bare er en unge kan ting skje. Dette er info alle burde vite, og tenke over, det holder ikke at du bare vet det! Du må huske det, og ta hensyn til disse reglene! Det er faktisk regler! Til slutt vil jeg bare si at hvis man først skal kommentere en slik sak burde man virkelig prøve å skrive ren norsk, så alle kan skjønne det! Ikke skriv på dialekt eller noe sånt, noen ganger er det rett og slett umulig å skjønne hva dere mener, synd det...
Nina
11
14.03.2010 11:35:55
Sefølgelig skal barn få være på nett!Man må bare lære dem riktig bruk av det
halla
5
22.09.2009 14:19:00
jeg er helt enig med batteripakke alle vet dette lol!!
BatteriPakke
4
22.09.2009 14:15:00
Hallo! Alle vet om dette. Info for små unger under 10. Alle vet jo om dette, skrevet av voksne, som vet mindre enn ungdommene som har vokst opp. Lag en Barn.No side og legg dette til her.
Ida
4
16.09.2006 17:05:00
Englebarnregler! Sikkert nyttige, men vi kan klare oss sjøl! Trodde ung.no var for ungdommer ikke babier som ikke vet hva internett er for no! Skaff dæ et liv!
flosshatt
4
28.02.2006 10:27:00
De reglene er sikkert vel og bra hvis man er for ung til å passe på seg selv. men mine foreldre leste de reglene og de maser fortsatt på MEG! jeg er jo bare 18...skjönner jo det da...."kremt"
Aske politikammer
5
24.01.2006 20:53:00
*Baaabuuu, baaabuu* dette er tåpelig! det er sikekrt bare 3 av 10 barn som følger disse gammeldagse "reglene"
line
4
07.12.2005 10:19:00
De reglene er fine de da men jeg tror ikke det er så mange som følger dem lizm litt gamle kanskje .....tenk på det du :D
snegla(/\)
4
14.11.2005 19:03:00
det er bra å bli minnet om dette det er mange somhar hatt avtaler av fremmede som kansje er 40år men sier han er 12år å har blitt voldtatt
orbit
4
14.11.2005 19:00:00
det er bra å ha sånne regler hvis hvi er på,msn,online spill
TruLte
5
08.11.2005 02:49:00
Gjør ikke noe å bli minnet på dette. Vet om mange som har hatt lite hyggelige opplevelser selv om de liksom vet alt ;)
!!
5
28.09.2005 19:33:00
hvor gamle tror dere barna som holder på med dette r a?? det ække små unger men UNDOM som driver med dette å de vet stort sett hva de gjør!
eh......
4
28.09.2005 19:31:00
de reglene r for geeker! jg r 14 å skjønner hva man ikke må gjøre men å spørre foreldre om allt!! hva med litt frihet!!....
meg selv så klart
3
15.05.2005 22:08:00
Vet om mange som viser seg selv på web-cam foran fremmede og mange fremmede som viser seg for meg, helt frivillig, og msn-adressene er ofte fornavn_etternavn@....+ at på hjemmesidene er det masse info.
Sonny
4
27.01.2005 15:24:00
De reglene bør moderniseres litt. De er altfor gamle til å passe dagens internettmuligheter... Ta ansvar lag nye!
................
4
24.01.2005 00:10:00
Syns ikke helt at de nettvett relgene fungerer etter at det er dukket opp så mange profilsteder der en kan legge ut bilde, kjønn, seksuell legning bosted, osv osv. Egentlig er disse reglene for gammeldagse syns jeg.
Pijah
4
12.01.2005 23:48:00
Joa!! dette va jo sant!! selv har æ hjemmesia, skriver aldri etternavnetmi, adressaa, hvilkn skole æ går p.. så, æ e klart over ka som kan skje, selv om æ bare e 14 år.. *blond&fjortis* liksom!! mn æ ekke så dum som noen folk tror!
Fornavn Etternavn
3
30.08.2004 22:10:00
bare idiotisk det der med navn og slikt. Se foreksempel i aviser, vis du blr intervjuet feks. så spør de jo om navnet ditt, alderen din og de kan jo til og med slenge med et bilde.. hmmm. tankevekker.. !!
Agui|e
3
08.06.2004 13:36:00
synes disse nettvett-reglene er viktige å følge!det hjelper folk til å ikke tulle seg bort i voldelige folk...barn burde ikke få være på chattesider..de er for unge og naive!!
trifi
3
19.03.2004 22:47:00
Omtanke og kunnskap er bra,og ønsket;!! :-)
Veggi
3
26.01.2004 17:53:00
For no' dritt! Dette er informasjon for barn, som ikke er helt sikker på hva internett er for noe. Og man skulle nesten tro at barn kan dette senere!

Spørsmål og svar

Hva står BJ for.
Hei BJ står ofte for blow job, altså oralsex eller suging om du vil. Det er først og fremst rettet mot gutter, men i den meldingen antar jeg at de...
Hva betyr forkortelsen "sh" ?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er vanskelig å si akkurat hva "sh" betyr. Det kan stå for flere ting. Jeg tenker likevel at det kan være ...
Jeg har glemt brukernavn og passord til Facebook. Hva gjør jeg.
Hei Eneste mulighet for Facebook å verifisere at du faktisk er eier av kontoen er om du har tilgang til kontoen via registrert epostadresse, eller o...
Hvordan kan jeg flørte med en gutt på snapchat?
Hei Å starte kontakten med en gutt på snapchat er det ikke noe feil med, men det begrenser mulighetene til å skulle bli ordentlig kjent med han. D...
Hva telles som nudes?
Hei Nudes blir gjerne brukt om bilder av naken kropp uten klær. Speilselfie i bukse/shorts og bh er ganske avkledd. Jeg vil fraråde deg å sende f...
Hva er aldersgrensen på sosiale medier som Snapchat, Musically, Lively, Funimate og Instagram?
Hei Det er ikke så rart at dine venner sier forskjellig ting, for det er faktisk ganske vanskelig å forstå hva slags aldersgrenser som gjelder og ...
Hvordan starte en samtale med han jeg liker?
Hei Takk for at du skriver til ung.no Du skriver at du er forelsket i en gutt, men at at dere nylig har møttes og bare har snakket litt sammen. Han...
Har en vennine på 17 som har sex med en fra nette som sa at han var 19. 
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er dessverre mange som lyver på nett, og utgir seg for å være noe annet enn den de egentli...
Onanert på Chatroulette. Redd for politiet.
Hei Jeg viser til chatroulette.no sin uttalelse på facebook: "Vi vil nå politianmelde visse forhold på Chatroulette Norge basert på de data vi k...
Økonomisk utpressing med trussel om hacket epost
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg kan ikke si noe med sikkerhet, men det er mange av disse epostene ute å går som bare er svindel og tull. ...
Hvordan kan man møte andre homofile utenfor nettet?
Hei Takk for spørsmål. Jeg skjønner at det er frustrerende at de du chatter med ombestemmer seg når det gjelder å møte deg, og det er veldig fo...
Hva er nettvett?
Hei! Nettvett er kort fortalt tips og råd om hvordan man bør oppføre seg på nett - hva som er lurt å gjøre og hva man bør unngå. I artiklene ...
Mange har lagret dumt innlegg etter jeg slettet det
Hei Takk for at du skriver til oss. Når innlegget er slettet har du egentlig gjort det du kan gjøre. Men dersom innlegget ligger ute publisert av ...
Løyet til en gutt på Tinder, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for spørsmålet! Jeg skjønner at du ikke ønsker å fortelle han at du har løyet, men i dette tilfellet tror jeg det er den beste løsn...
Hvordan sletter jeg historikken fra nettleseren?
Hei Fremgangsmåten for å slette historikken fra nettleseren varierer noe fra nettleser til nettleser. Men i prinsippet skal du kunne, inne i nettle...
Hvordan slette et medlemskap i hemmelig.com
Hei Det høres ut som du er kommet i en knipe. Det finnes mange som gjerne vil ha deg som kunde, men ikke alle er like seriøse. I følge vilkårene ...
Hvor kan jeg finne damer å ha sex med uten å måtte betale?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det finnes ulike dating-apper (for eksempel Tinder, Happn), der mange av de som registrerer seg, utelukke...
Hva betyr disse ordene: Spam? Coockies?
Hei Jeg er ingen ekspert, men vet i alle fall at spam er uønsket reklame som sendes per e-post. Cookies blir på norsk ofte oversatt med informasjon...
Er det mulig å få tilbake gamle slettede messenger-meldinger?
Hei Dersom du har slettet alle meldingene i Facebook Messenger så er det dessverre ingen enkel måte å gjenopprette disse. Dersom de bare er arkiv...
Se alle