Leseglede

Å lese gir mye glede, samtidig som du lærer mye og får et fyldig og rikt språk. Likevel kan det være vanskelig å finne gode bøker som du har lyst til å lese. Er du usikker på hvilke bøker du vil lese kan du besøke ditt lokale bibliotek og be de som jobber der om gode tips. De som jobber med bøker er gjerne flinke til å komme med forslag hvis du sier hva du liker å lese om. De har også god oversikt over både nye og gamle litteraturperler.

Under finner du en oversikt over bøker ungdommer har anmeldt for ung.no:


Sinnssykt forelsket

Boka "Sinnsykt forelsket"

Sinnssykt forelsket

Av: Katarina von Bredow

Noen ord om boka:

Katrin og Frida har vært bestevenninner i lange tider, men den høsten de begynner i tiende på ungdomsskolen blir vennskapet satt på prøve. Adam starter i klassen og Frida bestemmer seg for at hun skal bli sammen med ham og Katrin blir sammen med Andreas som hun bare liker som venn. Katrin blir etter hvert sinnssykt forelsket i Adam og dette skaper problemer. På samme tid har Katrin også sin fraværende mor, sin fars kjæreste og sin brors problemer å bekymre seg for. Hvordan vil alt dette gå? Denne boka er skrevet for jenter i ungdomsskolealder, men jeg likte den selv svært godt.

FAKTA

Lest en bok eller tegneserie du vil dele med andre? Du kan melde inn dine lesertips i kommentarfeltet nederst.

Boka er anmeldt av Anne-Mari

 

ung.no

 

Millennium-serien

Jenta som lekte med ilden

Jenta som lekte med ilden

Av: Stieg Larsson

Noen ord om bøkene:

Millennium-serien er navnet på de tre krimbøkene om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, skrevet av den nå døde svenske forfatteren Stieg Larsson. Bøkene i Millennium-serien bygger alle på hverandre, og det er derfor ikke mulig å starte på nummer to eller tre før du har lest bok nummer én. Men jeg kan garantere deg: har du lest den første, vil den garantert by på mersmak. Bøkene forsyner deg med førsteklasses krim fra side 1. Stieg Larsson beskriver hver situasjon med den største intelligens, og har en evne til å gi slik personlig karakter til hver av de involverte. Det overrasker meg hvordan hver eneste detalj fra første side og utover er så nøye planlagt, og hvordan alt gir mening ettersom du nærmer deg enden av boken.

Boka er anmeldt av Hege

 

ung.no

 

Når en rose visner

Bok: Når en rose visner

Når en rose visner

Av: Brigitte Minne; oversatt fra nederlandsk av Maaike Lahaise

Noen ord om boka:

Guus på 17-18 år, som er hovedpersonen i denne fortellingen har gjort et barmhjertighetsdrap på moren sin og er i behandling hos en psykolog. Han forteller om hans fortid, nåtid og den kommende fremtid. En bok som kan brukes som godt eksempel ved en diskusjon om aktiv dødshjelp.

Boka er anmeldt av Harim

 

ung.no

 

Trylleskolen

Bokomslag

Trylleskolen

Av: Michael Ende

Noen ord om boka:

Michael Ende står bak den mest fantasifulle boka jeg noen gang har lest, nemlig "Den uendelige historien", og boka "Trylleskolen" er minst like fantastisk. Dette er en samling med historier, en slags antologi om du vil. Den er kanskje skrevet for de litt yngre, men jeg tror at alle som har fantasi og som er mellom 6 år og 106 år vil kunne få glede av den. En av historiene omhandler en trylleskole og denne er ett oppkomme av fantasi. En annen historie som er nydelig er en jeg ikke husker navnet på som handler om en gutt som er på vei til skolen, men som i stedet ender opp med å dra på ett storslått eventyr.

Boka er anmeldt av Anne-Mari

 

ung.no

 

Jeg savner deg, jeg savner deg

Bok "Jag saknar dig"

Jeg savner deg

Av: Peter Pohl og Kinna Gieth

Noen ord om boka:

Tina som har en tvillingsøster ved navn Cilla (de har egentlig veldig lange rare navn, men er bare kjent under navnene Cilla og Tina). Cilla dør i en bilulykke ganske tidlig i boka og vi følger Tina og hennes liv etterpå. Boka er nydelig, velskrevet og denne anmeldelsen er ganske uhjelpsom siden jeg har rosa briller overfor boka. Anbefales og den passer for tenåringer.

Boka er anmeldt av Anne-Mari

 

ung.no

 

Glenn Anton (flere bøker)

Bok Glenn Anton

Bok Glenn Anton

Av: Thor Soltvedt

Noen ord om bøkene

Glenn Anton-bøkene av Thor Soltvedt er gøyale. De passer for ungdom som ikke er veldig glad i å lese. De er lettleste og har bra flyt og humor som passer for ungdom i alle aldre. Jeg synes den første Glenn Anton boken var den beste. Aner ikke hvilket forlag som har gitt dem ut.

Bøkene er anmeldt av Line

 

ung.no

 

Shopaholic (serie)

Bok "Shopaholic"

Shopaholic

Av: Sophie Kinsella

Noen ord om boka:

Shopaholic-serien, som består av fire bøker hittil, er en serie som handler om den shoppinggale Becky Bloomwood og hennes eventyr. Sophie Kinsella, forfatteren, har fått mange gode tilbakemeldinger fra både lesere og kritikere, og jeg synes ikke det er rart at bøkene har blitt bestselgere. Som de fleste andre bøker, bør Shopaholic bøkene leses på originalspråket, nemlig engelsk. De er ikke vanskelige å komme seg igjennom og de fleste klarer å lese dem på engelsk. Man bør like shopping for å lese shopaholic bøkene for da kan man lettere identifisere seg med Becky og hennes til tider litt crazy oppførsel.

Bøkene er anmeldt av Kine-Elena

 

ung.no

 

Anne Franks dagbok

Anne Franks dagbok

Anne Franks dagbok

Av: Anne Frank

Noen ord om boka:

I dei fleste bøker kan du berolige deg sjølv med at det berre er fantasi om det blir for skummelt, men ikkje i denne. Denne historia er sann. Anne Frank var ein jøde som levde i dekning i Amsterdam under den andre verdenskrig. Ho skreiv dagbok i to år, og det er vanskelig å forestille seg kor grusomt hun hadde det. Her kan du i alle fall få eit inntrykk.

Boka er anmeldt av =p b=

 

ung.no

 

Nemi

Tegneserie Nemi (Lise Myhre)

Nemi

Av: Lise Myhre

Noen setninger om tegneserien:

Heilsvart og kvitsminka, røykandes og drikkandes, glad og undrandes, metall og nattevandring. Med Nemi fekk gothkulturen eit andlet.

Denne anmeldelsen var fra =p b=

Hovedpersonen heter Nemi. Hun er en goth-jente i tenårene. I tegneseriestripene blir man kjent med venninnen hennes Cyan og livet til Nemi. Situasjonene som utspiller seg i serien, foregår mens Nemi tilbringer tid med vennene sine.

Jeg har lest serien i ca. 2 år etter et tips fra bestevenninnen min. Nå er jeg kjempefan av Nemi. Jeg anbefaler serien på det varmeste.

Denne anmeldelsen var fra Veronika

 

ung.no

 

Tusen biter (serie)

Boka Tusen biter

Tusen biter

Av: Kjetil Johnsen

Noen ord om serien:

Tusen Biter er en ungdomsserie med noe og tjue lettleste bøker for ungdommer, jeg vil anta mest jenter, men med disse fikk jeg startet lesegleden blant guttene i klassen min så jeg vil tro den passer for alle :)

Serien handler om tenåringer (selvfølgelig) og alle deres problemer. Gjennom serien møter du en klasse som begynner i åttende, og deres venner og bekjente som er en gjeng, mildt sagt fargerike personer. Alle med sine problemer og personligheter. De siste bøkene blir litt overdrevne kanskje, men det gir deg et innblikk i en annen verden nærmere den de fleste av oss kjenner. Alt som skjer gjennom de tre årene personene i bøkene er med oss gjør at det er trist og lese de siste sidene i den siste boka. Hver bok er oppkalt etter en sang som på en eller annen måte har noe med den boka som heter den sangen. Jeg må innrømme at jeg nesten gråt da jeg innså at det ikke kom flere. Men I den siste boka står e-mailen til forfatteren, som lovte meg at en lignende serie skulle komme ut i sommeren som var nå. Vi får se hva som kommer:)

Boka er anmeldt av Victoria

 

ung.no

 

Asterix og Obelix (tegneserie)

Asterix

Asterix og Obelix

Av: Rene Goscinny og Albert Uderzo

Noen setninger om tegneserien:

Den er fra år 50 f.Kr. Fortellingen foregår i Gallia (dagens Frankrike). Hele Gallia er erobret av romerne, bortsett fra en liten gallisk landsby der Asterix og Obelix bor. De er omringet av fire romerske leirer, Aquarium, Barbarium, Laudanum og Lillebonum som hele tiden prøver å erobre gallerlandsbyen, men uten hell. Det bor også en trollmann i landsbyen, han heter Miraculix. Han lager en styrkedrikk som gallerne drikker før de går i kamp mot romerne, og vinner. Det er ofte slåsskamper inne i landsbyen også. De starter som oftest av at trubaduren Trubadurix deler en av sine grusomme sanger med resten av gallerne.

Anbefaler på det sterkeste å lese om Asterix og resten av gallerne og alt det sprøe de detter oppi.

Tegneserien er anmeldt av Ida-Kristine

 

ung.no

 

Blålys (serie)

Boka \"Alarm\"

Alarm bok

Av: Margit Sandemo

Noen ord om bøkene:

Dette er ikke om en enkelt bok, men om serien blålys av Margit Sandemo. Det er seks bøker i denne serien, som skildrer jobben til ambulansearbeidere, og de som jobber på AMK. Selv om det kan virke som en veldig alvorlig bok, så er det både spenning og humor i tillegg.

Det er en liten oppsummering først i hver bok, slik at man kommer inn i historien selv om man ikke har lest alle bøkene. Jeg har lest alle bøkene flere ganger, og håper andre også finner disse bøkene morsomme og spennende!!

Bok 1 : Alarm

Bok 2 : Anrop

Bok 3 : Vennskap

Bok 4 : Nødsignaler

Bok 5 : Stjernestøv

Bok 6 : Glimt av evigheten

Bøkene er anmeldt av Hilde

 

ung.no

 

Rødhette

Bok Unni Lindell

Rødhette

Av: Unni Lindell

Noen ord om boka:

En av de beste bøkene jeg har lest er Unni Lindells "Rødhette" :). Boken handler om en kvinne som i sitt blinde hat til menn dreper dem. Morderen er en av tre søstre, men vi vet ikke hvem. Alle har de hatt heller uheldige hendelser med det andre kjønn, og har flere grunner hver til å vise sterk avsky. Er det storesøster Judith, som er fotograf, er det jordmoren Lisbeth, eller er det Carol, som er narkoman?

Boka er anmeldt av Julie