Ja, ho har mange venner. Ja, ho har en fin familie. Ja, ho er flink i mye. Nei, ho har det ikke bra. Alle sier ho er perfekt. Da må ho jo være det også, ikke sant? Må jo oppfylle de andre sine forventninger. Alltid perfekt.

Må ta på sminke hver dag før skolen. Er ikke pen nok. Må jo være like pen som alle sier at ho er. Må ta på kule klær. Ho må fikse håret. Håret hennes er så fint, sier de. Kan jo ikke skuffe noen.

Smiler og sier hei til vennene. Inni seg føler ho noe annet. Ho har mange venner. De tror de kjenner ho. Det er mange hemmeligheter. Mange løyner. Alle tror ho har det bra. At ho har det perfekt. Ho er jo så flink i alt, og ho er så glad sier de! Ho kan ikke skuffe vennene sine. Må bruke energi ho ikke har på å være glad.

Der er han. Gutten ho liker. Han har mange krav. Ho må være pen. Smart. Søt. Men han liker ikke ho lenger. Ble lei av ho. Ho var ikke så perfekt som alle sa ho var. Ho må prøve å være bra nok. Like bra som den andre jenta han liker bedre. Jenta som egentlig er venninnen hennes. Jenta som har sviktet ho. Må late som ingenting. Må skjule det ho egentlig føler.

Etter en lang dag kommer hun hjem. Sliten. Men kan ikke slappe av. Nei, ho må få gode karakterer. Kan ikke skuffe foreldrene sine. Kan ikke skuffe lærene. Må være best. Må være en perfekt, ho må alltid det.

Ho må også ha en fin kropp. Må trene masse. Kan heller ikke spise så mye. Det går ikke. Kroppen må være like fin som de sier at den er.

Ho må få et fint bilde av seg selv. Og av den gode maten. Ho må jo legge det ut på internett, og vise alle hvor fint livet hennes er. Ho må jo vise at livet hennes er like perfekt som alle sier at det er. Må legge ut bildet ofte, for da får ho flere likes. Ho må jo det. Kan ikke få færre likes enn de andre. Må være perfekt.

Det er ingen som kjenner ho lenger. Ho føler seg ensom. Ord kan ikke beskrive hva ho føler. Det kan ikke sammenlignes med å være lei seg. Hvorfor var det akkurat ho de andre skulle bestemme at var populær? Hvorfor måtte de bestemme at ho var perfekt?

Ho klarer ikke mer. Er aldri bra nok. Det er for mange krav. Det går ikke. Ho trenger hjelp. Perfekte jenter spør aldri om hjelp. Ho finner likevel noe som får vekk fortvilelsen. Mange av hjelperne ligger i skuffene sammen med tegnesakene. Andre finnes det mange av på kjøkkenet. Kan ikke vise det til noen. Må være perfekt. Alle må tro at ho har det bra. Ho er jo en flink pike.

Står opp neste dag. Like tom innvendig som alltid. Tar på en langarma genser som skjuler armene. Arrene er for tydelige. Smiler i speilet. Øver seg til nok en dag med masse skuespill.

 

Novella er skrevet av Åsne