Selvangivelsen din er en oversikt over hvor mye du har tjent, hvilke utgifter du har, hvor mye gjeld du har og hvor stor formue du har. I Norge er det det skattemyndighetene som skal ha informasjon om dette, og hvert år må alle som har en inntekt eller formue levere en selvangivelse.

Ut ifra tallene du leverer beregner skattemyndighetene hvor mye du må betale i skatt, eller om du tjener såpass lite at du slipper å skatte. Tjener du under 55.000 kan du bestille frikort, og trenger ikke å skatte.

Du kan levere selvangivelsen fram til 30. april. Har du ingen endringer, trenger du ikke å levere, men husk å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene stemmer.

Tilgodebeløp/restskatt

På nest siste side i selvangivelsen ser du en foreløpig beregning av tilgodebeløp/restskatt. Tilgodebeløpet er penger du skal få tilbake fra staten fordi du har betalt for mye i skatt i løpet av året som har vært. Viser selvangivelsen din at du har restskatt betyr dette at du har betalt for lite skatt i året som har vært, og du må derfor betale staten tilbake de pengene du skylder.

FAKTA

Har du spørsmål? Ring Skatteetaten

Telefon: 800 80 000. Det er gratis å ringe 800 80 000, men for mobiltelefon gjelder egne satser. Ringer du fra utlandet er nummeret: +47 22 07 70 00. Skattekontorene er åpne for publikum: 09:00 - 15:30.

Mer informasjon om selvangivelsen finner du på www.skatteetaten.no.

For å få et skatteoppgjør må skattekontoret først behandle selvangivelsen din, og skatteoppgjøret kommer enten i juni, august, september eller oktober.

Alt skjer på nett

For å sjekke og eventuelt endre selvangivelsen på nett må du registrere deg med e-postadresse og mobilnummer. Du trenger PIN-kodene som du tidligere har fått tilsendt fra Skattetaten, eller du kan bruke MinID, den samme innloggingen som du benytter hos Lånekassen, for de som får stipend eller tar opp studielån. Når selvangivelsen eller skatteoppgjøret er klart, blir du varslet på SMS og e-post. Du får skatteoppgjøret og selvangivelse på nett.

Har du spørsmål? Ring Skatteetaten

Telefon: 800 80 000. Det er gratis å ringe 800 80 000 fra fastlinje, men for mobiltelefon gjelder egne satser. Ringer du fra utlandet er nummeret: +47 22 07 70 00.

Skattekontorene er åpne for publikum: 09:00 - 15:30.

LES OGSÅ
Rettigheter når du jobber