Hvordan spare lommepengene dine

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Sist oppdatert: 13.03.2019 Av: Julie, ungdomsjournalist ung.no i samarbeid med Redaksjonen, ung.no

Hånd som gir en hundrelapp (foto: ung.no)
SPARETIPS: For å spare penger må du være ærlig med deg selv. Trenger du virkelig det du er i ferd med å kjøpe? Eller kan du vente til det er på salg?

Noen gyldne spørsmål du kan stille deg selv før du kjøper noe, eller når du er på vei til å gå i samme felle som du kanskje har gjort tidligere:

Vær ærlig med deg selv

Trenger du virkelig det du er i ferd med å kjøpe? Og i så fall kan du ikke vente til det er på salg?

Ikke sløs bort "småpenger"

Ta alle myntene dine og spar på dem! Legg de i en sparebøsse. Det går mye fortere enn du tror, og småpenger blir mye penger tilslutt! Ei krone her, og ei krone der blir faktisk en del til slutt!

Klær

Du trenger ikke alltid en ny topp eller et nytt par sko når du skal på fest. Lån av en du kjenner, eller bruk noe du har fra før. Det er faktisk som regel kun deg selv som legger merke til om du har på deg noe nytt eller gammelt.

Hjemmekos er faktisk veldig hyggelig

Du trenger ikke alltid dra ut å spise på restaurant eller gå på kino. Det å leie seg en film med godteri er minst like sosialt, og er ikke noe mindre hyggelig – og ikke minst er det mye billigere!

Bensin koster!

Bensin koster mye av penger. Må du virkelig ta mopeden/bilen din overalt? Er ikke kollektiv transport like greit?

Splitting av regning

Hvis man er et par venner ute på restaurant, og det ikke er noen "invitasjon", burde dere bli enige om å splitte regningen, eller betale for det du har kjøpt – så du ikke blir sittende med hele regningen.

Smør matpakke

Det går mye mer penger i mat i friminuttet enn du tror. Ta deg heller tid til å stå opp de 10 minuttene før, og lag deg en matpakke. Det er ikke mye som skal til for å lage en hyggelig og velsmakende matpakke.

Sparing i bank

Hvis du vil spare ved å sette inn penger i banken, finnes det mange ulike spareordninger du kan sette pengene i. Få hjelp til å finne den som passer deg.

Spareavtale

En spareavtale er en avtale du gjør med deg selv. Oppretter du en spareavtale i nettbanken, overføres et beløp til en egen sparekonto en fast dag i måneden uten at du trenger å gjøre det selv.

Dette er noen tips som kan hjelpe deg på veien for å spare pengene dine riktig. Tenker du praktisk og økonomisk kommer det til å komme situasjoner hvor du blir kjempeglad for at du har spart pengene du vanligvis brukte på unødvendige ting.

Håper dette hjelper litt på vei for å få en bedre økonomi. lykke til!

Fakta

Har DU noen gode sparetips? Bruk kommentarfeltet under og del de med oss andre!

Hånd som gir en hundrelapp (foto: ung.no)
SPARETIPS: For å spare penger må du være ærlig med deg selv. Trenger du virkelig det du er i ferd med å kjøpe? Eller kan du vente til det er på salg?

Fakta

Har DU noen gode sparetips? Bruk kommentarfeltet under og del de med oss andre!

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Økonomien din

Les mer

Forbruker

Les mer