Student med dårlig råd?

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Tomme lommer (colourbox.com)
TOMT? Er du student med dårlig råd? Ung.no har samlet gode råd til deg med hva du kan gjøre for å få det litt mer romslig økonomisk.

Benytt deg av studentrabattene

Det finnes mange studentrabatter rundt omkring i landet. Studenttorget.no har en god oversikt over alle tilbudene som finnes for studenter.

Gå på loppemarked

På loppemarked kan du finne mye av det du trenger av bestikk, kopper og kar, bøker og klær.

Bo i kollektiv

Det er vanskelig å finne en rimelig leilighet/hybel til én person når man er student. Derfor er det billigere å bo sammen med flere. Bor du sammen med andre kan dere også dele på strømregningen, internettkostnader og lignende. Alternativt er det mulig å finne studenthybler til ok priser.Les mer om det å bo i kollektiv her.

Deltidsjobb

Slumpen med penger man har igjen av studielånet etter husleia er betalt, er ikke overveldende stor. Med en deltidsjobb er det lettere å leve uten å måtte spise havregrøt hver dag. En deltidsjobb er også veldig positivt for CVen din når du skal søke jobb etter endte studier. Husk imidlertid på inntektsgrensen dersom du også har studielån- og stipend. Hvis du tjener over en viss sum, fastsatt av Lånekassen, risikerer du nemlig at lånet ditt ikke blir gjort om til stipend. Les mer om dette her.

Kjøp pensum på nettet

Du kan få betydelig billigere pensum dersom du bestiller det på nett. Sammenlign priser, og sjekk nettsider som Bokkilden og ibok.no (brukte bøker). Sosiale medier er også en fin plattform for å kjøpe pensum. De fleste læresteder har egne facebook-sider hvor studenter selger og kjøper pensumbøker.

Hold deg unna impulskjøp

Det verste for lommeboka er impulskjøp. Før du tar turen til sentrum etter stipendet har tikka inn på kontoen, kan det være lurt å tenke gjennom om det er noe du egentlig trenger. Vurder om det du tenker å kjøpe er noe du kommer til å bruke. Man får ofte litt kløe i fingrene når man plutselig har fått penger etter en lang periode med lite eller ingenting. Derfor er det viktig å huske på at mange små summer fort blir store. Prøv derfor å skrive ned en liste over ting du føler du trenger/har lyst på, og prioriter hva du kjøper denne måneden.

Sammenlign priser

Det kan være lurt å sammenligne priser hos ulike forhandlere før du skal kjøpe et produkt du trenger. Ofte kan prisene variere kraftig, og du kan ende opp med å spare flere hundrelapper om du er nøye med å sammenligne. Orker du ikke å gå fra butikk til butikk for å sjekke priser, finnes det mange nettsteder som sammenligner for deg.

Følg med i tilbudsavisa

Matvarer er ikke så billig når man kjøper inn til bare en person. Dersom du har fryser kan du spare masse penger på å kjøpe inn på tilbud og lagre varene i fryseren. På den måten slipper du å handle så ofte, og du kan spare mange hundrelapper. De fleste matvarebutikker har kampanjer og tilbudsdager, og da er det lurt å benytte anledningen til å fylle opp fryseren og kjøleskapet.

Få tips til hvordan du kan handle og spise billig og sunt her!

Hold oversikten

Det er lettere å få kontroll på økonomien dersom du har oversikt. Vit hvor mye du har på kontoen til enhver tid, og sørg for å fordele pengene jevnt utover måneden. Det er utrolig kjedelig å måtte si nei til alle sosiale sammenkomster og aktiviteter de to siste ukene før stipendet kommer inn på kontoen, fordi du har brukt opp alle pengene med en gang.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 17.02.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Tomme lommer (colourbox.com)
TOMT? Er du student med dårlig råd? Ung.no har samlet gode råd til deg med hva du kan gjøre for å få det litt mer romslig økonomisk.

Fakta

Student? Slik sparer du penger:

  • Gå på loppemarked.
  • Bo i kollektiv.
  • Benytt deg av studentrabattene.
  • Få deg en deltidsjobb.
  • Kjøp pensum på nett.
  • Hold deg unna impulskjøp.
  • Sammenlign priser.
  • Følg med i tilbudsavisa.
  • Ha oversikt over økonomien din.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)