Økonomitips til deg som skal bo alene

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Sist oppdatert: 09.12.2018 Av: <a href="https://www.finansportalen.no/" target="_blank">Finansportalen</a>

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)
OVERSIKT: Å bo for deg selv kan være dyrt, så få kontroll på økonomien. Husk også å sette av litt penger til morsomme ting, og nyt friheten ved å bo for seg selv.

Finne bolig, flytte, kjøpe innbo, kanskje ny PC og selvsagt pensumlitteraturen. Hvordan skal du prioritere? Utgiftene står i kø, men du vil gjerne ha det litt moro også. Her er noen tips som bidrar til økonomisk albuerom og mindre stress, slik at du får ro til studiene.

Bolig med kontrakt

Å skaffe tak over hodet er både tidkrevende og dyrt, særlig hvis du skal studere i en av de største byene. Forbrukerrådet mottar årlig tusenvis av klager på husleie. Ofte skyldes konfliktene manglende eller mangelfulle kontrakter. På forbrukerrådets hjemmesider finner du ferdige standardkontrakter.

Depositum på egen konto

Depositum skal settes på egen konto, og det er du som eier både innskudd og renter, du kan bare ikke disponere dem før leieforholdet er avsluttet og utleier ikke krever penger for eventuelle skader på boligen når du flytter. For å unngå trøbbel kan det være lurt å ta med skader og mangler i kontrakten. Ta også bilder av standarden ved innflytting, så stiller du sterkere hvis det oppstår en konflikt når kontrakten sies opp eller utløper.

To ulike leiekontrakter

Det finnes nemlig to typer husleiekontrakter; tidsubestemte som kan sies opp av begge parter innenfor visse frister, samt tidsbestemte avtaler som utløper etter en viss tid.

Strøm

Husk også å lese av strømmåleren og sende melding til e-verket. Er hybelen kald og trekkfull, kan det være litt å spare på å bytte strømleverandør.

Gratis ting

Fullt brukelige hvitevarer fås ofte gratis mot at de hentes hos folk som ikke trenger dem lenger. Det finnes også en egen side for gratis ting på finn.no

Loppemarkeder, Fretex og ikke minst tanter og onkler er også gode kilder til alt man trenger for å stifte bo, uten å bo seg i hjel.

Dropp kreditt!

Ikke fall for fristelsen til å handle møbler og innbo på kreditt, selv om alle kjedene, IKEA inkludert, frister med ulike kjøpekort. Et kredittkort kan være nyttig når du skal betale større innkjøp, for eksempel ny PC, fordi det gir bedre forbrukervern. Men da må du betale ned gjelden før rentene begynner å løpe, og unngå å bruke kortet når du er blakk.

Betal regninger, unngå inkasso

Renter og gebyrer kan fort nærme seg 30 prosent i året, noe som tar store jafs av studielånet. Og hvis du ikke klarer å betale, blir det inkasso og betalingsanmerkninger, som i sin tur gjør det vanskelig å få mobilabonnement, forsikringer og boliglån når studiene er ferdige.

Det er ikke alt det lønner seg å kjøpe brukt. Datautstyr er det som regel greiest å kjøpe nytt. Selv om man satser på brukt innbo, blir det fort ganske store verdier, og da kan det være greit å ha forsikringene i orden.

Riktige forsikringer

Når du kjøper ny PC eller mobil, prøver de fleste butikkene å selge en eller annen "trygghetsforsikring". Disse er dyre og helt unødvendige. Garanti- og reklamasjonsrett, etter norsk lov, holder. Dette fremkommer av blant annet forbrukerkjøpsloven.

Skulle det bli brann eller vannlekkasjer, kan en innboforsikring være bra å ha. Finansportalen gir en oversikt over hva innboforsikringen dekker.

Priser må foreløpig innhentes hos selskapene. Det kan lønne seg å kontakte flere selskaper, for prisene varierer veldig. Som student er du ofte folkeregistrert på foreldrene dine sin adresse selv om du bor i studentbolig eller hybel, og da vil foreldrenes innboforsikring i noen tilfeller kunne gjelde, så sjekk med selskapet.

Innbo kan alltid erstattes, verre er det med egen helse. Som student stiller man svakt økonomisk hvis noe skulle gå galt. Å ha en livs- og uføreforsikring er derfor lurt. Og når man er ung og frisk, er premien lav, men prisforskjellene er store, så sjekk hos flere selskaper.

Å legge seg til vanen med å sjekke priser og spørre om rabatter er lønnsomt.

Studentrabatt på det meste

Studenter er privilegerte med rabatter på alt fra reiser og abonnementer til frisørtimer og maling, ja, selv tannleger gir avslag til studenter. Det gjelder imidlertid å sjekke hvem som har slike rabatter og hvor store de er. Og ingen gir rabatt uten at kundene spør. Husk gyldig studentlegitimasjon som viser at du har betalt semesteravgiften.

Jobb, stipend og lån

Jobber du for mye ved siden av studiene risikerer du avkorting av lån og stipend, så det gjelder å holder seg oppdatert. Sjekk hvilke regler som gjelder for kutt av lån og stipend hos Lånekassen

Flyttemelding

Det har stor betydning for stipend- og lånebeløpet om du bor borte eller hjemme.

Les mer om flytting på lanekassen.no.

Spare i BSU

Skulle det være noen kroner igjen, kan det være lurt å spare på en BSU-konto. Bankene vil gjerne tiltrekke seg nye kunder som har orden på økonomien. De gir derfor gode betingelser på innskuddene i spareperioden, og de følger vanligvis opp med de beste lånebetingelsene til kunder som har vist sparevilje. Dessuten er det skattemessig gunstig. Den beste BSU-kontoen finner du på finansportalen.no.

Fakta

Student? Da er det rabatt på det meste

Studenter er privilegerte med rabatter på alt fra reiser og abonnementer til frisørtimer og maling, ja, selv tannleger gir avslag til studenter. Det gjelder imidlertid å sjekke hvem som har slike rabatter og hvor store de er. Og ingen gir rabatt uten at kundene spør. Husk gyldig studentlegitimasjon med semesterkort.

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)
OVERSIKT: Å bo for deg selv kan være dyrt, så få kontroll på økonomien. Husk også å sette av litt penger til morsomme ting, og nyt friheten ved å bo for seg selv.

Fakta

Student? Da er det rabatt på det meste

Studenter er privilegerte med rabatter på alt fra reiser og abonnementer til frisørtimer og maling, ja, selv tannleger gir avslag til studenter. Det gjelder imidlertid å sjekke hvem som har slike rabatter og hvor store de er. Og ingen gir rabatt uten at kundene spør. Husk gyldig studentlegitimasjon med semesterkort.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Økonomien din

Les mer

Forbruker

Les mer

Bolig / flytte hjemmefra

Les mer