Hopp til hovedinnholdet

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)
BLAKK IGJEN? Da gjelder det å være kreativ. Det finnes sparetips og mange billige alternativer som du kanskje ikke visste om.

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Sparegris (colourbox.com)
BLAKK IGJEN? Da gjelder det å være kreativ. Det finnes sparetips og mange billige alternativer som du kanskje ikke visste om.

Sparetips

Det kan være lurt å skaffe seg en sparebøsse eller en sparekonto slik at du kan gjemme unna pengene med en gang du får dem. Gi deg selv et lite beløp du kan bruke i uka og sett av resten til sparing. Om du gjør dette med en gang vil du ikke bli like fristet til å bruke penger.

Lag deg også et mål du kan jobbe mot. Ønsker du å kjøpe noe spesielt kan dette gjøre det lettere å spare. Får du ukelønn kan du be moren din om å halvere den og spare resten. På den måten slipper du å gjøre det selv, og fristelsen blir også mindre.

Gjenbruk og byttekveld

Lag byttekveld med venner. Kanskje noen klær har blitt for små, eller kanskje du rett og slett syns de er kjedelige? Vennene dine derimot har kanskje kjempelyst på akkurat disse klærne! Gå sammen for å arrangere byttekveld. Ta med de klærne du ikke bruker lenger, og bytt til deg fine plagg fra de andre. Det som blir igjen og ingen vil ha, kan dere levere til Fretex.

Stikk også innom et loppemarked eller bruktbutikker. Mange av klærne som selges er i fin stand eller nesten nye. Og ikke minst, vintage! På loppemarkeder kan du også sikre deg billige ski, skøyter, møbler til hybelen eller en nesten ny sykkel. På loppemarked.info kan du se når neste loppemarked arrangeres der du bor.

Gjør hårklippen billigere

Noen frisører trenger fra tid til annen hårmodeller. Som hårmodell får du sjeldent bestemme sveisen selv, men du får garantert prøve noe helt nytt. Vil du velge selv, er lærlingklipp et billigere alternativ enn å gå til ferdigutdannede frisører. Spør om de har lærling hos en frisørsalong der du bor. I tillegg finnes det frisørkjeder som utfører ekspressklipp til både damer og herrer til en billigere pris enn hva du betaler for en full time hos en vanlig frisør.

Film, musikk og bøker

Bruk biblioteket! Lån en spennende film for lørdagskvelden eller en fin bok til solsengen i sommerferien. Studerer du ved høgskole eller universitet, bør du også sjekke om biblioteket har pensumbøkene du behøver. Er boken utlånt akkurat nå, kan du stå på venteliste. Hvis du ikke får lånt bøkene, kjøp brukt. Mange studenter selger gamle lærebøker ved studiestart. I tillegg kan du sjekke nettsider som disse:

Stikk gjerne innom nærmeste antikvariat. Der kan det dukke opp både bøker, musikk, tegneserier og andre skatter til lavere pris.

Billig internett

På biblioteket, skoler, ungdomshus og fritidsklubber kan du bruke internett gratis. Kanskje finnes det i tillegg et UngInfo-kontor der du bor? Også de har gratis utlån av pc med internett.

Alt som er gøy behøver ikke være dyrt

TV-selskapene trenger publikum til innspilling av show og underholdningsprogram. Dette er vanligvis gratis. Andre alternativer er førpremierer i teatret og på musikaler. Disse er som oftest mye billigere enn ordinære forestillinger. I tillegg holder musikkstudenter gratis konserter stadig vekk. Sjekk også hvilke museer som har gratis inngang, eller om det finnes noen filmklubb der du kan få invitasjon til gratis førpremiere på nye filmer.

Lag matpakke!

Forsvinner lommepengene dine i løse luften? Lag deg matpakke. Lunsj fra skolens kantine eller nærbutikken kan fort bli dyrere enn du tror. Kantinemat virker ikke alltid så dyr der og da, men totalprisen blir raskt høy. En baguette her og en vaffel der i løpet av uken blir mye penger du kunne brukt på andre ting. Husk at matpakken ikke behøver å inneholde tørt brød med svett ost. Kvelden før kan du blande en salat, koke pasta, lage smoothie med kornblanding ved siden av, eller noe annet som holder seg godt i kjøleskapet til morgenen etter.

Hos de fleste butikker får du avslag på matvarer som er i ferd med å gå ut på dato. Har varen allerede gått ut, spør om å få den gratis. Mye mat kan fint spises lenge etter at holdbarhetsdatoen har utløpt.

Ferier

Ikke råd til å reise på dyre luksusferier til utlandet? Du er ikke alene. Og det finnes mange alternativer. Planlegg sykkeltur med telt og venner. Eller kanskje kanotur med bading og leirbål. Gå fra hytte til hytte i fjellet med billig overnatting på Turistforeningens hytter. Sjekk om fritidsklubben arrangerer billige dagsutflukter for slalåm og snowboard i vinterferien. Besøk noen du kjenner et annet sted i landet, hvor du kan bo gratis. Søk etter billige tog- og bussbilletter, i stedet for fly. Eller bare ta med grill og venner til en koselig kveld på stranden.

Kropp og sjel

Helsestasjon for ungdom er et gratistilbud for all ungdom opp til 20 år. På helsestasjon for ungdom jobber det både helsesykepleier og lege, ofte også psykiatrisk sykepleier i tillegg. Kondomer kan du hente gratis på helsestasjonen eller bestille på gratiskondomer.no.

Spør etter vareprøver i parfymerier. Noen steder sminker de deg gratis, kanskje en mulighet før skoleballet? Sjekk om treningssentret tilbyr gratis prøvetime, og følg med på kampanjer for gratis trening i forbindelse med høytider og ferier. Husk også, fotballsparking i parken eller dansing med venner er god og gratis trening.

Studenter på fysioterapeututdanningen trenger fra tid til annen øvingsobjekter om du har stiv nakke eller andre lette muskelplager. Også elever på hud- og fotpleielinjer trenger frivillige de kan øve seg på. Elever på kokkelinja har ofte utsalg av billig mat.

Tannlege

Ungdom under 18 år har rett til gratis tannbehandling. Fram til du er 20 år har du dessuten rett til redusert pris. Senere kan det lønne seg å gå til tannpleier hvis du kun skal ha en enkel undersøkelse. Tannpleieren gir deg beskjed om du deretter bør oppsøke tannlege. Er du student? Sjekk om studentsamskipnaden tilbyr refusjonsordninger for tannbehandling. I tillegg kan du undersøke muligheten for rimelige tannbehandlinger ved universitetene som utdanner tannleger. Behandling hos studenter har gjerne ventetid og du må regne med en stund i tannlegestolen, men er mye billigere.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
18.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Madshjelperdeg
0
03.06.2014 16:46:36
FeaturePoints er en app hvor du får poeng for å laste ned apper og bruke dem i ett minutt. Etter man har brukt apper man lastet ned kan man slette den. Det som er fantastisk med denne apper er at poengene kan byttes inn gavekort til masse forskjellig. Appen er gratis og enkel og bruke. Man får en Mail med koden man skal bruke fra gavekortet eller du kan oppgi BARE emailen du bruker på paypal og du får pengene rett inn på konto. VÆR SIKKER PÅ AT DU BRUKER LINKEN JEG SKRIVER NEDENFOR! Denne Appen er perfekt for en som trenger penger! http://featu.re/R6T27W
Madshjelperdeg
1
03.06.2014 16:45:24
FeaturePoints er en app hvor du får poeng for å laste ned apper og bruke dem i ett minutt. Etter man har brukt apper man lastet ned kan man slette den. Det som er fantastisk med denne apper er at poengene kan byttes inn gavekort til masse forskjellig. Appen er gratis og enkel og bruke. Man får en Mail med koden man skal bruke fra gavekortet eller du kan oppgi BARE emailen du bruker på paypal og du får pengene rett inn på konto. VÆR SIKKER PÅ AT DU BRUKER LINKEN JEG SKRIVER NEDENFOR! Denne Appen er perfekt for en som trenger penger! http://featu.re/R6T27W
street18
5
03.02.2013 14:42:36
Alle som sier få dere en jobb, ja er enig med den, men så er det ikke alltid like lett og finne seg en jobb. jeg sitter med masse arbeidserfaring siden jeg var 13 som ikke mange har, jeg tror jeg har skrevet over 100 søknader og kanskje 10% av dem svarer. har fått meg jobb nå, men det er virkelig ikke lett i forhold til alle kompetansene og egenskapene en arbeidsgiver vil ha. så det er som sagt lettere sagt en gjort.
obama
5
08.11.2012 16:14:29
hei jeg har et god tips spill i loto få 8000kr jeg vent ikke noe så jeg tapte 8000kr
Joker
7
11.06.2012 23:35:19
Få dere jobb folkens. Ingenting kommer gratis. Om du er sjenert, må du bare prøve å mestre det så godt som mulig. Begynn en plass, om det så er med aviser og få litt arbeidserfaring. Snakk med lokale butikker. Avisjobb er noe de fleste har tilbud om til unge fra 13årsaldren, og du er mest sannsylig garantert jobb. Det suger, og er dårlig betalt, men erfaringen er det som setter et pluss i boka når du søker videre. Husk: Man får ikke jobb av å kun søke på stilling i EN butikk! ! !
hei
2
12.04.2013 02:17:22
Enten hadde jeg veldig flaks, eller så har jeg en evne til å gi et godt førsteinntrykk. Da jeg var 15, gikk jeg til en Kiwi-butikk, og spurte om jeg kunne prate litt med sjefen/daglig leder. Så da prata jeg litt med han, og ga han min CV, så takk og farvel etter en litt nervøs prat. 5 min etter at jeg gikk ut døra, så ringte han og spurte om jeg kunne jobbe dagen etter :) Det var mitt første forsøk på å få jobb.
Marie87
1
25.04.2012 01:40:11
Til Tom: 4000 kr er mye for den som ikke bor for seg selv og når du da sløser mye så bruker du pengene på litt andre ting og har oftere da ikke penger enn hvis du hadde spart og holdt av litt hver mnd istedenfor å bruke opp alt på en mnd eller en gang :)Får du 4000 kr i hver mnd og bruker kun 2000 kr i mnd isteden så har du spart litt også.
snusaren
6
17.01.2012 21:57:50
snus koster så jævla masse. noke tips?
H
13
21.08.2013 18:09:42
Slutt å snuse
Lol
0
26.10.2017 22:29:59
Helt enig
Hehe meg
4
11.01.2012 23:01:37
jeg er 13 år og jeg får ikke farge etterveksten før jeg får meg jobb... er det noen tips om jobber i akershus??
Chonkalonka aka Chakalaka
5
05.07.2014 09:41:11
stripper
malin ;)
6
23.09.2011 22:18:43
hei ! jeg er 13 år, og har veldig lyst til å få en jobb. jeg kan ikke jobbe for vg, og er ganske sjenert.. HJEEEEELP !!
Noen
4
24.08.2011 11:45:30
Det er ikke let å kjene penger nor man er unge: Man trenger ikke å jobbe på en ontli jobb. Tips: man kan jobbe hjeme til mor eller far
Fredrik 18
6
03.07.2011 02:58:38
Merknad til avsnittet om tannlege: Du har gratis tannhelsetjeneste ut det året du fyller 18, ikke bare før du har fylt. Til dere unger: det finnes ikke noen oppskrift på å få masse penger uten å gjøre noe for dem. Period.
Ragnhild
7
27.05.2011 22:31:57
Det er ikke så lett å få seg jobb når man er under atten!
Blå mann
12
09.05.2011 21:39:21
JOHOO , JEG FIKK 270.00 PÅ KONTOEN , ER 16 ÅR ! ELSKER Å ARVE PENGER FRA FOLK JEG IKKE KJENNER !
Gamboni
5
04.04.2011 20:13:19
Hvordan tjene penger? Få deg en jobb :-).
Også
0
02.08.2016 10:15:51
Arv, vinne lotto, eie eiendom og selge den eller rane en bank eller no
info
5
25.02.2011 19:48:46
tjen penger ved å få en jobb, simpelt og greit.
Gina Marie
4
19.02.2011 13:14:06
Ja, kan dere legge ut tips hvordan man kan tjene penger??
Tom
5
17.02.2011 10:54:48
Sløser mye har ikke penger , bruke 4000 kroner i månen.
isabell (16)
7
16.02.2011 18:42:29
enig med den over!! hvordan tjene penger!!
Trixie
13
16.02.2011 18:23:00
kan dere legge ut noen tips på hvordan man kan tjene penger istedenfor hvordan man sparer også? :)

Spørsmål og svar

Bruker alt for mye penger
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  Vi kjenner dessverre ikke til hvor det kan finnes ledige jobber, men her er noen tips. Når man er mellom 13 o...
Hvordan få tilgang til pengene på sparekonto?
Hei Den dagen du fyller 18 er du myndig og kan disponere egne penger. Dersom du har nettbank kan du overføre penger fra sparekontoen din til bruksko...
Får man studentrabatt på videregående skole?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Dette varierer litt, men mange steder, så får du det ja. Du er ikke offisielt student, men elev. Men mange stede...
Dårlig råd. Ønsker å spille Fortnite, har ikke bra nok utstyr
Hei jente 13 år   Jeg skjønner at det er irriterende at du ikke kan spille Fortnite hjemme, og at du skulle ønske at dere hadde bedre råd. Du h...
Hvordan skal jeg få råd til lett-motorsykkel før sommer?
Hei! Jeg forstår det sånn at du har lyst til å kjøpe deg lett-mc, men med dette kommer det mange kostnader. Du må kjøpe deg selve sykkelen, men...
Hvordan kan jeg tjene penger uten å jobbe!!!?????
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Vi kjenner dessverre ikke til noen spesiell måte å tjene penger på uten å jobbe eller spare det du eventuelt ...
Hvordan bli flink til å spare penger?
Hei Takk for spørsmål, det er bra at du spør om råd! Det beste tipset for å spare penger, er å lære seg å lage budsjett slik at man får bed...
Hvor mye penger er det vanlig for en 15 år gammel jente å få fra foreldre i måneden
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Vi vet dessverre ikke noe om hva som er vanlig å få i lommepenger av foreldre, og dette avhenger jo også av fo...
Aner ikke hvordan jeg skal få ting til å gå rundt lenger
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Jeg synes først og fremst at du bør snakke med rådgiver eller helsesøster ved skolen din så dere kan finne e...
Hvorfor spare?
Hei Personlig økonomi består av mange små og store valg. Det er ingen fasit på hvordan man bør bruke pengene sine. Det som er viktig er at vi ta...
Hvordan kan jeg få pappa til å kjøpe ny mobil til meg?
Hei Det er sånn at foreldre har rett til å vurdere hva som er det beste for barna for å lære dem bruken av penger, lære å vente på noe de øns...
Hva skal jeg bruke pengene til?
Hei! Jeg synes du fortsatt skal spare pengene til ferien. Det var jo det som var tanken fra starten av!Jeg vil tro at søsteren din er eldre enn deg ...
Hvordan kan jeg overtale foreldrene mine til å få dra på ferie?
Hei Det lureste her er nok å planlegge et lite møte mellom dine foreldre og venninnen din sine foreldre. Dine foreldre vil nok føle seg mye trygge...
Hvordan slutte å bruke så mye penger. 
Hei Det er jo bra å ha en interesse for noe og det er bedre at du bruker penger på det en ting som mat, klær og sånt. Likevel kan en interesse ta...
Spare opp penger selv
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Det aller beste for å tjene penger er å finne en deltidsjobb som du kan ha i ferier, helger eller noen ettermid...
Gutt, 16 år som er frustrert over at han ikke får mere lommepenger og lurer på hva han har rett på fra foreldrene.
Hei Du forteller at du er frustrert over at du får for lite penger av dine foreldre. Du får heller ikke jobbe siden av skolen for å tjene mere pen...
Trenger å tjene penger
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller var...
Fikk mye penger til konfirmasjonen min. Hva skal jeg gjøre?
Hei! Jeg skjønner det sånn at du fikk 90 000 kroner til konfirmasjonen din, hvilket er en ganske stor sum. Om det er over gjennomsnittet kan jeg ...
Hvordan kan jeg spare opp penger til den mobilen
Hei, og takk for spørsmålet ditt! For å bruke mindre penger og spare, bør du lage et budsjett. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du...
Se alle