HVA SKJER:

Dersom du ikke betaler den første regningen, vil du vanligvis få en eller to purringer eller betalingspåminnelser. Her legges det ofte til et purregebyr. Dersom du likevel ikke betaler det du skylder, får du etter hvert et inkassovarsel. Det betyr ofte at et inkassobyrå nå overtar jobben med å få deg til å betale. Sammen med varselet får du gjerne en ny betalingsfrist, som skal være minst 14 dager etter varselet ble gitt.

Hvis du er uenig i kravet, er det viktig at du snarest tar kontakt med de som krever betaling, og forklarer din versjon. Det er da også lurt at du dokumenterer kontakten mellom dere.

Dersom du fortsatt ikke betaler, får du et nytt brev med en betalingsoppfordring fra inkassoselskapet. Nå må du betale både regningen og et inkassogebyr. Merk at bare gebyret i slike saker kan være på flere hundre kroner.

Dersom du fremdeles ikke betaler det du skylder, overfører inkassobyrået saken til forliksrådet i din kommune. Forliksrådet hjelper til med å løse tvister gjennom mekling, før de eventuelt går videre til en vanlig domstol dersom tvisten ikke blir løst der.

Når inkassobyrået har kontaktet forliksrådet og/eller namsmannen, kan de etter en måned kontakte kredittopplysningbyråer for å registrere en anmerkning på deg der. Merk at en eventuell anmerkning skal slettes når du har betalt det du skylder.

HVA BLIR KONSEKVENSENE:

Konsekvensene av å ikke gjøre opp for seg, er at du blir skyldig mye ekstra i gebyrer og omkostninger, pluss at du føres opp som dårlig betaler med betalingsanmerkning.

Dersom du har betalingsanmerkning, vil du kunne få problemer med å få innvilget lån eller kreditt og avbetaling når du skal kjøpe bil, leilighet eller andre kostbare ting du ikke kan betale kontant.

Hver gang du skal kjøpe noe på kreditt i butikken (tv, mobil, stereo) eller søke om lån til bil eller bolig, så vil de som skal gi deg kreditten sjekke din kredittverdighet. Har du inkassokrav som ikke er betalt, vil dette straks være synlig for dem i form av en betalingsanmerkning.

Svært mange nordmenn nektes derfor lån eller kreditt hver eneste dag, fordi de ikke har gjort opp gamle krav.

Det kan også bli vanskelig å opprette mobilabonnement uten kontantkort, siden mobilselskapene også sjekker kredittinformasjonen din.

Men du kan fortsatt ordne opp! Dersom du først nå endelig klarer å betale det du skylder, slettes betalingsanmerkningen fra registeret i løpet av en dag eller to.

For noen år siden ble disse anmerkningene stående selv etter at du hadde betalt inkassogjelden. Slik er det ikke lenger. Det er med andre ord veldig smart å gjøre opp for seg, uansett hvor lang tid det har gått!

HVEM KAN HJELPE DEG:

Det går an å unngå inkasso eller betalingsanmerkning selv om du ikke har penger akkurat nå. Snakk med en voksen du stoler på, eller ta kontakt med de som har sendt deg regningen.

Det dummeste du kan gjøre når du ikke har nok penger til å betale, er å legge regningen i skuffen og late som ingen ting. Det fører bare til at du må betale ekstra gebyrer og forsinkelsesrenter, slik at ting blir ekstra vanskelig og mye dyrere til slutt.

Det beste du kan gjøre, er å ta kontakt med de du skylder penger og fortelle at du ikke klarer å betale alt med en gang. Det er flaut, men vanlig!

De aller fleste firmaer er villige til å gi deg litt ekstra tid eller dele opp regningen i flere mindre avdrag, så lenge du er ærlig med dem og viser at du vil gjøre opp for deg.

Du kan også ringe til inkassoselskapet direkte. Et av disse selskapene heter Lindorff. De har lang erfaring med å hjelpe folk som ikke klarer å betale regningene sine. Hver dag ringer mennesker som strever med ubetalte regninger, og de hjelper dem å finne en løsning de kan klare.

Husk at det sitter mennesker overalt, både i banken, hos inkassoselskapet og hos firmaet som har sendt deg regningen. Så lenge du tar kontakt, er helt ærlig og lager en plan for hvordan du kan betale tilbake litt etter litt, vil de aller fleste være hjelpsomme.

Ikke vent med å ta den første telefonen! Jo tidligere du tar tak – jo lettere og billigere er det å løse problemet.

LES MER OM INKASSO:

ung.no/økonomi

ung.no/forbruker

Forbrukerrådet

UNG.NO: Flere spørsmål? På ung.no/oss kan du både stille spørsmål og få svar - eller søke deg fram til noen av de tusenvis av svarene som allerede ligger der. Der finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.