Hvordan sette opp et budsjett?

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Kalkulator og blyant (colourbox.com)
BUDSJETT: Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter hver måned, og er en smart måte å få tilbake kontrollen over pengene dine.

Et budsjett er en oversikt over alle planlagte inntekter og utgifter du ar. Ved å sette opp et budsjett får du bedre oversikt over hva pengene dine går til, og du kan lettere se hva du bruker mest penger på. Kanskje du til og med klarer å lage en plan for fast sparing?

Hjelpeverktøy

Prøv Husbankens kalkulator. Her kan du velge forventet inntekt, og du kan enkelt bestemme hvordan du vil fordele pengene.

Hvor mye er det vanlig å bruke?

Synes du det er vanskelig å lage ditt eget budsjett kan SIFOs referansebudsjett være et godt hjelpemiddel. Her får du en oversikt over hva som er beregnet for deg å bruke, basert på kjønn og alder.

Hvor mye penger har du?

Omtrent hvor mye får du hver måned fra jobber, stipend og familie? Det varierer kanskje en del hvis du har jobbet mer eller mindre noen måneder, men forsøk å få en viss oversikt over inntektene dine.

Bruker du bankkort har nettbanken din oversikt som viser hva som går ut og inn av penger for hver måned. Dette kan være til hjelp for deg når du skal sette opp et budsjett.

Hvor mye penger trenger du?

Tenk igjennom hva du pleier å betale for hver måned. Har du abonnement på mobil, på musikk- eller filmtjenester? Går du på noen faste fritidsaktiviteter hvor du må betale? Hvor mye bruker du på å kjøpe mat i uka? Hvor ofte kjøper du deg klær og ting?

Lag en oversikt over hva du mener du må bruke penger på i løpet av en måned. Juster gjerne summene fra SIFOS budsjett.

Sånn setter du opp budsjettet

Inntektsiden - plussiden

Her hører ikke bare inntekter hjemme, men også kunnskaper. Du kan for eksempel spare mye penger gjennom kunnskaper om pris og kvalitet. Dette gjør du ved å ta vare på tingene dine, reparere, lage mat selv eller spise medbragt matpakke og drikke.

Utgiftssiden - minussiden

Hvor tar pengene veien, og hva får du ut av dem? Finn ut hva du bruker på de ulike postene per måned. Det kan være vanskelig å beregne utgiftene til mat, klær og hygiene. Se da på beregningene som SIFO har gjort om dette, og bruk det som utgangspunkt. Bruk kalkulatoren, og finn ut hvordan ditt budsjett blir.

Hvor mye trenger du av bukser, gensere, t-skjorter, undertøy, ytterjakker, sko og så videre, og hva vil dette koste? Sjekk priser og lag oversikt over hvor mye penger du omtrentlig vil bruke på dette.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 13.02.2020

Kilder:

SIFO, Husbanken, FNO og Sparebank1.

Offentlig og kvalitetssikret
Kalkulator og blyant (colourbox.com)
BUDSJETT: Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter hver måned, og er en smart måte å få tilbake kontrollen over pengene dine.

Fakta

Tjene penger? Spare penger?

På ungo har vi artikler om hvordan du kan spare penger og hvordan du kan tjene penger.

Lag ditt eget budsjett

Lag ditt eget budsjett, så får du bedre oversikt over hvor mye du bruker.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sparetips til deg med slunken lommebok

Har du dårlig råd, eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Vi gir deg noen enkle råd for å få pengene til å vare lenger.

Seddel og penger (foto: ung.no)

Tjen penger på småjobber

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.

Småjobber (colourbox.com)
Aktuelt

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.