Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar om shopping

Kredittkort (colourbox.com)

Hvor mye er det vanlig at en tenåring bruker på shopping? Og hva gjør du hvis shoppingen går ut av kontroll? Les svarene her.

Kredittkort (colourbox.com)

Spørsmål

Hvor mye er det normalt og bruke på shopping for en 14åring?

  Svar

  Hei

  Du spør hvor mye det er normalt at en 14-åring bruker på shopping. Det vil variere veldig mye. Statens institutt for forbruksforskning har laget en slags oversikt over hvor mye en ungdom bruker eller trenger i hverdagen. Legg inn alder og kjønn i skjemaet på sifo.no, så får du en indikasjon på hvor mye en ungdom bruker. Men det handler ikke nødvendigvis bare om shopping, men forbruksvarer man trenger i hverdagen mm.

  Er det slik at du ønsker å bruke mer penger, kan du tenke litt på om du kan skaffe deg en jobb inferier eller helgene som ikke går ut over skolen. vær kreativ, les også artiklene jeg legger ved under svaret her.

  Vennlig hilsen ung.no

Spørsmål

Går det an å handle på norske nettsider med visa electron? Og kan man gjøre det når man er under 18?

  Svar

  Hei

  Visa Electron er et ungdomskort man kan få allerede når man er 13 år. Det kan brukes i minibanker og betalingsterminaler, og fungerer bare sammen med din PIN-kode. Det vil si at du ikke kan bruke det til å handle på nettet. Det er for å hindre at ungdom blir lurt eller fristet til å bruke opp pengene sine når de er på nettet.

  Hilsen ung.no

Spørsmål

Hei, jeg har et problem når det gjelder pengebruk. Jeg har en del penger liggende, men HATER og bruke mine egne penger, så det ender alltid opp at jeg får av foreldrene mine likevel. Jeg bruker dem opp med en gang, og ender ofte opp med å skylde masse folk penger (ikke sånn mye, men nok til at det blir en noen hundrelapper til sammen). Som sagt så blir pengene borte med en gang, og men en gang jeg kommer hjem finner jeg masse mer på internett som jeg vil har lyst på og mener jeg trenger. Jeg føler hele tiden at alle klærne min er kjedlige og gamle, selv om jeg jeg kanskje kjøpte dem for tre uker siden. Hva skal jeg gjøre?

  Svar

  Hei

  Så fint at du skriver inn til ung.no!

  Jeg tror dessverre ikke at du er alene om problemet ditt. Jeg kaller det er problem, for du viser også til det som et problem i spørsmålet ditt.

  Å låne penger fra venner er en uvane. Det betyr at du bruker penger du ikke har. Og om du ikke er god på å betale tilbake, er det dårlig gjort overfor vennene dine. De har sikkert ikke mye mer penger enn du har. Bestem deg for at du IKKE skal låne penger fra venner (eller familie). Tenk gjennom mulige situasjoner før du går hjemmefra, hvilken situasjon kan du komme i som gjør at du trenger litt penger? Og så kan du vurdere om du synes det er verdt å bruke DINE penger på dette. I så fall kan du ta et valg om å ta med deg litt.

  Det er dessverre altfor mange fristelser på nettet, og det er for lett å bestille varer som man har litt lyst på akkurat da. Ikke så lett å se konsekvensen av å trykke på en ok på handlekurven alltid heller. MEN siden du skriver til oss, tenker jeg du er villig til å prøve å gjøre noe med det.

  Man blir ikke glad av å shoppe. Kanskje følelse det slik der og da, men du skriver at du selv har opplevd at denne gleden varer veldig kort. Og slik kan vi nok si at det ikke er verdt det.

  Det første er å bestemme deg for en periode: Ikke gå inn på shoppingsteder på nettet. Skriv lapp med påminnelse til deg selv og heng den på veggen der du pleier å sitte med PCen. Om du likevel blir fristet, si til deg selv at du ikke trenger det plagget, at du blir lei innen det har gått 3 uker og HVA HAR DU IGJEN DA?

  --> dårlig samvittighet for å ha brukt penge på noe du ikke trenger og tom lommebok.

  Det er du som må gjøre endringene, og jeg tror du er klar for å gjøre en endring. Involver gjerne venninner eller foreldre i planen din, slik at de forsiktig kan støtte deg på veien.

  Lykke til!

  Vennlig hilsen ung.noVar dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Alex
0
19.06.2016 22:29:40
Jeg syntes alle kan kjøpe noe på nettet men foreldrene må se det først. Jeg liker ikke å kjøpe så mange ting når man handler på gata fordi det er dyrere

Spørsmål og svar

Hva er grensen mot topping i barneidretten?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er i utgangspunktet ikke noen grense for når man kan toppe et lag. Men til og med 12 års-alder regnes det som b...
Jeg får ikke lov til å dra på shopping med venner. 
Hei Takk for at du skriver til ung.noDu skriver at du nylig har hatt bursdag. Du har fått penger, og har lyst til å bruke disse på en tur på kjø...