Kjøpepress er presset du utsettes for når du er sammen med for eksempel venner og klassekamerater. Kjøpepresset får deg til å føle at du må kjøpe ting som andre har, for å ikke føle deg utenfor.

Som ungdom kan du føle press til å kjøpe merkeklær, merkevesker, spesielle sko eller elektronikk for å passe inn i vennegjengen eller klassen. Noen blir også mobbet og utestengt på grunn av dette.

Ikke dårligere enn andre

Når du føler deg utenfor, utestengt eller kjenner på et press for å kjøpe ting, kan det gjøre at du føler deg dårligere enn andre. Ofte kan de hjelpe å snakke med noen om du synes at du har mange tanker og forventninger som oppleves som press. Du kan prate med noen voksne som du stoler på, for eksempel helsesykepleier på skolen. Dere kan sammen finne ut hva som gjør at du opplever press og hva du kan gjøre for å få det bedre.

Å jobbe for å få bedre selvfølelse kan være til hjelp om du kjenner på et kjøpepress. Husk at det ikke er ting du kjøper som betyr noe for hvor mye du er verdt som menneske.

Si det som det er

Hvis du opplever å få mange kommentarer fra andre fordi du i deres øyne ikke har de rette klærne eller tingene, bør du prøve å stå opp for deg selv.

Fortell dem at du er fornøyd med det du har, og at du ikke trenger den nyeste mobiltelefonen, merkeveska eller merkeklærne de mener du bør ha. Det kan også være at du eller familien din ikke har råd til å kjøpe disse tingene. Hvis du føler deg komfortabel med det, så kan du også være ærlig på at ikke alle har råd til alt – og er ikke mindre verdt av den grunn.

Ikke bry deg

Hei jeg er en gutt som snart fyller 14 år. I det siste året så har jeg følt meg svært presset på å ha en iphone. Jeg har en samsung mobil som jeg er godt fornøyd med, men nesten alle i klassen/trinnet mitt har iphone. Jeg har hørt mange "jokes" om at jeg er fattig eller at mobilen min er noe dritt. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg kjøpe ny mobil? Skal jeg bare drite i hva de andre sier?

Svar:

Hei,

Det er trist å høre at du føler press på å ha en Iphone da nesten alle i klassen/trinnet har denne. Er det også noen andre i klassen som har Samsung, og hvordan opplever de dette?

Jeg forstår det kan være utfordrende å ha en klasse som stadig lager «jokes» om at du er fattig og at mobilen er dritt. Prismessig behøver det ikke være så stor forskjell mellom disse mobilene, og begge har sine fordeler og ulemper. Mange ungdommer opplever ofte press på å ha mange og dyre ting. Ting som de kanskje ikke trenger eller har behov for. Også trender kommer og går. Det som er populært i dag er kanskje ikke populært om noen få år, og det kommer stadig nye modeller og oppgraderinger på smarttelefoner.

Jeg synes du er utrolig modig som tør å stå imot dette presset til tross for at det kan være utfordrende til tider.

Du skriver at du har en Samsung mobil og er godt fornøyd med den. Og med dette tror jeg at du allerede har svar på spørsmålene du stilte avslutningsvis. Det viktigste er at du er fornøyd med mobilen du har, og at den gjør nytten sin.

Hilsen Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)

Korspahalsen.no - 800 333 21

 

Du er sjefen i ditt liv

Hei. Jeg gråter av og til fordi at jeg føler på kjøpepress av iphone. Jeg har en android som flere kommenterer at suger og er drittdårlig. Foreldrene mine sier også klart nei til at jeg kan få meg iphone (pga. pris. Jeg kan ikke ta de eldre modellene som er billigere heller fordi de er for små uansett). Jeg leverer ikke inn tlf på skolen (har mobilforbud på skolen) fordi jeg ikke vil at andre skal se den. Hva kan jeg gjøre?

Svar:

Hei ungdom 14 år.

Takk for at du skrive til Ung.no!

Jeg forstår at dette er vanskelig, og at du føler på presset om å måtte ha en iPhone. iPhone er blitt et statussymbol blant ung, men det betyr ikke at det er det beste valget av mobil. Rent teknisk er slettes ikke alltid iPhone det beste valget.

Først og fremst handler det om å ikke la dette gå inn på deg, eller føre at du presses inn i en form hvor alle må ha det samme. Du kan bestemme deg for at dette er noe du ikke være en del av, og gjøre egne valg. Du er din egen person, og ingen andre enn du selv bestemmer hva som skal være riktig for deg. Du er sjefen i ditt liv!

Selv om dette er vanskelig for deg, så bør du forsøke å tenke på at det er andre ting livet ditt som er viktigere enn akkurat det å ha en iPhone. Det er lurt å snakke med foreldrene dine om dette, og forklare hvorfor det er vanskelig, og hva det gjør med deg.

Det hjelper å snakke med noen når du føler det er ting som er vanskelig.

Får du kommentarer fordi du ikke har en iPhone, så forsøke å ikke bry det om det. Du kan heller bare trekke på skuldrene å si; " hva så"!

En måte å lære seg å stå i mot press på, er ved å styrke sin egen selvtillit og selvfølelse. Er du trygg på deg selv og vet hva som er viktig for deg og ditt liv, så er det også lettere å stå i mot press.

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier.