Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Student med ekstra utfordringer? Dette har du krav på fra NAV

Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)
EKSTRA UTFORDRINGER: Du kan ha krav på støtte fra NAV om du har ekstra utfordringer som student.

Har du fysiske eller psykiske plager? Er du alenemor, eller har du funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å fullføre en utdanning eller videregående skole? Her er støtteordningene du kan ha krav på, og som kan gjøre det mulig for deg å fullføre skolegang.

Offentlig og kvalitetssikret
Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)
EKSTRA UTFORDRINGER: Du kan ha krav på støtte fra NAV om du har ekstra utfordringer som student.

Hva gjør NAV?

NAV, eller Arbeids- og velferdsforvaltningen har som oppgave å sørge for at nordmenn med ekstra utfordringer og behov får rett tjeneste og stønad, og god service som er tilpasset brukerens forutsetninger og behov. NAV har blant annet ansvar for ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte.

 

Arranger et møte med NAV

Ofte kan det være vanskelig for NAV å gi konkrete svar om de ikke kjenner deg og din situasjon godt nok. Derfor er det lurt å kontakte en saksbehandler på ditt lokale NAV-kontor, slik at de kan hjelpe deg med å svare på spørsmålene du har - og finne ut om du har krav på hjelp fra NAV eller om det eventuelt finnes andre som kan hjelpe deg. Du kan kontakte NAV på telefon 55 55 33 33, eller kontakte ditt lokale NAV-kontor her. Les mer om møte med NAV-kontoret her.

 

Hva har jeg krav på?

Under finner du en oversikt over ofte stilte spørsmål omkring arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, foreldrepenger og økonomisk støtte fra NAV for studenter. Les alle spørsmål og svar her:

 

SPØRSMÅL:

JEG GÅR PÅ SKOLE, MEN KLARER IKKE Å JOBBE PÅ GRUNN AV RYGGEN MIN:

Hei. Jeg har mange problemer og tror at disse er dårlig for hverdagen. Jeg jobbet et sted, og nå har jeg ødelagt ryggen min. Jeg har bare lånekassen som sender meg noen småpenger fordi jeg fortsatt går på skole, men ellers så har jeg ingenting. Kunne jeg få noen tips om hva jeg kan gjøre?

SVAR:

Hei.

Som student så er det stipend og lån fra Lånekassen du må klare deg på. Kun unntaksvis og i nødsituasjoner så kan studenter få økonomisk hjelp fra NAV.

Vi anbefaler deg å ringe til NAV på 55 55 33 33, tastevalg 1, så kan vi sammen avklare dine muligheter.

I tillegg bør du snakke med legen din. Det er viktig å finne ut om hva som feiler ryggen din, og om det er noe man kan hjelpe deg med.

 

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Les mer om økonomisk stønad (sosialhjelp), og hvem som har krav på det.

 

SPØRSMÅL:

KAN JEG FÅ PENGER AV NAV NÅR JEG GÅR PÅ VIDEREGÅENDE SKOLE?

Grunnet psykiske plager har jeg vansker for å komme meg på skolen 5 fulle dager i uken, eg ønsker derfor å dele skoleåret mitt over to skoleår. Dette er ikke mulig for meg i øyeblikket fordi jeg ikke bor hjemme lenger. Jeg lever nå på borteboerstipend og hjelp fra foreldre, men om jeg deler skoleåret i to får jeg bare halvparten av støtten fra lånekassen - og lurer derfor på om NAV kan være villig til å hjelpe økonomisk?

SVAR:

Hei og takk for at du skriver til oss.

Så lenge du går i videregående skole, er det Lånekassen en kan søke økonomisk støtte fra.

Legger med link til en side på nav.no. Der står det litt om hvilken hjelp du kan få hvis du har ekstra utfordinger i utdanningen. Les om ekstra utfordringer i utdanning eller på skolen.

Ønsker deg lykke til og en fin dag videre :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

 

SPØRSMÅL:

HAR JEG KRAV PÅ UNG UFØR?

Hei! Jeg er ei jente på 19 år som sliter med å være opplagt, sliter med lese- og skrivevansker. Jeg har også stor sjanse for å ha utmatelsessyndrom, og klarer ikke fullføre skole. Jeg fungerer ikke normalt i hverdagen, blir utslitt bare av å spise og så videre. Jeg har prøvd å jobbe i butikk flere ganger, men kroppen blir helt ødelagt etter ikke en time en gang. Har jeg da mulighet for å bli ung ufør siden jeg ikke klarer å jobbe fulle arbeidsdager og mest sannsynlig har utmattelsessyndrom? Håper jeg får svar fort på dette. Hilsen fortvila jente...

SVAR:

Hei og takk for at du skriver til oss

For å få innvilget uføretrygd så er det flere vilkår som må være oppfylt. Evnen til å kunne arbeide må være varig nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom elle skade. Du må også ha gjennomgått hensiktsmessig medisinsk behandling og gjennomført hensiktsmessig arbeidsrettede tiltak for å komme i arbeid. Det må avklares om du kan jobbe, hvor mye du eventuelt kan jobbe, og eventuelt med hva du kan jobbe med.

Denne prosessen med å finne ut om du kan jobbe, eventuelt hvor mye du kan klare å jobbe, kan ta tid (i mange tilfeller måneder og år). Det innebærer ofte arbeidsutprøving ved ulike attføringsbedrifter, arbeidspraksis, medisinsk behandling med mer. De som gjennomgår slik avklaring på grunn av sykdom, kan ha rett til en stønad som heter arbeidsavklaringspenger. For å få innvilget arbeidsavklaringspenger, så må arbeidsevnen din være nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom, skade eller lyte. Vi kan ikke si om du har rettigheter til arbeidsavklaringspenger eller uførepensjon her på ung.no.

Vi kan altså dessverre ikke gi deg konkrete svar på spørsmålet ditt, så lenge vi ikke kjenner deg og situasjonen din godt nok. Dette er noe du bør snakke med legen din om, og saksbehandler på NAV kontoret. Be om en timeavtale med saksbehandler på NAV kontoret der du bor, slik at du kan ta opp det du lurer på og trenger svar på.

Ønsker deg lykke til og en fin dag videre :-)

 

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

 

SPØRSMÅL:

HVOR MYE STØTTE FÅR JEG SOM ALENEMOR?

Jeg flytter fra samboeren min, og jeg er gravid i uke 37. Hvor mye får jeg som alenemor hvis jeg ikke har inntekt, jobb eller utdanning?

SVAR:

Som alenemor kan du ha rett på flere støtteordninger fra NAV.

  • Engangsstønad og foreldrepenger. I forbindelse med fødsel, så kan du ha rett på foreldrepenger eller engangsstønad. For å få rett på foreldrepenger, må du ha arbeidet seks av de ti siste månedene før stønadsperioden starter. Du skriver at du ikke har jobb, og da kan du ha rett på engangsstønad. Du kan tidligst søke om dette når du har passert uke 26 av svangerskapet. Les mer om engangsstønad ved fødsel her.
  • Overgangsstønad. Som alenemor kan du ha rett på overgangsstønad. Du kan få overgangsstønad i maks tre år, men det kan i enkelte tilfeller forlenges ut over tre år. Vi vil anbefale deg å lese mer her om overgangsstønad, og hvordan du søker. Du skriver at du ikke har utdanning, da kan kanskje utdanningsstønad være noe for deg. Du kan søke om å få godkjent skolegang gjennom NAV, da kan du ha rett på å få dekket utgifter til bøker og delvis til barnehage.
  • Barnetrygd. Alle som bor i Norge og får barn, har rett på å få barnetrygd fra NAV. Barnetrygden utgjør 970 kroner pr måned. Som alenemor vil du kunne ha rett på få utvidet barnetrygd. Da vil du kunne få 1940 koner pr måned. Hvis du mottar full overgangsstønad, vil du kunne ha rett på småbarnstillegg på 660 kroner pr måned.
  • Barnebidrag. Hvis det er du som skal ha hovedomsorgen for barnet, så skal barnefar betale barnebidrag til deg. Det anbefales at dere selv lager en egen avtale, hvor dere bestemmer beløpet. Dere kan ta i bruk NAVs bidragskalkulator for å beregne størrelsen på bidraget her. Dersom dere ikke kommer til enighet, kan du søke om å få bidrag gjennom NAV. Hvor mye du vil få i bidrag pr måned kommer helt an på situasjonen du er i. Du kan lese mer om barnebidrag her.

Vil anbefale deg om å lese mer om støtteordningene NAV har for enslig mor eller far her. Her finner du søknadsskjemaer, og du kan lese om vilkårene som må være oppfylt for at du skal kunne få støtte fra NAV. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har flere spørsmål, på tlf: 55 55 33 33.

Ønsker deg masse lykke til videre! :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

SPØRSMÅL:

KAN JEG FÅ DEKKET UTGIFTER TIL BRILLER FRA NAV?

Heisann! Jeg er ei jente på 20 år som har brukt briller hele livet. Jeg er født med strabisme (sjeløyd), er nærsynt, har skjeve hornhinner, bruker progressive glass og er lyssensitiv - med andre ord så blir brillene mine ganske dyre. Jeg var nylig hos optiker og gjennomførte synsundersøkelse som viste at jeg trenger nye briller. NAV dekte utgiftene mine for briller fram til jeg fylte 18. Det jeg lurer på er om jeg har rett til noe stønad nå? Jeg er heltidsstudent og har ikke råd til nye briller selv (de optikeren fant til meg koster 8769,-). Tusen takk for svar, hilsen fattig student.

SVAR:

Hei,

Jeg legger med en link om informasjon på www.nav.no om dekning av utgifter til syn. Der ligger det også en link til søknadsskjema til dette. Du kan også lese mer om dette i Folketrygdloven § 10.

Håper dette hjalp deg litt på vei.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

Flere spørsmål - besøk NAV.no:

Les mer om ekstra utfordringer i utdanning eller på skolen her.

Kan jeg få støtte til utdanning fra NAV?

Oppsøk ditt lokale NAV-kontor.

Økonomisk sosialhjelp

Kilde: NAV.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Har sosial angst og depresjon, noe som gjør at jeg ikke klarer å fungere
Hei gutt 18 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at det er mange ting i livet ditt som ...