Hopp til hovedinnholdet

Julen er høytid for brann

Brann

Men du kan begrense faren for brann der du bor. Vi har samlet gode råd om hva du kan gjøre for å beskytte deg og dine. Du kan også ta lynkurs i brannkunnskap - her og nå.

Offentlig og kvalitetssikret
Brann

 1. Har dere godkjent røykvarsler(e) i hjemmet ditt?

  Det skal være minimum én røykvarsler i hver boenhet. Brannvesenet anbefaler røykvarslere i alle soverom, samt rom med tennkilder.

 2. Hører du røykvarsleren når du sover?

  Det er viktig at varselsignal når ut til alle rom huset/ leiligheten. Brannvesenet anbefaler seriekoblede røykvarslere i boenheter over flere plan, eller store arealer. Varsler én, så varsler alle.

 3. Sjekker dere røykvarsleren jevnlig og minst to ganger i året?

  Det er viktig at du sjekker at røykvarsleren fungerer med jevne mellomrom. Et tips er å gjøre dette etter ferier og lignende. 1. desember er brannvesenets offisielle ”batteribyttedag”.

 4. Hvis noen hjemme hos deg røyker, har dere optisk røykvarsler i rom det røykes?

  Bar ild og røyking er ofte årsak til branner der det omkommer mennesker. Om noen sovner på sengen eller i sofaen med røyken i hånden, kan dette føre til ulmebrann fra glo i madrass eller sofa. En slik brannrøyk registreres raskest av en optisk røykvarsler.

 5. Har dere slokkeutstyret i orden?

  Hver bolig skal ha slokkeutstyr i form av husbrannslange og/eller brannslokningsapparat. Slokkeutstyret skal nå til alle rom, og skal være tilgjengelig på hvert plan i en boenhet.

 6. Skrur dere av elektriske artikler og lys når dere er borte/sover

  Elektrisitet er årsak til ca. 50% av alle branner i Norge. Dra ut støpsler når du skal bort i helgen eller på ferie. Vaskemaskiner (vask, oppvask, tørk) er typiske kilder til brann og vannlekkasjer.

 7. Bruker dere brannsikre lysestaker og telysholdere med god tilluft?

  Ha som huskeregel at du aldri forlater et rom med levende lys.

 8. Har du fokus på brannsikkerhet på ditt rom?

  Lamper, varmeovner, pc og annet elektronisk utstyr er typiske tennkilder på et soverom. Fastmonter utstyr som kan velte, og husk å skru av all elektronikk om natten.

 9. Vet du om rømningsveier fra alle rom der du bor?

  De fleste som omkommer i brann dør av røykforgiftning. Sørg derfor for å ha alternative rømningsveier hvis røyk i hovedveien.

Ta lynkurs i brannkunnskap. Lynkurset krever at du har Flachplayer installert på maskinen.

Du kan også lese mer på Norsk brannvernforenings hjemmesider.

 

Kilde: Brann- og redningstjenesten, Oslo kommune

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva gjør jeg når utleier ignorerer brannsikkerhet?
Hei Om det mangler batteri i brannvarsler, så bør du kjøpe nytt selv. Det er uansett leietaker som har ansvar for å skifte batteri i brannvarsler...
Lyn og stikkontakter.
Hei Lyn og torden kan oppleves som skummelt, men som regel er det ufarlig - i alle fall hvis man tar en del forhåndsregler. På hjemmesidene til Nor...
Brannalarmen går hele tiden, og ingen reagerer
Hei Som du riktig påpeker skal en utleier sørge for ro og orden på eiendommen. Dette innebærer en plikt til både å avstå fra å sette i gang t...
Hva er den usynlige delen av en brann?
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no.  Ulmebrann omtales ofte som en usynlig brann. Man kan ikke se en ulmebrann med det blott...
Batterier og brann.
Hei Generelt skal man ta ut batterier av apparater som ikke brukes på en god stund. Det er bl.a. fordi batteriene kan lekke, og skadelig syre kan re...
Er det lov å ikke ha brannvarsler på skolen  
Hei De fleste skoler i Norge er klassifisert som "særskilte brannobjekter". Dette betyr blant annet at skolene skal gjennomføre brannøvelser hvert...