Hopp til hovedinnholdet

Vær føre var i ferien!

Gutt stjeler veske (colourbox.com)
Stjeler tyv

Du tenker kanskje ikke over at ting skal gå galt på ferien din. Likevel er det lurt å tenke gjennom mulige situasjoner som kan oppstå på tur, fordi det kan gjøre uhellet mye mindre dersom det først skulle være ute.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt stjeler veske (colourbox.com)
Stjeler tyv

Har du reiseforsikring?

Det første en bør gjøre før man reiser på ferie, er å sjekke at familien har reiseforsikring. Ungdom under 20 år som har samme adresse i folkeregisteret som foreldrene, er også dekket av denne selv når de reiser alene.

 

Pass opp for tyveri

Tyveri er den største risikoen på reise både i Norge og utlandet. Det er ingen tvil om at tyvene i utlandet er kjent med nordmenns gode økonomi. De vet at norske feriegjester har med seg kostbare kameraer, smarttelefoner og mye penger, noe som gjør nordmenn spesielt ettertraktet blant tyver. Pass derfor på at du ikke har med deg mer enn du kan passe på, og hold øye med alle reiseveskene dine.

 

Ikke ha for mye kontanter

Penger som er stjålet erstattes med inntil 2000-3000 kroner, avhengig av hvilket forsikringsselskap du har. Uansett er det ikke særlig lurt å gå med mye kontanter på seg, så prøv gjerne å bruke bankkort der det er mulig.

 

Elektronikk

Ta heller ikke med deg dyre gjenstander. Det er ikke sikkert forsikringen din dekker alle stjålne gjenstander. La derfor dyre klokker, ringer, kameraer, høyttalere og lignende være hjemme.

 

Meld fra!

Dersom ulykken først er ute må du melde ifra så fort som mulig. Er du med på en fellesreise (chartertur) bør du først kontakte reiselederen din, så han/hun kan hjelpe deg videre og bekrefte hendelsen overfor forsikringsselskapet ditt.

Reiser du/dere alene bør du melde fra til politiet på stedet og få en skriftlig bekreftelse på at du har meldt fra. Forsikringsselskapene har også et eget nødnummer du kan ringe for å få hjelp. Dette nummeret står ofte på forsikringsbeviset som du har fått tilsendt av forsikringsselskapet. Husk også å ta med forsikringsbeviset på reisen så du har bevis på at du er forsikret.

 

Har du ulykkesforsikring?

Sjekk om reiseforsikringen også er en ulykkesforsikring. Er den ikke det, kan det være lurt å tegne en ulykkesforsikring i tillegg. Skal du for eksempel drive med fjellklatring må du være klar over at reiseforsikringen ikke gjelder hvis du skader deg. Driver du med fjellklatring bør du derfor skaffe deg en egen forsikring som dekker akkurat dette. En slik forsikring er derimot ofte dyr, fordi denne sporten blir regnet som risikabel.

 

Spiller du i korps?

Da er både du og instrumentet ditt godt ivaretatt både på tur, og på vei til og fra øvelse. Fra du går ut døra hjemme dekker forsikringen oppståtte skader som direkte henger sammen med korpset.

 

Idretten forsikrer deg

Som medlem av en fotball- eller håndballklubb, er du forsikret mot skade både på trening og på tur. Også andre idretter forsikrer deltakerne sine, så sjekk med din klubb om din idrett også dekkes av forsikring.

Selv om ditt idrettslag er forsikret bør du likevel ikke overlate for mye av lommepengene dine til en leder. Blir lederen utsatt for tyveri får de ikke en høyere erstatning enn cirka 2000-3000 kroner, selv om det gjelder andres penger. Gir du likevel lommepengene dine til en leder/trener bør du hvert fall be personen oppbevare pengene på forskjellige steder. Et annet alternativ kan være å passe på pengene selv!

 

Du har et ansvar!

Husk at forsikringsselskapene ikke godtar hva som helst. Hvis du ikke har passet godt nok på verdisakene dine har de ikke særlig lyst til å erstatte det du har mistet. Har du for eksempel blitt frastjålet gjenstander som lå igjen på stranda uten tilsyn, eller mistet kofferten fordi du ikke passet på kan du miste erstatningen, eller få den redusert.

En annen regel det er viktig å huske på er at forsikringen ikke dekker skader eller tyveri som oppstår fordi du er påvirket av alkohol!

 

Se også Tips mot tyverier for å lære mer om hvordan du kan beskytte deg mot tyveri.

Kilde: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hun har blødd veldig mye med p-stav og føler seg dårlig.
Hei jente (17) Det kan være en stor påkjenning for kroppen å blø over så lang tid, da kan du miste en god del blod og jern, som gjør deg svimme...
Jeg og en vennine skal få reise på ferie alene når vi er 16 åså lurer jeg på om dere vet et sted som er bra å reise?
HeiDet er umulig for oss å anbefale et reisested til dere på bakgrunn av at det skal være billig, men jeg anbefaler dere å søke rundt, snakke med...
Skal på ferie til Thailand om to uker.
Hei gutt 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!For et vanlig ferieopphold som turist er det viktig at du er oppdatert på vaksiner mot difteri,...
Hvordan overtale mamma til å dra på ferie med venninner?
Hei Ferieplanene du beskriver høres veldig morsomme ut; fem gode venninner sammen i et stort hus i sommer og sol. Ikke rart at dette er noe du har l...
Hvordan finner jeg hoteller i Paris?
Hei! Så spennende at dere skal til Paris! Mitt generelle tips når du skal bestille hotel er å gå inn på nettsider som hotels.com eller momondo.n...