Hopp til hovedinnholdet

hater familien min og vil bare ha et vanlig liv med støttende voksne

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg hater familien min så jævla mye. Jeg hater de drit mye, om alle dør så hadde jeg ikke brydd meg, jeg vil vekk fra dem, men jeg veit ikke hva jeg skal gjøre. Dem er så jævla u-støttende, dem lever i sånn Albanske kulturer, der dem tror alt går den veien, dem lever i sin eget liv. Jeg er helt alene, jeg har ingen... Jeg har virkelig ingen... Ingen forstår meg, og jeg klarer ikke å snakke med noen, jeg får ikke ut ordene riktig ut... Jeg orker ikke mer, jeg vil bare ha et vanlig liv, en vanlig og støttende familie, og at de elsker meg for hvem jeg er.. Hva skal jeg gjøre, jeg vil ikke øddelegge framtiden min, jeg vil dra et sted der det er håp, der det er folk som elsker meg og viktigst av alt. Forstår meg. Gi meg litt hjelp, og råd..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss. Du beskriver en situasjon der du sliter mye med forholdet til familien din, og du opplever at de ikke klarer å støtte deg eller sette seg inn i hvordan du har det. Det er helt sikkert kjempefrustrerende for deg. Ut fra det du skriver skjønner jeg at du er oppgitt og på jakt etter noen løsninger slik at du kan få mer forståelse fra folk rundt deg. 

Alle barn og unge i Norge har rett på å føle seg trygge i sitt eget hjem. En viktig del av det å være trygg er å kjenne at man blir tatt på alvor og at man kan være seg selv og bli elsket. Du virker å savne mye av dette, og jeg vet ikke om det er slik hale tiden eller om det varierer. Alle kan jo i perioder føle at foreldre ikke kan gi dem det de trenger. Men hvis man hele tiden går med en slik følelse, så begynner det å gå ut over hverdagen og trivselen. Da er det lurt å søke hjelp.

Uten å kjenne familien din er det ikke så lett å vite hva som ville være riktig type hjelp, men jeg skal komme med noen forslag så kan du selv se hva som passer best for dere. 

Det man pleier å foreslå aller først, er å forsøke å snakke med noen i familien. Nå vet jeg jo ikke om dette er noe du har gjort, men hvis du vil kan du se noen tips til hvordan man kan prøve å få voksne til å forstå hvis du leser her. Noen foreldre vet ikke selv hvor mye de påvirker barna sine, og når de får høre at de skaper redsel eller tristhet så ønsker de kanskje hjelp til å få til en bedre omsorg. Dersom dette skulle være aktuelt kan de kontakte familievernkontor, der kan foreldre komme for å få veiledning og råd om hvordan skape et bedre hjemmemiljø. 

Det som også er mulig, er å snakke med andre voksne som du allerede kjenner og stoler på. Enten på skolen, hos venner eller andre steder. 

Du er i en alder og i en situasjon der det kanskje kan være godt å få luftet tanker og følelser med noen helt utenfra, som kan være nøytrale. Det kan være godt å dele bekymringer med en voksen som du vet er vant til å lytte og vise forståelse til ungdom.

Hvis man snakker med helsepersonell, har de også taushetplikt og vil ikke uten videre fortelle ting videre til noen. Dukker det opp ting de er nødt å si videre, vil du bli forberedt på det og dere kan avtale hvordan det skal gjøres. 

Det du kan gjøre, er å gå til helsesøster på skolen din. Hun kan høre på deg og gi deg råd og hjelp. Det er mange som syns det er godt å ha en trygghetsperson på skolen som kjenner til vanskene og som man kan gå til hvis man har en tung dag. 

Når man sliter og hvis man ikke kjenner seg godt ivaretatt hjemme har man rett til å kontakte barnevernet selv. Det kan kanskje høres ut som et stort steg, men barnevernet er det stedet barn og unge i Norge skal bli møtt for å få hjelp til å ha trygghet rundt seg. De som jobber der er vant til å høre om vonde familieforhold og de kan gjøre masse for å hjelpe både deg og dine foreldre. Du kan i hvert fall ringe dem og si litt om hvordan du har det nå, da kan de vurdere om dette er noe de kan involvere seg i. Les mer om dette her.

Det er også noe som heter helsestasjon for ungdom i de fleste kommuner, dit kan man bare komme innom og så får man prate med helsepersonell. Det jobber ofte både helsesøster, psykolog og lege der og de er der for å hjelpe. Gå inn på nettsidene til din kommune og se hvor det ligger og når det er åpent. 

Hvis du føler for å snakke med noen helt anonymt, kan du ta kontakt med en hjelpetelefon. Det er gratis og du forplikter deg ikke noe ved å ringe. Du kan få mer råd og tips av den du snakker med der, og kanskje blir det lettere å finne ut hva du skal gjøre videre da. Nummeret er 116 111.

Det er som du ser mange måter å komme i kontakt med voksne som skal kunne hjelpe deg. Det er vanlig å være spent eller usikker på å fortelle hvordan man har det. Kanskje du er redd for hva familien din vil gjøre hvis du forteller det? Det skal ikke være slik at man går rundt og bekymrer seg for slike ting, og du har akkurat like mye rett på respekt og forståelse som alle andre unge.

Det å leve mellom to kulturer er for mange en ekstra utfordring, fordi det er ulike ting å forholde seg til som mange rundt ikke skjønner. Men du har rett på å føle deg trygg, og for å  komme videre er det viktig at du klarer å dele med en voksen hva du sliter med.

Du skriver at du ikke finner ordene for å søke hjelp. Jeg ser at du er veldig god til å skrive om det du tenker og føler. Om du ikke vet helt hva du skal si så kan du gjerne vise noen det du skrev til oss, der gir du en kjempegod forklaring som en voksne lett kan forstå. 

Jeg legger noen artikler nedenfor som du kan se på for å få mer informasjon. 

Lykke til! Jeg ønsker deg alt godt videre, og gjerne skriv tilbake hvis du har mer du lurer på. Ikke gi opp, og husk at det er helt vanlig å søke hjelp når man har det slik som du forteller om. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie