Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine bryr seg ikke om meg og de er ikke der for meg. Er dette vanlig og hvordan kan jeg bedre forholdet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et veldig annstrengt forhold til foreldrene mine. Jeg føler at de ikke er der for meg og ikke bryr seg om meg sånn som de gjør med søsknene mine, men samtidig kan jeg ikke skuffe dem. Jeg må alltid være best i alt mulig. Jeg kan kun få 6 er på skolen for at det skal være bra nok. Jeg og søskenene mine har også blitt slått og dyttet osv av faren vår. Han kan få ekstreme raserianfall og jeg er redd han. Som barn (slutta når jeg var rundt 10) riste han oss når vi hadde gjort noe galt og mamma gjorde ingenting. Jeg tror foreldrene ikke vil ha noe med meg å gjøre og prøver å kjøpe meg. De kjøper alt til meg fordi de er rike, men det er vel menneskelig å kunne ønske at foreldre følger opp og bryr seg. Vi krangler hele tiden og det er sjeldent en uke hvor jeg ikke blir sendt gråtende opp på rommet for en minste ting. Foreldrene mine er nesten aldri hjemme heller og vi har nesten aldri hatt noe særlig godt forhold. Er dette vanlig og hvordan kan jeg bedre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om er alvorlig og det er ikke greit at foreldre gjør slike ting som du beskriver: Ekstreme raserianfall, slag, dytting, risting, eller krangling hele tiden. Å bli sendt gråtende på rommet, foreldre som ikke bryr seg om det barna deres driver med. Sånn skal det ikke være i en familie. Foreldre skal støtte og heie på barna sine, og det skal være lov å ikke prestere på topp hele tiden. Du er bra nok akkurat som du er, og det skal du få lov å føle hjemme. Huset er det stedet du skal kjenne deg trygg, avslappet, sett og forstått. Jeg syns ikke det høres slik ut hjemme hos deg ut ifra det du beskriver her.

Jeg syns du skal si ifra til noen. Da kan det bli bedre. Mamma og pappa trenger å få høre om dine opplevelser slik du beskriver dem her. Jeg foreslår at du tar kontakt med helsestasjon for ungdom.  En slik helsestasjon finnes over hele landet, alle kommuner skal ha et slikt tilbud. De som jobber der er gode til å snakke med ungdom som strever hjemme. Det er gjerne psykolog, helsesøster og lege som jobber der. De kan prate med deg alene, eller ordne det slik at dere i familien kan komme sammen dit og prate om det som er vanskelig for å løse opp i det. Den samme typen hjelp kan du få om du tar kontakt med et familievernkontor. De finnes over hele landet og tilbudet er gratis. Du kan selv ta kontakt først uten å fortelle det til mamma eller pappa.

Hvis dette ikke er nok - hvis foreldrene dine ikke lytter eller hvis du for eksempel blir utsatt for mer vold, bør du ringe barnevernet. De har som jobb å beskytte barn som lever under forhold som ikke er OK. De kan i så fall se på situasjonen sammen med deg og hjelpe deg videre.

Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge. Dette er en akutt-tjeneste som er åpen store deler av døgnet. De som svarer deg der kan hjelpe deg til å finne ut hva som passer å gjøre og de kan gi gode råd.

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til, det er flott at du sier ifra om vanskelige forhold hjemme!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie