Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Mamma favoriserer lillesøsteren min, noen råd?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, mamma favoriserer lillesøsteren min. Hver gang lillesøsteren min spør om noe får hun det som hun vil. Hun spiller uskyldig og har flere ganger lurt mamma til å tro ting som overhodet ikke var sant. I tillegg til det tåler hun ingenting. Hvis jeg gir henne råd pleier hun å bli dritsur og begynne å gråte. Da blir jo selfølgelig mamma sint på meg. Man vet aldri hva som er greit å si eller tulle med heller. Hun føler at jeg aldri sier noe positivt til lillesøsteren min, noe jeg føler jeg er minst like god som henne på. Jeg føler pappa er den som forstår og kjenner meg best. Han er der for meg når jeg trenger støtte og han er den eneste som tror på min side av saken. Mamma og pappa er skilt og det gjør saken mer komplisert. Har du noen råd?

Besvart 21.03.2017 00:04
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

De er leit a du føler det slik! Det er nok mange som kjenner seg igjen i det du beskriver. Det gjør nok ikke saken enklere at du er eldst. Mange foreldre forventer mye mer av barn som er eldst enn barn som er yngre. Noen gang for mye. Det kan også virke som at foreldre også forventer mer av barn med samme kjønn som seg selv.

Det er ikke alltid lett å forstå hvorfor det er sånn. Det kan være mange grunner til dette. Noen foreldre er slitne og trenger at de eldste ikke krever for mye, noen sliter med at det er vanskelig at alle barne blir store så fort at de blir mest opptatt av de som er yngst.

Det er også veldig vanlig at etterhvert som man bli eldre har man behov mer selvbestemmelse og råderett. Dette kan være vanskelig for foreldre. Mange foreldre blir ekstra engstelige for barna sine når de blir tenåringer. De er redde for alt som kan gå galt. Redsel kan ofte komme ut som sinne og surhet.

Mange tenåringer er heller ikke klare over hvor sure de virker heller. Dette kan være vanskelig for kommunikasjon med foreldre.

Det er viktig at du snakker med henne om hvordan du føler det. Snakk lite om alt det gale søsteren din gjør og mer om hvor lei deg du blir når du føler at hun bryr seg mindre om deg.Er det vanskelig å si det rett ut kan det være en ide å skrive et brev til henne.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre