Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

Jeg klarer ikke å sovne/roe meg når det er rot rundt meg, og mamma roter så mye. Jeg har prøvd å si det til henne, men hun blir så sint. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år, og jeg tror jeg har blitt psykisk syk på ett vis.. jeg klarer ikke sovne/roe meg ned hvis det er rot rundt meg, og MÅ opp å rydde det uansett hvor lite lyst jeg har. Det er veldig tungt fordi jeg har en mamma som roter grenseløst mye. Jeg rydder mange timer på rad og 10 minutter senere er det akkurat like rotete. Har prøvd å snakke med henne om det men da blir hun kjempe sint, og sier at det er JEG som roter, så det er vanskelig å få en slutt på det. Hva skal jeg gjøre for å få henne til å rydde? Hver gang jeg rydder blir hun også illsint fordi jeg "roter" bort tingene hennes, men jeg kan ikke ha med venner hjem i et grisehus. Hver gang jeg ser rotet klikker det for meg og jeg klarer ikke styre følelsene mine. Jeg har prøvd å si det mange ganger men da blir hun så sint at jeg nesten blir litt redd. Hun har aldri slått meg, og er egentlig kjempe snill men hun er veldig sint. Hva skal jeg gjøre!?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut for deg å ha det slik og jeg kan forstå at du blir fortvilet. 

Det kan være vanskelig å komme til enighet når man har ulik oppfatning av hvem sin skyld noe er, men det betyr ikke at det er umulig. Det krever at man er modig og tar initiativ til en ordentlig prat om det som er vanskelig. Det er best å snakke når dere i utgangspunktet ikke krangler om rot. Altså, i "fredstid". Du skriver at du klikker når du ser rot og ikke klarer å styre følelsene dine. Det er en god grunn for å ta en slik prat i "fredstid". Du kan si til mamma at du veldig gjerne vil prate med henne om at dere er så uenige om rotet. Fortell henne hvordan du har det med dette, ut ifra ditt perspektiv. Du får forklare hvor mye det plager deg - at det går ut over søvnen din og humøret ditt, og at det faktisk er så rotete at du ikke synes det er noe ok å ha med deg venner hjem. Si noe om dine egne følelser rundt situasjonen uten å klage eller si hva du mener moren din gjør galt.

For eksempel: "mamma, når vi begynner å krangle om hvem som har skylda for rotet, så blir jeg så lei meg. Jeg syns ikke det er noe hyggelig mellom oss sånn som det er nå, fordi vi bare beskylder hverandre for å være den som roter, og da blir det dårlig stemning. Jeg vil gjerne ha det ryddig. Og jeg skulle ønske vi fant en annen måte å snakke sammen på, kanskje noen nye regler for hvordan vi skal dele oppgavene mellom oss. Kanskje vi ikke krangler så mye om rotet da?"

Hvis du ikke føler at det hjelper å prate med henne i "fredstid", så kan du snakke med noen om hvordan du har det. Det kan være et familiemedlem, lærer eller helsesøster. Det er tydelig at du blir påvirket av å ha det på denne måten, og det kan hjelpe å prate med noen om tanker og følelser du har omkring rote som er hjemme. 

Les mer i artiklene under.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Livet går opp og ned for alle, og de fleste opplever å være deppa i en periode. Men føler du at det aldri slipper taket, må du prate med noen du stoler på.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie