Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Føler at pappa ikke stoler på meg - han snoker i tingene på rommet mitt

Jente 13 år
 

Spørsmål

I dag var etter jeg var på skolen, om jeg hjem. Da ringte min far Meg og begynte å kjefte på meg for at jeg tydeligvis hadde stjelt fuktighets-kremen, han hadde rotet på rommet mit (var litt rotete fra før av) for at han hadde lettet på rommet mit, han har sikker gåd gjennom masse private ting, han hadde letet i klesskapet mitt. Og han stoler aldring på meg og vi krangler hele tiden. Og han stoler bestandig på min perfekte storesøster. Hjelp jeg vil ikke bo hjemme lengere og jeg kan ikke bo hos moren min av forskjellige grunner(vi har ikke et godt forhold)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår godt at du ikke liker at faren din roter på rommet ditt og at du tenker at han ikke stoler på deg på grunn av det han gjør og sier. Når du sier at du ikke vil bo hjemme lenger, skjønner jeg at det er vanskelig for deg nå!

Selv om faren din har ansvaret for deg fram til du er myndig har du krav på å ha et privatliv. Det innebærer blant annet at foreldre ikke har anledning til å snoke i barnas ting (telefoner og lignende) eller på rommene deres når de ikke er der. Disse føringene følger av barnekonvensjonen, som gir alle barn rett til privatliv. Les gjerne denne artikkelen det er linket til her, sammen med faren din! Kanskje kan dere få en litt mer felles forståelse av hva som er privatliv. Kanskje kan dere bli enige om grenser. Hva er det ok at pappa gjør og ikke? Og er det egentlig greit at du tar med den kremen inn på rommet....? Her må du være forberedt på å både gi og ta!

Det kan høres ut som at faren din er utrygg. Har han noen grunn til ikke å stole på deg? Eller er det seg selv han ikke stoler på? Det å være alenefar oppleves nok som et veldig stort ansvar. Kanskje er han opptatt av å få oversikt og å vite hvordan du har det slik at han kan hjelpe deg å ta gode valg, ha ryddig rom, ha orden i tingene dine, etc? Foreldre som hele tiden vil vite alt og ha kontroll på barna sine, gjør det nok egentlig fordi de bryr seg og vil det beste for dem. Men det betyr likevel ikke at de har rett til å invadere privatlivet til barna sine. 

Har du spurt faren din hva det er han vil oppnå med å gå igjennom sakene dine på rommet ditt? Det kan være lurt at dere får snakket litt om dette. Jo mer dere kan forstå av hverandres hensikter, jo bedre er det! Jeg syns også at du skal si til han hvor dumt du syns det er at han går igjennom dine private ting, og at du føler deg forskjellsbehandlet med søsteren din. Fortell hvorfor du opplever det slik, og hvorfor du ikke liker det! Da kan han forstå mer av hvordan det er å være deg oppi dette. Klarer dere i tillegg å bli enige om noen nye måter å gjøre ting på fremover, kan det hende du ikke vil oppleve det så vanskelig hjemme likevel. Man må ikke la være å prate om ting selv om det er ubehagelig eller dumt. Det beste er å prate i "fredstid", altså når dere egentlig har det fint sammen. Da er dere best istand til å ta gode avgjørelser!

Hvis du syns det er vanskelig å snakke med faren din, og hvis dette ikke blir bedre, kan det være lurt å ta kontakt med noen andre som kan snakke med dere. Noen ganger er det godt å få hjelp til å bli forstått. Du kan ta kontakt med et familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier med å snakke sammen på en bedre måte. Du kan ta kontakt på egenhånd først som barn.

Håper noe av dette var nyttig for deg. Jeg ønsker deg lykke til videre, håper det blir bedre hjemme snart.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie