Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan kan jeg hjelpe venninnen min som har det vondt hjemme?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en vennine som har det vondt hjemme. Moren hennes forteller henne at hun skulle ønske hun ikke levde og at hun ikke er verdt noen ting for henne. Hun sier også at hun hater henne og at hun angrer på at hun fikk henne. Vennina mi synes selvfølgelig ikke dette er noe gøy, men da jeg spør om hun vil ha hjelp fra noen proffe så sier hun bare at hun ikke vil og at hun har prøvd før uten hell. Jeg vil jo ikke at hun skal ha det vondt hjemme! Hun føler seg ikke trygg hjemme, men jeg føler meg hjelpesløs! Hva kan jeg gjøre?

Besvart 14.11.2017 23:29
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver og stiller oss spørsmål!

Dette forstår vi at er vanskelig for deg. Det er dessverre vanskelig å hjelpe noen som ikke vil ha den hjelpen som finnes. Du skriver ikke hva slags hjelp hun har prøvd før, som hun ikke synes hjalp. Det er flere måter hun kan få hjelp på. Hun kan ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer. Hun kan også ta kontakt med helsestasjonen for ungdom der dere bor. Alt dette er gratis og hun kan direkte kontakt.

Dersom det er så alvorlig som du beskriver bør hun/du kanskje vurdere å ta kontakt med barnevernet. Å behandle barnet sitt på denne måten regnes som omsorgssvikt. Hun kan ringe Alarmtelefonen 116 111, får å få råd og veiledning. Det at barnevernet blir involvert betyr ikke at hun automatisk havner på institusjon eller i fosterhjem. Det kan også handle om at moren hennes får veiledning på hvordan å være forelder eller de kan få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte. Å få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte kan de også få hjelp til ved familievernkontoret der de bor. Det er også gratis.

Det beste du kan gjøre er å være hennes venninne, støtte henne og gi henne gode opplevelser. Om hun skulle ta sjansen på å oppsøke hjelp kan du tilby å følge henne. Kanskje hun møter noen som gir henne en bedre opplevelse og forstår henne bedre denne gange enn forrige gang.

Håper dette er til nytte for deg/dere!

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe dere!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie