Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

For noen år siden da vi var små (ca 6 og 10), kysset vi hverandre og hadde noen berøringer. Er det overgrep?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting. Jeg er nå 13 år og har en søster på 9 år. For noen år siden da vi var små (ca 6 og 10), kysset vi hverandre og hadde noen berøringer. Men ingen av oss tvingte hverandre. Og ingen visste noe om seksuelle overgrep, og det var heller ikke meningen. Så jeg lurer på om dette var et seksuelt overgrep? Vil ikke at det skal vere det. Og jeg elsker søsteren min alt på jord. Hun er best. Vi har det veldig fint nå. Men tenker litt på dette. Håper på svar

Besvart 15.11.2017 06:11
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Seksuelt relaterte leker og seksuell utforskning er en del av barns naturlige utvikling. Slike leker skjer gjerne med venner eller søsken. Perioder med seksuell utforskning går opp og ned gjennom barndommen, men på forskjellige måter avhengig av alder og utviklingsnivå.

Nr man er mellom 6 og 12 år er det normalt med leker med kyssing og klemming, å vise seg fram, berøre av andres kjønnsorganer, seksuell eksperimentering med andre barn av samme kjønn, pulelek og liknende.

Det som kjennetegner normal lek mellom barn er at den er motivert ut fra gjensidig nysgjerrighet. Den er lystbetont for begge parter, og den preges av felles utforskning.

Når er barns lek overgrep?

Når det er mangel på gjensidighet, altså at den ene har makt over den andre. Når den er ulystbetont for en av partene, eller at den er preget av en voksen måte å leve ut seksualiteten på.

Håper dette beroliger deg og at du forstår at slik lek dere hadde er helt normalt!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell erfaring med søsken?

To i en seng (colourbox.com)

På ung.no får vi spørsmål om hva som er greit og ikke greit av nærhet og berøring. Også når det gjelder søsken og andre i familien.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre