Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har en annen kultur, og moren min blir så sint om jeg er uenig med henne.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine er VietNamesisk og de har en annen kultur enn oss i Norge, men det som er problemet er at moren min ikke forstår meg, hun tror han jeg må følge det de gjør i Vietnam, og at barn ikke kan bestemme hjemme, hun blir sint og hvis hun har feil vil hun som oftes ikke snakke med noen og sier noe med at hun har tatt vare på oss helt til vi ble store også behandler dere meg sånn. Jeg syntes dere er fryktelig trist og at moren min er sånn

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Du skriver at foreldrene dine er fra Vietnam, og dermed har en annen kultur - som moren din fortsatt forholder seg til. Å tilpasse seg en ny kultur som voksen er nok ikke så lett.

Jeg skjønner likevel at dette er vanskelig for deg, for slik jeg forstår det har du selv en identitet som norsk, og det er den norske kulturen du vil forholde deg til. Noen ganger kan det bli skikkelig kræsj, når kulturene møtes, og foreldre vil holde på sin egen kultur, og oppdra barna sine etter denne kulturen. Barna på sin side vokser opp i den norske kulturen, som preger både skolen og samfunnet for øvrig - og føler seg gjerne slitt mellom to kulturer.

Oppi alt dette viser moren din til at hun har tatt vare på dere som barn, og ikke fortjener at dere ikke gjør som hun vil -  underforstått vil hun ikke at dere skal ha egne meninger. Har dere prøvd å snakke med moren din om at det er trist at hun blir så sint, og etter det jeg forstår, ikke vil forholde seg til deres meninger?

Kan hende dere kunne hatt nytte av å få en samtale på et familievernkontor, der alle parter ville få komme til ordet, og få sagt hvordan de opplever situasjonen. Du kan selv ta kontakt med et familievernkontor, og drøfte saken med dem - gjerne på telefon. Hvis det blir aktuelt, vil de på familievernkontoret hjelpe deg med å invitere mor til en samtalen.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

 

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)




Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie