Hopp til hovedinnholdet

Jeg savner pappaen min veldig mye.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg savner pappaen min veldig mye. Han døde august 2014. Jeg tenker masse på han og ser på mange bilder av han og meg. Han var narkoman og hadde hjerne svulst. Så det var ikke ofte jeg kunne treffe han, jeg ble kjent med han og han ble kjent med meg så jeg er veldig heldig og glad for det. men det hente det var noen måneder jeg ikke kunne se han. Han var ruset noen ganger jeg var hos han. Jeg prøver å bare tenke på de gode stundene våre. Men spørsmålet mitt var: hva kan jeg gjøre når jeg vil være med han og den følelsen av at vi var sammen hvis du skjønner. Takk for alle som leste.

Besvart 14.06.2018 00:33
 

Svar
Hei gutt 17,

Takk for at du skriver inn til oss.

Du forteller at du sørger over tapet av faren din som dødre i 2014, og du ser på bilder av dere sammen og forsøker å tenke tilbake til de fine stundene dere har hatt sammen. Du forteller også at faren din var narkoman, noe som gjorde at du ikke alltid hadde kontakt med ham. Du er likevel takknemlig for at dere fikk bli kjent med hverandre. Du lurer nå på hva du kan gjøre når du kjenner på sorg og ønsker å være sammen med han.

Et klokt menneske sa en gang at sorgen er kjærlighetens pris. Det gjør veldig vondt å miste noen, og det vondeste et barn kan oppleve er å miste en forelder. Jeg er lei for å lese at du har måttet oppleve dette, gutt 17. Samtidig vil jeg gi deg tilbakemelding på at du har noen veldig fine og reflektere tanker om den tiden du og faren din fikk sammen. Jeg synes at du skal fortsette å verne om de gode minnene og stundene dere delte. Tillat deg å sørge over faren din, og tillat deg også å savne han. Dette er helt normalt. Du vil nok alltid savne faren din, men sorgen vil etterhvert kjennes mindre intens.

Du har levd i sorg lenge nå, og slik jeg oppfatter deg så savner du ofte pappaen din. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen om dette. Ta gjerne kontakt med helsesøster på skolen, fastlegen din eller helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Det er godt å snakke med noen om sorgen man har, og det finnes god støtte å få for å stå i dette slik at du kan få bearbeidet de mest intense tankene dine. Dette betyr ikke at du skal glemme pappaen din, men du kan få hjelp til å få en bedre balanse mellom savnet til pappaen din og det å leve livet ditt. 

Jeg vil også anbefale deg å snakke med mammaen eller omsorgspersonen din om at du fortsatt savner pappaen din mye. På denne måten kan du dele sorgen din med noen som også kjente pappaen din, og du kan få støtte hjemme de dagene du savner han som mest.

Jeg legger avslutningsvis ved et par artikler til deg som jeg tror du kan ha  nytte av å lese som handler om sorg.

Jeg ønsker deg lykke til videre, ikke stå alene med dette.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Jente gråter

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist gutt på skolen

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie