Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å overnatte hos kjæresten min?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Det har seg slik at mine foreldre forbyr meg å overnatte hos kjæresten ettersom han var utro for en stund tilbake og de nå missliker han. Han er som person en veldig snill og grei gutt, ingen narkotika eller fare sone fra hannes side. Jeg er 17 år, 4 måneder til jeg blir 18. Likevel forbyr de meg å sove hos han helt til jeg er 18. Og det syns jeg er ikke greit. Syns det blir for dumt å ikke la meg sove hos han, bare fordi dem ikke liker han. Han prøvd å snakke med dem ofte, men det ender bare opp i diskusjon. En skikkelig grunn har jeg heller ikke fått. Har de lov å forby meg det, selv når jeg ikke står i fare? Han blir 18 om 3 måneder, og jeg har god kontakt med moren hannes.

Besvart 09.11.2018 10:23
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er frustrert og lei deg om du blir nektet å overnatte hos kjæresten din. Og om du ikke opplever at dine foreldres forklaring er noe du kan godta, ser jeg at det er vanskelig for deg.

Dine foreldre har fortsatt foreldreansvar for deg, men du er så nær opp til myndighetsalder, at mange foreldre tillater sine unge å overnatte hos kjæresten. Men familier er ulike og i de fleste tilfeller er det lurt å forsøke å komme til en enighet ved å snakke sammen. Derfor er det bra at du har forsøkt å prate med dine foreldre. Men om det alltid ender i en diskusjon, forstår jeg at det er vanskelig. Noen ganger kan det hjelpe å forsøke å virkelig lytte etter hva den andre ønsker å si, fremfor å skulle komme fram med egne argumenter. Jeg legger ved noen artikler om dette, som jeg anbefaler deg å lese.

Du sier at grunnen til at de nekter deg å overnatte hos ham, er at de ikke liker ham lenger etter at han var utro mot deg. Hva tror du de tenker om denne situasjonen som gjør at de ønsker å hindre deg i å sove over hos ham? Har det noe med at de så hvordan du reagerte på dette? For jeg vil tro at det var vanskelig for deg da det hele skjedde? Kan det hende at de ønsker å forhindre at dette skjer igjen og at de gjør det av kjærlighet til deg? Om du forsøker å tenke på det på denne måten, blir det litt mer forståelig? 

Mitt råd til deg, er at du lar dine foreldre få den tiden de trenger til å stole på at du virkelig ønsker å tilgi og fortsette i dette forholdet. Kanskje må du vente de 4 månedene til du fyller 18 år, Eller ikke? 

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen andre utenom familien. Da kan helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. Det er godt å snakke med andre når en kjenner på slik frustrasjon som du beskriver her. 

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over sammen med kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Men foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie