Hopp til hovedinnholdet

Har et vanskelig forhold til lillebror

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem med at jeg hater lillebroren min... han er en djevel hjemme, har ikke lyst til å komme hjem etter skolen. Fått depresjon av han og noen ganger tilogmed selvmordstanker, for uansett hva han gjør får han ikke straff for det. Mamma å stefaren min kjefter aldri på han men når jeg kjefter på han blir jeg sjelt ut tilbake. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Vil flytte ut men har ikke jobb eller ressursene til det.

Besvart 14.02.2019 14:38
 

Svar
Hei

Ut ifra det du forteller kan jeg godt forstå at det er vanskelig for deg å være i samme hus som lillebroren din. Nå vet jeg ikke hvor gammel han er, og hvor ansvarlig han er i forhold til deg? Man forventer jo andre ting av f.eks en 10-åring enn av en 17-åring. Du beskriver heller ikke konkret hva det er han gjør som du ikke liker, men ettersom du bruker ordet "djevel" skjønner jeg at du opplever han som en vanskelig person å være sammen med!

I tillegg vil jeg tro at situasjonen hjemme også gjør noe med forholdet ditt til mamma og stefaren din, ettersom de tar lillebrors parti og støtter han fremfor deg. I slike tilfeller tenker jeg at man kan føle seg ensom. Og ensomhet kan være ekstra vondt når man opplever det innad i familien, for det er jo der man aller mest skal føle seg som en del av fellesskapet og få støtte og forståelse. Hvis du hele tiden får kritikk og ikke blir trodd, er det ikke godt for selvfølelsen din. Ingen liker å bli skjelt ut. Du skal ikke gå og ha det slik hjemme. Det er fint at du påpeker dette. Det sier meg at du ønsker en endring! Og det er bra!

Det er så klart helt vanlig at søsken ikke liker hverandre så godt i perioder. Det finnes mange forklaringer på hvorfor søsken krangler. Hva tror du kan være grunnen til at broren din oppfører seg som en "djevel"? Har han det ikke bra selv, slik at han får behov for å rakke ned på deg for å føle seg bedre? Det er ganske typisk at man er slem mot andre når man egentlig ikke har det godt selv. Tenk litt over hvordan du tror broren din egentlig har det inni seg! Er det noe du får øye på som gir deg ny forståelse av hvordan han har det?

En annen forklaring er at mange søsken kjenner hverandre så godt at de vet hva som irriterer og sårer mest. Noen søsken krangler av og til fordi de kjeder seg. Det er også noen som synes det er gøy å krangle med søsknene sine. Dessuten er det lettere å havne i en krangel med den som er nære, og som ikke forlater deg selv om det blir krangling. Man setter jo ikke noe "på spill" på samme måte som hvis man skulle krangle med en venn. Hvis man krangler med et familiemedlem, så er de jo der for det etterpå, mens en venn kan bli borte.

Tror du noe av dette passer for å beskrive forholdet mellom deg og broren din? Og tror du at han er enig i at dere har et dårlig forhold, og kanskje også ønsker en slutt på det? Det kan være verdt å forsøke å tenke over hva det er som egentlig skjer mellom dere. Er det bare du som kommer dårlig ut av dette mens han "godter seg" og liker det han driver med, eller kan noe av dette være vanskelig for broren din og, tror du? Og isåfall hva kan det være?

Jeg skjønner at det ikke er lett for deg å flytte ut ennå. Så kanskje løses dette best ved at du utforsker litt mer av hva DU kan gjøre med saken. Tenk etter om det finnes måter å få det bedre på. Hvis dere endrer på noen av "søsken-vanene" deres så kanskje dere kan skape nye gode stunder sammen? For ingenting er vanskelig hele tiden! Det er sjelden at det bare er krangling og dumme ting. Men når det blir for mye av det, glemmer vi det fine! Så -prøv å tenk tilbake på om det finnes stunder der dere faktisk hadde det fint sammen. Hva gjorde dere da? Hvor var dere, hvorfor ble det fint tror du? Kanskje er det mulig å gjenskape slike stunder for å skape et sterkere og bedre søsken-bånd.  Hvis man starter med noe positivt kan det gjøre at ting blir bedre. 

Et søskenforhold skal vare livet ut, så da er det lurt å investere litt tid på å løse opp i det som er vanskelig. Ettersom du skriver inn hit og forteller, sier det meg at du egentlig ønsker et annet forhold til broren din enn det du har nå, Kan du tenke på det som noe fint?

Trolig skulle du ønske at det var mamma eller stefaren din som tok initiativet til endring. Når søsken utvikler et dårlig forhold er det faktisk de voksne sitt ansvar å ta tak i situasjonen.

Så hvis du ikke klarer å gjøre noe for å bedre situasjonen er det viktig at du tar kontakt med noen utenfra for å få hjelp. Det jeg da anbefaler deg at du gjør er å ringe til et familievernkontor. Telefonnummer til ditt nærmeste kontor finner du i linken. Familievernet er et gratis tilbud og de som jobber der er vant til å hjelpe familier som er i konflikt om slike ting du beskriver i spørsmålet ditt. De kan hjelpe deg å snakke med mamma og stefar slik at de skjønner at de må ta ansvar for relasjonen mellom deg og lillebror, og også støtte deg. På familievernkontoret gir de også foreldreveiledning. Det kan hende mamma og stefar har behov for dette. Hvis de får veiledning i hvordan de skal håndtere foreldrerollen kan det bli bedre for alle! Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv først hvis du vil, og med hjelp fra en familieterapeut eller psykolog kan du involvere mamma stefar (og kanskje også lillebror?) etterhvert.  

Jeg håper dette var til hjelp! Jeg legger ved et par artikler som gir flere tips. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren? Kanskje har du vært direkte redd for en søster eller bror?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie