Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, og trenger hjelp.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 14 år gammel jente med foreldre som bor hver for seg. Jeg er alltid i et hushold med minst 3 andre barn. Jeg er hos min far annen hver helg (noe jeg elsker), men kunne virkelig ønske jeg var der oftere for familien hos mamma er absolutt forferdelig. Jeg føler meg ikke velkommen i min egen familie. Jeg føler at jeg ikke passer inn, hører hjemme. Mamma snakker alltid ned om meg selv om jeg er der, selv om jeg er en av de få ungdommen på skolen som ikke bare får 2ere, drikke, røyker og snuser. Likevel er jeg en skam for hele familien. Uansett hvor hardt jeg prøver er det ikke bra nok. Jeg sliter med presentasjons angst, noe jeg har slitt med siden tidlig barneskolen. Gym er også vanskelig for jeg er så lite selvsikker etter å ha blitt fortalt at jeg ikke er det hun forventet. Jeg er en energisk, spretten og boblet person på skolen, for jeg vil ikke at noen skal vite hvor forferdelig jeg føler meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, og trenger hjelp.

Besvart 16.02.2019 17:03
 

Svar
Hei jente 14 år

Det høres ikke greit ut for deg og jeg forstår at du er fortvilet og trenger hjelp til å sortere følelsene dine og forstå mer av det du står i nå. 

Vit at du selv kan bestemme om du vil bo hos begge foreldre, eller velge å bo fast hos en av foreldrene dine. Du har muligheten til å ta et slikt valg etter fylte 12 år. Kanskje du kan snakke litt med faren din om hvordan du synes det er å flytte frem og tilbake og at forholdene hjemme hos moren din ikke føles greit for deg? Forhåpentlig vil han forstå og sammen med moren din så kan dere komme frem til en bedre løsning for deg. 

Jeg forstår godt at det blir vanskelig for deg når du får følelsen å være en byrde når du er hjemme hos moren din. Det er vondt å føle det slik, og det tenker jeg er uheldig for deg over tid. 

Hva gjelder prestasjonsangst og usikkerhet på deg selv, så er dette noe du kan jobbe med sammen med eksempelvis helsesykepleier eller sosialrådgiver på skolen eller ved Helsestasjon for ungdom. De kan tilby støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv og sammen med andre. De kan også hjelpe deg med hvordan du har det hjemme, og eksempelvis invitere foreldrene dine til en samtale (med eller uten deg til stede). Det viktigste for deg nå er at du føler deg trygg, ønsket og har det godt sammen med dine aller nærmeste. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser