Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hei! Har merket i det siste at jeg har veldig dårlig hukommelse. Jeg glemmer så fort at jeg ikke greier å konsentrere meg ordentlig siden jeg blir så forvirra. Jeg er også blitt dårligere på å snakke. Hva bør jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har merket i det siste at jeg har veeeeeeldig dårlig hukommelse. Jeg glemmer så mye så fort. For eksempel vist jeg øver på tysk gloser kan vennene mine de etter bare øve på de i 5 min. Men jeg må øve en hel dag. Jeg kan glemme så fort at jeg ikke greier å konsentrere meg ordentlig siden jeg blir så forvirra. Jeg kan ta notater i timen og gjøre lekser osv, men så glemmer jeg alt jeg har lært og gjort etter en uke og må lære meg alt på nytt. Dette går ut over skole og venner, greier ikke dette mer. Og jeg blir vertfall lei meg vist "jeg bare er født sånn". Hva bør jeg gjør? p.s. vet ikke om dette har noe å gjøre med den situasjonen jeg er i, men har blitt veldig dårlig på å snakke. Jeg har bodd i Norge hele livet og har snakka norsk siden jeg ble født. Jeg kan snakke med læreren eller venner, så sier jeg rare ting for eksempel "det er en fin tre" eller så mumler jeg og de jeg snakker til skjønner ikke noen ting av språket mitt. dette skjer daglig så jeg begynner å bli sykt bekymra,

Besvart 13.11.2017 20:45
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no!

Situasjonen du beskriver er ikke bra for deg.

Jeg forstå deg slik at hukommelsen og konsentrasjonen din har endret seg mye i det siste og at dette har bidratt til å gjøre deg forvirret.

Du skriver at du ikke kjenner deg helt igjen? Du har også har begynt å snakke dårligere enn før.

Det kan virke som du har kommet inn i en "vond sirkel", og jeg mistenker at dette du opplever handler om stress. Stress har lett for å gå ut over både tenkeevne, hukommelse og hvordan man evner å uttrykke seg.

Det er helt naturlig at denne situasjonen går ut over både skole og venner, og det er bra at du ønsker en endring.

Ut ifra din alder, går jeg ut ifra at du har startet på videregående skole og at overgangen kanskje er blitt litt stor. Kanskje har du litt store ambisjoner og forventninger til deg selv og ønsker å gjøre det bra på skolen? Overgangen fra ungdomsskole til videregående skole kan ofte være stor.

Du trenger å få mer balanse i livet ditt. Slik du har det nå, virker det som "alt" handler om pugging og lesing og lite sosialt liv med venner.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen. Hun er vant til å hjelpe ungdommer som kommer i slike situasjoner. Du kan også snakke med læreren din om hvordan du opplever det.

Sørg ellers for å bruke deler av dagen din på å komme deg litt ut, ved å trene og være litt sosial med venner. Sørg også for å få nok søvn og å spise regelmessig og sunt. Dette vil bidra til at du letter får konsentrert deg om fagene.

Jeg legger også ved noen artikler jeg anbefaler deg å lese og som kan hjelpe deg.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvordan finne motivasjon til skolearbeid?

Motivasjon til skoleoppgave (foto: ung.no)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Får du aldri den karakteren du ønsker, samme hvor hardt du jobber? Her er noen tips.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser