Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått diagnosen Asperger men tror jeg heller har ADHD

Annet 20 år
 

Spørsmål

Jeg fikk diagnosen Asperger når jeg var liten, og jeg har egentlig visst hele tiden at denne diagnosen ikke stemmer. Jeg ble ikke trodd, og de rundt meg trodde jeg hadde vansker med å akseptere diagnosen fordi jeg ikke ville akseptere det. Jeg var veldig hyperaktiv, utålmodig, virrete og glemte tiden ofte når jeg var liten. Jeg klarte ikke fokusere på oppgaver lenge av gangen, ble rastløs og jeg ble veldig fort sint. Jeg har de fleste plagene enda. Jeg er ganske sikker på at jeg har ADHD fordi alle tankene mine går så fort og jeg sliter med å konsentrere med mindre det er en sterk interesse fra min side. Jeg tror jeg bare jeg fikk Asperger diagnose i stedet for ADHD diagnose fordi jeg var faglig sterk; de satte meg i en bås. Kan en psykolog utrede dette, eller må jeg til fastlegen? Kan en psykolog gi resept på Ritalin hvis hun er enig i diagnosen?

Besvart 27.08.2018 10:21
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg kan ikke svare på om du har Aspergers syndrom, ADHD, begge deler eller ingen av delene. Men jeg forstår deg slik at du ikke er enig i at du oppfyller diagnosekriteriene for Asperger men heller tenker at du har ADHD. Jeg tenker det at du eventuelt har Asperger utelukker ikke at du kan ha ADHD i tillegg. 

En psykolog kan utrede både for Asperger og ADHD. For å komme til psykolog bør du gå via fastlegen for at det ikke skal bli veldig dyrt for deg. Du kan drøfte det du lurer på med fastlegen din. Det er ikke sikkert at du blir tilbudt en ny utredning, men dette kan du som sagt diskutere. Fortell hvorfor du er av den oppfatning at dette ikke stemmer.  

En psykolog kan ikke skrive ut medikamenter og da heller ikke Ritalin. Men dersom en psykolog setter diagnosen ADHD kan psykologen i samråd med en lege/psykiater anbefale oppstart av Ritalin. Det er likevel legen/psykiateren som må skrive disse ut.

Lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser