Hopp til hovedinnholdet

Kan dårlig syn og søvn ha med hodepine og våkenhet å gjøre?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt mye med hodepine og dårlig hukommelse siden juni, og jeg har hatt perioder med mye angst og panikkanfall i forbindelse med dette, og jeg har følt at jeg har gått veldig på "autopilot", hvor jeg ikke føler meg til stede og gjør ting uten å tenke over det. Til tross for at jeg er svært sliten og trøtt på dagtid, har jeg svært ofte vansker med å sovne på kveldene ettersom jeg er så stresset og plaget av angst. Jeg lurer på om det kan være noe alvorlig galt med meg, og jeg har vært og tatt blodprøver og snakket med min fastlege. Blodprøvene var helt fine, og jeg fikk tatt en synstest som viser at jeg har skjeve hornhinner. Nå som jeg har fått briller er det bedring i tilværelsen, men jeg føler meg fortsatt ikke helt "våken" til tider. Jeg har opplevd at dette kan bli spesielt ille dersom jeg har sovet lite og hatt brillene av i perioder. Jeg lurer på om dere ser noen som helst sammenheng i det jeg har opplevd, eller om jeg burde fått sjekket dette videre hos legen?

Besvart 27.10.2018 21:18
 

Svar
Hei


Hvis en egentlig bør bruke briller, men ikke gjør det, er det normalt at en blir trøttere og mindre våken. Kanskje klarer eller orker en ikke konsentrere seg så godt da heller. Dét er ikke unormalt. 

Hvis du er stresset, har angst og søvnproblemer, er det heller ikke unormalt å være trøtt om dagen. Hvis man sover lite/dårlig over lang tid, kan en føle seg ganske «utafor». Det kan føles som man ikke er helt virkelig til stede, en kan få konsentrasjonsproblemer og problemer med å henge med eller involvere seg i det andre personer sier/gjør. Dette kan ligne litt på dårlig hukommelse, en kan få det forbigåande av lite søvn. Hodepine kan en også få av lite søvn. Dette er altså ikke unormalt ved søvnmangel. 

Så hvis du har sjekket deg hos legen, og alt ellers var bra, så vil jeg anta at dine problemer kommer av angst og dårlig søvn. Det er bra at du har fått sjekket deg, for man skal alltid utelukke fysisk sykdom hvis man får angst/søvnproblem.

Hvis man da ikke finner fysiske årsaker, bør man se på det psykiske. Angst og stress kan påvirke en veldig negativt. Da er det viktig å få behandling for angsten.

Så hvis du er godt utredet/sjekket av legen, vil jeg heller råde deg til å få behandling for søvnproblemer og angst. Dette kan være samtaleterapi, livsstilsendringer og tilpasninger, og noen ganger medisiner. Du bør oppsøke fastlegen din og snakke om hvordan du kan få hjelp med angsten og stresset. Du bør også spørre om hjelp til å få sove bedre.

Jeg ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser