Hopp til hovedinnholdet

Jeg har spørsmål om uføretrygd fra NAV

Jente 18 år
 

Spørsmål

Grunnet funksjonsnedsetting så er jeg veldig sliten. Dette vil medføre at jeg ikke vil kunne være i en 100% stilling som voksen, eller noen gang egentlig. Da jeg snakket med en sosinom på sykehuset angående ung ufør ordning så fikk jeg til svar at for å få innvilket en ordning med lavere stilling enn 100% så måtte jeg først være ute i arbeid 100%, for å så bli sykemeldt i ett år.. Før prosessen i det hele tatt skulle bli satt igang? Det er jo helt sinnsykt. Jeg har ikke overskudd til en 100% stilling og det å måtte nærmest slite meg ut for å bli sykemeldt og sitte hjemme i ett år virker jo helt hinsides.

Besvart 26.11.2018 11:19
 

Svar
Hei!

Bare for å avklare det først, det stemmer ikke det du har blitt fortalt. 

Du  ikke være i full jobb, og så bli sykmeldt, for at du kan søke om uføretrygd. 

For å kunne bli innvilget uføretrygd, så er det riktignok flere strenge vilkår som først må være oppfylt. 

Disse kan du lese mer om på våre nettsider. 

De aller fleste som får innvilget uføretrygd, har på forhånd vært gjennom en prosess med NAV som innebærer å finne ut av arbeidsevnen.  

Denne prosessen med å finne ut om du kan jobbe, eventuelt hvor mye du kan klare å jobbe, kan ta tid (i mange tilfeller måneder og år). Det innebærer ofte arbeidsutprøving ved ulike samarbeidsbedrifter, arbeidspraksis, medisinsk behandling med mer. 

Mange mottar arbeidsavklaringspenger fra NAV mens denne prosessen pågår. Hvis arbeidsevnen din er redusert med minst 50 %, så kan du ha rett på denne stønaden. Klikk på lenken over for å lese mer om stønaden og hva den innebærer. Arbeidsavklaringspenger kan kun innvilges fra den dagen du har sendt inn søknad. 

Anbefaler at du snakker med din fastlege om dette først. Så ta kontakt med oss på telefon 55 55 33 33, tastevalg uføretrygd,  slik at du kan få en samtale med en veileder på NAV kontoret. 

Vi ønsker deg alt godt videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser