Hopp til hovedinnholdet

Retinoblastom som barn, er det større sjanse for at jeg får annen kreft?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk retinoblastom som barn. Ikke arvelig og på ett øye. Om jeg selv får barn bør barnet mitt kontrolleres for dette likevel? Vil det ha større sjans for å få sykdommen enn andre? Har jeg større sjans for å få annen type kreft eller svulster enn andre? Jeg har aldri tenkt over dette før, slått meg til ro med at det ikke er arvelig, men jeg har jo kontroller hos lege hvert år for en grunn? Og så googlet jeg sykdommen og ble bekymret. Jeg kan selvfølgelig spørre lege neste gang jeg er der, men det er jo en stund til. Håper dere kan gi meg et midlertidig og beroligende svar.

Besvart 13.12.2018 22:53
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no

Alle barn som fødes i Norge testes for retinoblastom med en øyeundersøkelse når de blir født, uansett om foreldre har hatt sykdommen eller ikke. dette gjøres ved å se på rød refleks når man lyser dem i øynene. Det er anbefalt at barn av personer med ikke-arvelig retinoblastom følger det vanlige programmet som alle andre barn, ettersom de ikke har noe særlig høyere risiko for å få sykdommen.

Dersom man har hatt ikke-arvelig retinoblastom som barn, er det muligens en ørliten høyere sannsynlighet for annen kreft på grunn av behandlingen man får for sykdommen, sammenliknet med de som ikke har hatt det. 

Det er hovedsakelig for å se etter ettervirkning av behandling (ikke nødvendigvis kreft) at man undersøkes årlig etter man er 6-7 år gammel, ettersom det da er veldig lite sannsynlig at kreften kommer tilbake.

Jeg tenker at du ikke behøver å bekymre deg for at du skal få en ny kreft, men jeg forstår at det kan ta opp mye av tankene dine når du har hatt en alvorlig sykdom før. Hvis man har tanker som gnager kan det være godt å ha noen å snakke med, dette kan være fastlege, venner, familie, helsestasjon eller rådgiver på skolen.

Jeg håper du kanskje ble noe beroliget og ønsker deg alt vel!

 

 

 

 

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser