Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg ta T-matte eller droppe det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, hva syns dere? Jeg er dårlig i matte. Jeg har ikke lyst å bli noe annet enn veterinær og kjemiker så bør jeg ta t matte og kjempe for det eller skal jeg gi opp?

Besvart 03.02.2019 16:44
 

Svar
Hei

Vi syns absolutt ikke du skal gi opp! 

Mange ting her i livet er vanskelige å få til, og vil ikke komme av seg selv. Men med god jobbing, god vilje og god planlegging, kan man få til utrolig mye! 

Du skriver at du vil bli veterinær eller kjemiker, og det er flott at du er interessert i yrker allerede. Begge disse er utdanninger hvor du trenger realfagsmatte for å kunne søke, og da kommer du på en måte ikke unna å ta vanskeligere matematikk på videregående. 

Matematikk er ikke like enkelt for alle, og vi mennesker er alle lagd forskjellige. Likevel er det måter du kan trene og forsøke å bli så god som du klarer - og vi legger ved noen artikler under svaret med tips. 

Så - vi tenker absolutt ikke at du skal gi opp. 

Samtidig er det også du som kjenner deg selv best. Dersom matematikk er noe som kommer til å tappe kreftene dine og gjøre deg demotivert, er jo ikke det bra heller. Det hender også ofte at man i din alder ombestemmer seg, og får øye på andre aktuelle utdanninger etterhvert også. Men vi kjenner deg jo ikke, så vi vet ikke! Det er du selv som må kjenne på om du er motivert og klar for å stå på med matematikken. Hvis du er det, så tenker vi at du ikke skal gi opp, men kaste deg ut i det, med motivasjon. 

Kanskje vil det være en idé å snakke med faglæreren din i matematikk, som kjenner deg og ditt nivå bedre? Du kan også spørre andre lærere eller rådgiver på skolen om råd. 

Skulle du velge bort matematikken nå, så er ikke veien lukket for alltid. Du kan senere ta opp matematikk som privatist. Men du har en ypperlig mulighet nå for å få god og gratis undervisning i matte. Og hvis du ender med å ville på et av de to studiene du nevner, så kommer du ikke unna at du må ha matematikk uansett. 

Du vet best selv - og begge valg kan være gode, avhengig av deg og din situasjon! Men ikke gi opp, uansett hvilket alternativ du velger :)

Vi legger ved artikler med tips, og anbefaler en prat med faglærer i matematikk eller rådgiver! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :) 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Kuleramme (www.colourbox.com)

ENT3R, som jobber med å få elever til å velge realfag, har bidratt med sine ti tips til hvordan du kan mestre matematikk på best mulig måte.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser