Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har aspergers eller noe sånt.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har lenge lurt på om jeg har aspergers eller noe sånt, men jeg vet ikke hvordan jeg skal si til mamma at jeg lurer på om jeg har det. Og jeg har lest de artiklene på denne nettsiden om hvordan man snakker med foreldre, men jeg får det ikke til. Jeg klarer ikke sosiale situasjoner og hater lys og lyder. Jeg får ikke til å følge skikkelig med i timene på skolen og jeg blir stresset når jeg er steder jeg ikke pleier å være og hvis jeg er med andre folk enn meg selv, jeg bruker de samme to klesplaggene hver dag/ anvær dag hele uken. Etter skolen så er jeg aleine fordi jeg ikke klarer å være med vennene mine. Og noen andre ting men jeg gidder ikke skrive mer akkuratt nå.

Besvart 28.02.2019 12:42
 

Svar
Hei jente (14)

Jeg skjønner at det er mye som du strever med og derfor lurer på om du kan ha en diagnose som forklarer mye av det. For å finne ut av hvordan du kan jobbe med det som du synes er vanskelig og finne ut av om du har en diagnose eller ikke, så må du snakke med en helseperson. Du kan begynne med helsesykepleier på skolen din, gå til helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Du har prøvd å snakke med foreldrene dine/mamma om dette, som jeg skjønner er vanskelig, men det er flott at du har prøvd. Kanskje du kan gå fram på en litt annen måte? Kanskje du kan skrive alle tankene dine rundt dette ned i et brev eller en mail og gi det til foreldrene dine? Det er ikke alltid så lett å si med ord det man tenker på, men det kan være lettere å skrive det ned. Kan du prøve det?

Om du klarer å snakke med foreldrene dine eller ikke, så tenker jeg at det er lurt at du tar kontakt med en helsesykepleier, lege eller noen på helsestasjon for ungdom. Da kan du spørre om alt du synes er vanskelig og finne ut om en del av det er normalt eller ikke. Mange kan kjenne at de blir irriterte over visse lyder, og noen synes at visse sosiale situasjoner er vanskelig å takle. Dette kan man få hjelp til, uten at det nødvendigvis er en diagnose. Diagnoser er det kun en lege eller psykolog som kan sette.

Uansett tenker jeg at det er viktig at du får svar på det du lurer på. Jeg legger ved noen artikler, som jeg håper også kan gi deg noen svar. Videre håper jeg at du prøver å snakke med foreldrene dine igjen og tar kontakt med en helseperson.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser