Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Usikker på om hun kanskje er lesbisk eller bifil?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. I alle år har jeg likt bare gutter. Da jeg var litt mindre var jeg bare sammen med gutter, men nå som jeg er litt eldre så tror jeg at jeg kanskje er lesbisk. Det begynte da jeg begynte på ungdomsskolen. Jeg møtte en jente der som jeg ble veldig godt kjent med. Hun er nå bestevennen min. Det føles delig å være med henne fordi vi kan snakke om alt mulig. Er jeg lesbisk eller er jeg bare bi? Kanskje det bare er en fase i nå som jeg er i den alderen? Håper dere kan hjelpe meg med å finne dette ut.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Du er ikke alene om å være usikker på hva du "er". Flere som deg opplever dette som litt forvirrende, spesielt i den fasen av livet hvor du nå befinner deg.

Vi mennesker kan jo bare ta utgangspunkt i de følelsene vi kjenner på her og nå. Hva vi måtte føle på i fremtiden er jo helt umulig å vite. Ofte definerer vi den seksuelle identiteten vår ut ifra flere ting, slik som;  hvem vi forelsker oss i, tiltrekkes seksuelt, fantaserer om, samt opplever romantisk kjærlighet for.

Hvis det er slik at du etterhvert oppdager at du hovedsaklig har fått disse følelsene for jenter, så kan det høres ut som at betegnelsen lesbisk vil passe godt på deg. Dersom du får disse følelsene både for jenter og gutter så kan betegnelsen bifil være grei å bruke.

Siden du er i en utforskingsperiode, og trenger litt tid på å finne ut av hvem du er, opplever noen at betegnelsen Questioning kan være fin å bruke.

Jeg vil anbefale deg å bruke litt tid på å bli kjent med de følelsene som du får imøte med ulike "kjønn" og mennesker. Det er ikke noe vits i å stresse med å finne akkurat din "bås", det tar den tiden det tar. Min erfaring er likevel at den seksuelle identiteten vil komme tydeligere frem etterhvert som du får mere livserfaring og møter flere mennesker på din vei.

Hvis det er slik at disse tankene tar stor plass hos deg, vil jeg anbefale deg å snakke med noen som kan støtte deg i det som oppleves som forvirrende. Helsesøster kan her være en fin person å dele tanker og følelser med.

Hvis du ønsker flere innspill, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Ungdomstelefonen eller YouChat. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!Hilsen Ingun

Helsesøster

Spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ofte stilte spørsmål om å være homofil

Holder hender (www.colourbox.com)

Mange opplever at det kan være krevende å stå frem som homofil i ungdomstida. Hva skal du si til foreldrene dine? Hvordan vil vennene dine reagere? Og hvor skal du egentlig treffe andre homofile?

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida blir man opptatt av seg selv på en helt annen måte enn tidligere. Man prøver å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil / skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil / skeiv