Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Usikker på om hun kan være bifil eller lesbisk.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ikke helt sikker på om jeg er bifil eller lesbisk. Men hver gang jeg tror jeg har følelser for en gutt så vises det at jeg egentlig ikke har det. Og jeg er redd for å se om jeg kunne vert sammen med en jente. Det er en jente som jeg vet liker henne og jeg tror jeg liker henne også. Men jeg er redd for hva andre vil si! Hvis foreldrene mine ser en på TV som er skeiv eller noe sånt, så sier de ofte "æsj" og at de skeive har en sykdom som gjør at de tenker unormalt. De sier også at hvis en av barna dems er skeive så gjør det ikke noe, men jeg føler ikke at det er sant. Jeg er også litt redd for det å komme på skolen hvis jeg kommer ut på en eller annen måte. Det var et lesbisk par der som ble snakket om hele tiden. Og en annen ting er at jeg har nesten bare en venn, som er en jente og snakker mye slemt om homofile, hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Det er dessverre ikke så lett å si hva som blir riktig for deg når det gjelder din identitet, nettopp fordi det handler om dine følelser. Likevel skal du vite at du ikke er alene om dette, det er ganske vanlig å kjenne på den usikkerheten som du beskriver i den perioden av livet hvor du nå befinner deg.

Hvorvidt du opplever at definisjonen lesbisk eller bifil kan passe for deg, kommer derfor an på hvilke følelser du faktisk kjenner på.

Noen spørsmål som kan vise retning er; Hvem er det du forelsker deg i og får romantiske følelser for? Hvem er det du tiltrekkes seksuelt? Hvem fantaserer du om? Hvis disse følelsene hovedsaklig retter seg mot samme kjønn, kan det jo være betegnelsen lesbisk vil kunne passe for deg. Hvis du får de for både jenter og gutter kan betegnelsen bifil passe best.

For noen av oss kan det ta litt tid å finne ut av hvilken seksuell identitet som kjennes riktig ut. Likevel er min erfaring at det ofte vil komme tydeligere frem etterhvert som man får mere livserfaring. Det hjelper ikke å stresse, det tar den tiden det tar.

Om du etterhvert oppdager at du hovedsaklig tiltrekkes jenter, så er jo ikke dette noe du kan styre, det bare skjer i deg. Det er ikke slik at dette er er mindre verdifullt enn å få følelser for gutter, det er bare mindre vanlig.

Likevel kan det oppleves som problematisk på den følelsesmessige arenaen. Fordi normene våre ofte blir fastsatt på bakgrunn av hva flertallet gjør, kan man derfor tro at det er dette som er det "normale". Når man da bryter disse normene, kan man bli redd for å bli møtt av negative tilbakemeldinger og avvisning, selv om det man gjør er helt ufarlig!

Fordi normene våre er så sterke, kan bare tanken på å være annerledes gjøre at du ikke helt orker å kjenne på disse følelsene. Selv om du vet at du mest sannsynlig kommer til å bli godtatt av foreldrene dine og mange rundt, kan tanken på å være "uvanlig" gjøre deg ukomfortabel. 

Det er jo ikke så vanskelig å forstå at du er redd for å kjenne på dette, siden du har opplevd mange negative tilbakemeldinger. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen som kan støtte deg i dette. En helsesøster kan være en fin person å starte med.

Hvis du ønsker flere innspill, vil jeg også anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen eller YouChat. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet?Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Homofil og trenger hjelp eller råd?

To lesbiske kysser (colourbox.com)

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv eller panfil.

Les mer

Homofobi i skolegården

Skolegård (colourbox.com)

Skolen kan faktisk være det farligste stedet for ungdom som bryter med normene.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer

Homofil, men tør ikke si det til foreldrene mine

Spørsmålstegn

"Hei. Jeg mener at jeg er homofil, men tør ikke å si det til foreldrene mine. Hva skal jeg gjøre?"

LES SVARET TIL GUTT 14 HER:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil / skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil / skeiv