Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Født som jente, men veldig usikker på om det er riktig?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble født som jente. Har lenge vært usikker på om jeg egentlig er en gutt, men jeg er 99% sikker på at jeg er det. Lurer også på om jeg også er homo (altså at jeg liker gutter, ikke jenter) men alt blir litt stress når jeg ikke engang vet om jeg er gutt eller jente. Føler liksom at halve meg vil kle seg som en gutt, og den andre halvdelen som en jente. Det jeg savner mest, er vel en guttekropp antar jeg. Har sagt til venner at jeg er bifil. Lurer egentlig bare på hvordan jeg skal bli mer sikker på kjønn og legning, og hvordan jeg eventuelt kan komme ut til familie, føler det blir veldig mye å si begge deler på samme tid. Hilsen en gutt (jente??)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt!

Hvis jeg leser deg riktig, så føler du deg som en mellomting mellom det å være jente og gutt. Slik er det for noen av oss og det er ikke så rart, det er nemlig ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis 100 % jente eller gutt.

Noen føler litt som du beskriver, at de kan svinge mellom opplevelsen av å være både jente og gutt på samme tid. Noen finner seg da til rette i begrepet genderfluid som på norsk kan oversettes med "kjønnsflytende", mens andre bruker begrepet trans. Denne opplevelsen er ikke så vanlig, men likevel en helt naturlig variasjon av oss mennesker.

Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige.

Fordi jeg ikke vet mer om det du føler på enn det du skriver akkurat her, blir det derfor vanskelig å komme med noe klart svar. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen som har erfaring på feltet og som kan utforske dette sammen med deg. Her kan du kontakte en helsesøster eller en sexologisk rådgiver i nærheten av der du bor. 

Den seksuelle identiteten vår er ikke den samme som kjønnsidentiteten. Hvem du tiltrekkes har ingen ting med hvilket kjønn du opplever å være. Jeg vil derfor anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en brosjyre skrevet av Skeiv Ungdom. Her kan du få noen nye tanker knyttet til dette med kjønn og seksualitetsmangfold. Kanskje kan du finne den betegnelsen som du opplever å kjenne deg mere igjen i.

Jeg tenker jo ikke at de rundt har noe krav på å få vite hva du "er" siden du ikke har utforsket dette helt selv enda. Kanskje kan du vente litt med å si noe om dette, eventuelt bare si at du akkurat nå er "Questioning" og trenger å bruke litt tid på å finne din "form".

Min erfaring er at du vil finne mere ut av dette etterhvert som du blir bedre kjent med deg selv. Vil også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom fordi de har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. De kan komme med råd og tips til hvordan du kan ta plass som deg selv.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper noe av dette ga mening, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida blir man opptatt av seg selv på en helt annen måte enn tidligere. Man prøver å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil