Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Hvordan kan jeg komme ut? Hvordan er det å dra på ferie til en plass hvor det ikke er lov å være homofil?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er lesbisk. Jeg er så redd for hva folk kommer til å si og at de skal behandle meg annderles så jeg lurer på om hvordan jeg kan komme ut. Hvordan er det når man er homofil og drar på ferie til en plass det ikke er lov å være homofil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg vet hvordan du har det og at det kan føles veldig tungt å føle at man vil bli behandlet annerledes for den man er. Som oftest går det veldig fint å komme ut til familie, venner osv. Det er mange ulike måter å komme ut på. Jeg valgte å skrive brev til foreldrene mine for det var enklere enn å si det. Hadde det vært noe? Som oftest kommer det ikke som et sjokk for familie men det kan være vanskelig allikevel. 

Det er mange måter å komme ut på. Brev som jeg gjorde for eksempel funket veldig bra for meg. Noen foretrekker å bare å komme ut med å si det rett ut. Det kan gjerne føles litt mer personlig å si det og prate litt om det etterpå. Jeg har også lest at noen har send en sms til den de vil komme ut til og at det ble som en helt vanlig sms.

Om du vil komme ut til mange på en gang kan du publisere det på facebook. Da får de fleste det med seg og du slipper å lage et stort nummer ut av det hele. 

Jeg kom ut til klassen på en litt spesiell måte. Jeg hadde en presentasjon av noen jeg hadde lest i en norsk oppgave om nettopp om homofili. Da fikk jeg dratt inn at jeg var det selv og fikk bare positiv respons.

Men det viktigste er at du tar deg tid til å komme ut når du er klar og du må ikke føle deg presset til å gjøre det. Hvis du ikke er klar, kan du heller ta den en gang du er klar. 

Hvis du ønsker flere innspill, vil jeg anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen eller YouChat. Legger ved noen artikler du kan se på.

Når det gjelder å reise på ferie til en plass hvor homofili ikke er lovlig trenger vel ingen andre å vite at du er det. Det er din privatsak og ingen andres. Men som regel pleier ikke det å være et problem. Det er ulovlig å være homofil i store deler av Afrika, få land i Sør-Amerika, Midtøsten og land som India i Asia. Tilsammen er det 76 land i verden som det er ulovlig å være homofil og mesteparten er ikke et sted hvor nordmenn ferierer mest i for eksempel sommerferien. Alle land i Europa godtar homofili og noen vigsel. 

Håper dette var til hjelp! Lykke til! 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida blir man opptatt av seg selv på en helt annen måte enn tidligere. Man prøver å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Karl Magnus - Om å komme ut av skapet

Karl Magnus

"Hvis jeg kommer hjem med kjæresten min en gang, må du ikke bli forundret hvis det er en gutt", sa Karl Magnus til moren sin.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer

Forelsket i en med samme kjønn og trenger noen å snakke med?

Jente ringer (colourbox.com)

Forelsket i en med samme kjønn? Usikker på din identitet eller seksualitet? Prat anonymt med noen som har vært der før deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil