Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Er 13 snart 14 og lurer på om det er for tidlig å komme ut av skapet?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 13 snart 14 og lurer på om det er for tidlig å komme ut av skapet. Jeg har allerede sagt til mine to beste venner at jeg er bifil, men etter et forhold jeg hadde med en jente der jeg ikke følte noen ting når vi skyssa og hele forholdet føltes feil lurer jeg på om jeg er homfil. Mamma er veldig støttende mot homofile og pappa vet jeg ikke. Jeg blir mobbet for å være homofil selvom jeg ikke har sagt noe. Jeg blir kalt homse osv og jeg er redd for at vis jeg kommer ut som homofil er det fordi de mobberne har satt den tanken i hodet mitt. Men jeg har kalt gutter for søte og kjekke osv.

Besvart 12.01.2018 19:12
 

Svar
Hei gutt 13, snart 1 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Hvis du er klar for det og ønsker å si det, er det ditt valg. Men det er viktig at du er klar. Da vil det være godt å få sagt det.
Hva andre sier eller mener, kan du prøve å ikke bry deg om. De kan mene det de vil. Det er hva du føler og mener som er det viktige.
Ingen har lov til å mobbe, uansett tema. Du kan snakke med de hjemme eller rådgiver på skolen for å få en stopp på det. Hvis skolen ikke gjør noe, kan skolen meldes til Fylkesmannen. 
Om du ønsker det, kan Skeiv Ungdom ta kontakt med skolen din. Se den første vedlagte artikkelen. 
Uansett hvem man tiltrekkes eller forelsker seg i, kan man mene at de fra samme kjønn er både søte og kjekke. Det alene definerer ikke ens legning.
Hvis man klarer å skille mellom hvem man forelsker seg i og hvem man tenner seksuelt på, kan det være til hjelp. Man kan bli seksuelt tent på en av samme kjønn, og også kjenne seksuell tiltrekning til en av motsatt kjønn. Noen ønsker da å definere seg som homofil eller bifil. Andre ønsker ikke å plassere seg i noen kategori i det hele tatt.
Mange fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn, men blir ikke forelsket i personer av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen maskulinitet og kjønnet sitt.
Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er homofil eller bifil.
Det er ikke sikkert at man en gang for alle kan definere seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg. Kanskje er det sånn at man kun kan si noe om hvem man akkurat nå er forelsket i? Hvis det er sånn at du for det meste, eller hovedsakelig forelsker deg i gutter, så kan kanskje betegnelsen homofil eller bifil passe for deg nå? Kanskje vil du i framtida forelske deg i jenter? Da kan betegnelsen heterofil eller bifil passe.
Uansett er det bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen. Da får du en fagperson eller en som er vant til å snakke om dette tema å reflektere sammen med. Når du får gode innspill og spørsmål, får tid til å tenke og snakke om dette, vil du føle deg tryggere. 
Vær den du er. Vær stolt av deg selv!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Homofobi i skolegården

Skolegård (colourbox.com)

Skolen kan faktisk være det farligste stedet for ungdom som bryter med normene.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida blir man opptatt av seg selv på en helt annen måte enn tidligere. Man prøver å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil / skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil / skeiv