Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange kjønn finnes det?

Annet 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en skev :) jeg lurer på hvor mangen kjønn det finnes? for jeg er forvirret? jeg føler meg verken som gutt eller jente? hva er jeg?

Besvart 13.06.2018 22:50
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt!

I Norge er det i dag bare to juridiske alternativer når det kommer til kjønn, nemlig mann og kvinne. Dette kjønnet blir utelukkende tildelt på bakgrunn av hva vedkommende har mellom beina når det blir født. Har barnet "utovertiss" blir det tildelt kjønnet gutt, har det "innovertiss" blir det kjønnet jente.

Likevel er det flere som identifiserer seg med et annet kjønn enn hva det fikk tildelt ved fødselen. Dette fordi kroppene våre har ulike og "usynlige" variasjoner "inni" seg når det kommer til kjønn, og som ikke har noen sammenheng med hvilket kjønnsorgan man er født med. 

På bakgrunn av dette er det noen som opplever å ikke ha et kjønn som passer inn i de to juridiske kategoriene mann eller kvinne. Flere opplever her at de kan være begge deler på samme tid, eller mere flytende i mellom disse kategoriene. Enkelte ønsker ikke å definere seg inn i en kjønnskategori i det hele tatt.

Lege og professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad, beskriver derfor 7 ulike måter å dele inn kjønn på, du kan se mer om dette ved å følge denne linken.

De av oss som opplever å ha et annet kjønn enn det vi ble tildelt ved fødsel, bruker ofte betegnelsen trans. De som opplever at det kjønnet som de fikk tildelt ved fødsel stemmer, bruker ofte betegnelsen cis.

Siden det er mange måter å være kjønn på, vil jeg anbefale deg å lese artikkelen "mannen, kvinnen og meg", her kan du kanskje finne mere ut av hvilken kategori som kan passe best for deg.

Håper noe av dette ga mening. Du kan også ta kontakt med Skeiv Ungdom eller Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved en artikkel du kan se på.

Lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil