Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg ble filmet mens vi hadde sex - hva er mine rettigheter?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som tror jeg har blitt filmet under sex, mens han penetrerte meg med penis. Da jeg spurte han, så han nei. Men tror kanskje det ble filmet. Hva er mine rettigheter på dette området? Hvordan skal jeg gå frem for å finne ut om det fins en film? Er veldig redd for hva han kan finne på å gjøre med den.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg skjønner at du har kommet i en veldig ubehagelig situasjon, og at du er redd for at den eventuelle videoen kan komme på avveie.

 

Dersom denne gutten ikke publiserer filmen, gjør han ikke noe straffbart.

 

Åndsverkloven har en bestemmelse som verner retten til eget bilde og denne bestemmelsen omfatter også bruk av noens ansikt på film. Bestemmelsen slår fast at personbilder i utgangspunktet ikke kan vises offentlig uten at den avbildede personen har samtykket til det.

 

Dersom filmen blir publisert, kan du dermed anmelde gutten.

 

Du bør nok forsøke å ta kontakt med han på nytt. Det er vanskelig å si om det er best å forsøke å forklare for han hvor sjofelt det er av han hvis han nekter deg tilgang til en film han har laget av dere to, eller om det er best å bare si til han at du også har lyst til å se filmen. Dersom han ikke vil fortelle sannheten, og evt ikke vil gi deg filmen, så kan du advare han om at du vil komme til å anmelde han til politiet. Kanskje vil han høre på deg da.

 

Du kan også kontakte Slettmeg.no, Datatilsynet og medietilsynet - de har god erfaring med uønskede bilder som havner på nettet. Se også de vedlagte artiklene nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett