Hopp til hovedinnholdet

Kontaktlæreren min kysset meg på munnen to ganger uten at jeg ville det. er dette et seksuelt overgrep?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. i 10. klasse hadde jeg ett nært forhold til kontaktlæreren min, og kunne fortelle han hva som helst. Men han var mye eldre enn meg og jeg så kun på han som en lærer og en god venn. Men siste dagen før vitnemålsutdelingen kysset han meg to ganger på munnen. Jeg synes det var utrolig ubehagelig. Er dette et seksuelt overgrep?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Jeg forstår det slik at kontaktlæreren din kysset deg på munnen uten at du syntes det var greit. Du spør om dette er et seksuelt overgrep. Det er ikke greit at kontaktlæreren din kysset deg på munnen. For det første så er han læreren din og det er strengt forbudt for lærere å gjør dette mot en elev. Det er heller ikke greit å kysse noen som ikke ønsker det. Forstår veldig godt at det var ubehagelig for deg å bli kysset av en som du har sett på som en god lærer.

Fysiske former for trakassering omfatter ufrivillig seksuell kontakt som klemming, beføling av bryster eller underliv, samt kyssing. Disse formene for trakassering grenser opp mot seksuelle overgrep og krenkelser og kan straffes etter straffeloven.

En lærer kan miste jobben om han/hun flørter med, eller har et forhold, til en elev. Det er ulovlig for læreren.

Jeg tenker at det er viktig at du snakker med noen om det du opplevde. Du kan snakke med foreldrene dine eller en annen voksne som du stoler på for så å ta dette opp med rektor på skolen. Dere kan også drøfte dette med politi.

Kanskje er det lettere for deg å snakke med noen du ikke kjenner? Da vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster eller helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe alarmtelefonen 116 111 og snakke med noen der. Du kan være anonym og det er gratis.

Ikke gå alene med tankene og følelsene du har i forhold til opplevelsen. Ta tak i det og få hjelp!

Ønsker deg lykke til og alt godt!

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep