Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min gjorde ting med meg mens jeg sov, er det voldtekt?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Da jeg var 16 ble jeg sammen med en 20 år gammel gutt. Etter ca et år begynte han å bruke kroppen min mens jeg sov. Jeg våkent til at han brukte hånden min til å runke seg selv, fingret meg mens jeg sov mens han runket seg selv, og lingnende. Han hadde aldri sex med meg mens jeg sov (hadde aldri penisen inni meg). Når jeg våknet gikk jeg bare inn på badet og låste meg inn. Vi snakket aldri om det, og jeg var redd for å si noe til han eller andre. Han var den første ordentlige kjæresten jeg hadde og jeg var redd for å miste han. Dette pågikk i litt over et halvt år før jeg slo opp med han. Jeg synes det er flaut og vanskelig å snakke om med andre, og har kun fortalt det til ei venninne. Mest fordi jeg ikke helt vet hva jeg skal kalle, kan dette kalles voldtekt? Men også fordi jeg er redd for å ikke bli trodd. Jeg er redd for at folk ikke skal tro meg fordi jeg ikke slo opp med han, men ble hos han. Hva kan jeg kalle dette og hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19!

Takk for spørsmål.

Det du forteller om i spørsmålet ditt, er ikke greit. En skal selv alltid samtykke til sex - uansett. Sover en, kan en ikke samtykke til sex. Han du var sammen med, kan derfor kunne straffes for voldtekt.

Når slike ting skjer, er det ikke uvanlig at en kan bli redd for ikke å bli trodd og at familie og venner kanskje tror at du egentlig var med på det. Da er det ok å vite at du ikke kunne noe for det som har skjedd deg og at det ikke er din skyld.

En kan oppleve det som vanskelig å komme ut av forhold som ikke er bra for en å være i - det er derfor kjempefint at du har klart det. Selv om det er en stund siden dette har skjedd deg, kan det virke som om du kan treng hjelp for å få bearbeidet det som har skjedd. Det kan også være godt for deg å snakke med noen om du skal anmelde det som har skjedd. Helsesøster på helsestasjon for ungdom kan være fin å snakke med.

Du kan også ta kontakt med Dixi. Det er et ressurssenter mot voldtekt og tilbyr samtaler og rådgivning. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

- Hadde sex med noen som sov

Jente sover i seng (colourbox.com)

Jeg ble med en jente hjem fra byen forrige helg. Begge var ganske fulle, og vi lå sammen. Hun var like mye med på det som meg og tok masse initiativ, men jeg er ikke helt sikker på om hun var våken hele tiden mens vi holdt på. Nå har hun anmeldt meg for voldtekt. Jeg husker ikke alt som skjedde, men er veldig redd nå. Kan jeg straffes for at vi lå sammen?

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep