Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å bli tvunget til sex i et forhold?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål om seksuelle overgrep. Jeg hadde en kjæreste i 2 år og vi slo opp for en stund siden. Vi ble sammen da vi var 16 og han var veldig søt og snill i begynnelsen men jeg opplevde ofte at han presset meg til sex. Han maste mye og klaget hvis jeg sa nei og ofte begynte han bare å ta på meg og si "jeg vet du vil". Han holdt meg også fast og begynte å kle av meg og ta på meg selv om jeg sa nei mange ganger. Det jeg lurer på er om dette er normalt i et forhold? Og om det kan være en type seksuelt overgrep? Kanskje jeg ga han noen ubevisste tegn som gjorde at han oppfattet det som at jeg ville selv om jeg sa nei? Nå blir jeg ukonfortabel når andre tar på meg, selv venner, og jeg klarer ikke engang klemme andre, og jeg er redd for å ha sex. Hva kan jeg gjøre for at jeg skal bli komfortabel med det igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18!

Takk for spørsmål.

Sex skal være frivillig og ønsket av begge parter. Blir en tvunget eller utsatt for ulike grader av vold for at noen skal få sex, er det et seksuelt overgrep eller voldtekt. 

Det er bare en måte å være sikker på at noen vil ha sex med en og det er at en svarer klart "ja" om noen spør. Uten et samtykke, er det ikke ok å begynne å ha noen form for sex. Etter å ha vært i en slik relasjon, er det ikke uvanlig at en kan føle på skyld og skam. Skyld for det som har skjedd og for at en kanskje har lagt opp til det, skam fordi en ikke har klart å komme seg unna før eller fått det til å stoppe. Uansett er det viktig å tenke at det som har skjedd ikke er din skyld eller din feil.

Når en har vært utsatt for det du forteller om i spørsmålet ditt, er det forskjellig hvordan en reagerer. Noen kommer seg gjennom slike opplevelser på egen hånd og trenger ikke hjelp, andre kan ha behov for oppfølging over tid. Slik du beskriver hvordan du har det nå, kan det tyde på at du trenger hjelp. Helsesøster på helsestasjon for ungdom i kommunen din kan hjelpe deg. Fastlegen din kan henvise deg til, for eksempel, psykolog.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep